Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytajaca,ciekawa

Ile, co i kiedy jedzą wasze ROCZNIAKI??

Polecane posty

Gość Pytajaca,ciekawa

Jak w temacie. Jesli ktoras z mama bylaby tak mila i opisała jadlospis dzienny swojego rodzniaka to bede wdzieczna ;-)

Mój Synek ma co prawda prawie 15 m-cy ale jadłospis ma od dłużego czasu taki sam: 6.00 - mleko 180 - 210 ml 9.00 - śniadanko (jajecznica, omlet, kanapki itp) 12.00 - banan lub inny sycący owoc przed drzemką 16.00 - obiad 19.30 - kasza manna ze świeżymi owocami. W międzyczasie zje małe ciasteczko lub wafla ryżowego, jabłko no i pije dużo wody. Czasem dostaje kisiel na przekąskę, a budyń z owocami na kolację. Nieraz strajkuje i cały plan bierze w łeb ;)

A na obiad je różne rzeczy, zupy prawie wszystkie które gotuję. Nie gotuję specjalnie dla Synka od pewnego czasu i po prostu mniej przyprawiam i takie tam. Nie daję mu jedynie grochówki, flaczków, bigosu itp. Jak mamy coś w tym stylu na obiad to dla małego jest przeważnie rosołek z lanymi kluseczkami, który uwielbia! Na drugie wcina ziemniaki, makarony, wszystkie rodzaje kaszy, ryż. Do tego duszone lub pieczone mięso, potrawki. Uwielbia buraczki i ogórki kiszone!

Wprawdzie roczniaka miałam wieki temu ale że plan praktycznie ten sam to się pamięta:D Mój roczniak jadł praktycznie to co my.Potrawy oczywiście przyrządzałam łagodne,bez cieknącego tłuszczu... Po przebudzeniu obowiązkowo kubek mleka ,za nie potrafiłby się pokroić i tak jest do teraz ;) Potem była to bułka lub chlebek a do tego jajecznica,ser żółty,twarożek, pomidor czy wędlina,czasami parówka lub płatki z mlekiem. Na obiad jadł zupe lub II danie -to co my. Na podwieczorek dawałam -czasami 2 razy w tygodniu danio lub danonki, jogurt naturlany zmiksowany z owocem,owoc,kisiel lub budyń. W miedzy czasie tylko woda bo nie przepadałam za herbatką czy sokiem.

Gość Pytajaca,ciekawa
Dzięki za odp. Jeszcze ktoś??

Moj nie chce jesc niczego oprocz mleka :( czasem zje troche zupy z miesem ale naparwde rzadko i trzeba go do tego namawiac :( martwie sie bo jeszcze iedawno wcinal po szklance przecieru jarzynowego i jadl duzo owocow a teraz STRAJK!

oto nasze menu 6-7 180-220 mleko ml 10-1030 kaszka lub gotuje grysik na mleku lub kanapka np z wedlinka dobrej jakosci , pomidorkiem serkiem , badz parówka - tez sprawdzona 13-14 obiadek np zupka pomidorowa badz ogórkowa , , lub ziemniaczki z sosikiem koperkowym , ziemniaczki z jajkiem własciwie je to wszystko co my 16- deserek - owoc lub kisiel lub budyń albo ciastko z soczkiem 17- jakaś przekaska kanapka 19-20 kaszka lub mleko w miedzyczasie napoje - herbatka woda mineralna -

6.00/7.00 - 180-210 ml kaszki ryżowej 9.00/10.00 - kanapka (pasztet, serek topiony, twarożek, pasta rybna) lub parówki, jajko na miękko, jajecznica. 12.00 - owoce (jabłka, banany, truskawki, przedwczoraj zjadła 3 garście czerśni :O ), herbatnik lub wafel ryżowy. 15.00/16.00 obiad (ziemniaki, ryż, makaron + mięsko + warzywa / dziś np. ziemniaki + gałka indycza w sosie + fasolka szparagowa) 19.00 - 210 ml pół płynnej kaszy manny Niestety, zdarza się, że podwędzi cichaczem bratu jakiś łakoć... np. kostkę czekolady albo napije się z jego kubka kakao na krowim wczoraj podczas obiadu wyjadła mu kilka łyżek bigosu. Ostatnio też uciekala przede mną po całej chacie bo ukradła żelka. Malo mi palca sie odgryzła jak chciałam go wyjąć. :D Ona ma taki zwyczaj, że jak cos chwyci to odrazu spyla! ;) Ma 79 cm i waży 10 kg.