Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika-pierwszy raz w ciąży

noworodek -parę pytań

Polecane posty

Witam wszystkie, ostatnio przypadkowo trafiłam na to forum, i juz wiele rzeczy się dowiedziałam, ale jeszcze mam kilka wątpliwości. Mianowicie chodzi o pielęgnację noworodka, jakie kosmetyki potrzeba. W szkole rodzenia mówili nam że im mniej tym lepiej i tutaj mam pytanko, czy wystarczy płyn do kąpieli (z szamponem 2w1)? Czy do tego coś jeszcze? Po kąpieli smarujecie jeszcze dzieciaczka jakimiś balsamami, oliwką?? Wydaje mi się to zbędne skoro ten płyn do kąpieli natłuszcza, ale prosze o rady. Drugie pytanko dotyczy pielęgnacji pupy, przy każdym przewijaniu smarujecie czymś, czy wystarczy umyś wodą, a dopiero jak się zacznie coś dziać ze skóra to smarować? I wtedy czym, kremem przeciw odparzeniom, czy na odparzenia? Trzecie pytanko dotyczy pielęgnacji buzi, samrujecie czymś? podobno dobry jest krem bambino? Jeśłi smarujecie to jak często, rano czy po kąpieli, czy może przed wyjściem z domu? Jeśli jeszcze sobie przypomne co chciałam zapytac to napisze, narazie jestem na etapie kompletowania wyprawki, na poziomie kosmetyków, więc te wątpliwości mi się nasunęły. Będzę wdzięczna za rady:)

1. Tylko Płyn do kąpieli 2v1 . Niczym nie smaruję po kąpieli jedynie buźkę . 2 .Ja myję pupę wodą,odparzeń nie miała jeszcze,ale podobno na odparzenia dobry jest krem sudocrem . 3.Buźkę smaruję rano i wieczorem,po kąpieli i przed wyjściem z domu,kremem bambino :) Jestem Mamą-7 tygodniowego dzieciaczka :)

Gość bobofrut
moja znajoma myła dziecko mydłem dla dzieci a później smarowała je oliwka.... po każdymn przewijaniu smarowała dziecku pupe SUDOKREMEM :D buźkę smaruj przed każdym wyjściem z domu :D

dzieki za odpowiedz:) a jeszcze przypomniało mi się, chodzi o pranie ubranek. Jaki proszek polecacie? no i czy stosujecie też płyn do płukania potem (jeśli tak to jaki), czy tylko ten proszek do prania? Dostałam kilka rzeczy używanych od rodzinki, i na 2-3 są jakieś plamy, czy moge je przed praniem potraktować wanishem? Czy wtedy wypranie jeden raz w proszku dla dzieci wystarczy po tym wanishu?

Witam! Ja myłam córcię calutką w Oilatum - niczym po kąpieli nie smarowałam. do pielęgnacji pupy używałam chusteczek nawilżanych pampersa - niczym dodatkowo nie smarowałam. gdy pupa była odparzona (po biegunce rotawirusowej - mala miała 8 miesięcy) pupę wyleczyliśmy "maścią na pośladki". buzię smarowaliśmy tylko przed wyjściem na dwór - kremem na każdą pogodę nivea , a latem kremem z filtrem ziajka.

Ja do kąpieli używam Oilatum soft i już niczym nie smaruję :) Pupę po każdej zmianie pieluszki smaruje Linomagiem :) Buzię 2 razy dziennie kremem też Oilatum soft :)

Gość mama dwumiesięczniaka
ja też kąpie w Oilatumlub Emolium i niczym potemnie smaruje a przy każdej zmianie pieluszki smaruję maścią z Ziołoleku "Linoderm plus" - tania bo ok 10zł i przeciwdziała odparzeniom a sudocrem leczy odparzenia i jeszze nie mialam okazji go używać na bużke kremik Oilatum

dzięki dziewczyny za odpowiedzi:) Może jeszcze byście wypowiedziały się na temat prania ubranek? Bo swoje ubrania zawsze piiorę w proszku lub płynie do prania i pod koniec prania dodaje płyn do płukania, czy przy ubrankach dla maleństwa też stosujecie płyn do płukania? Jeśli tak to jaki?

1. moze byc plyn do kapieli 2in1. Moesz posmarowac kremem bambino cale cialko ale np 2x w tygodniu nie codziennie. 2 po kazdej kupie powinnas dziecko umyc woda z mydlem i dopiero wtedy posmarowac kremem. w zadnym wypadku nie smaruj kremem po samym wytarciu husteczkami ani nie po kazdej zmianie pieluchy. Sudokrem dziala przeciwko odparzeniom ale jezeli juz powstana to radze uzyc np bepnten alntan pentacream. 3 buzie wystrczy posmarowac po wieczornej kapieli i jezeli wychodzisz z dziekcim na mroz w innym przypadku nie ma takiej potrezby.

ja pralam ubranka w lovelli i dzidziusiu przez jakies 2-3 mies. A teraz gdzybym miala dziecko to od razu bym prala w vizirze sensitive lub persil sensiyive. Moim zdaniem nie ma potrzeby prac w proszkach dla dzieci to wymysly tylko i wyciaganie kasy od matek .

monika przy swoich maluchach nigdy nie stosowałam proszku do prania dla dzieci. Przez bardzo długi czas stosowałam vizir sensitive a do płukania lenor ten co akurat w domu miałam. U nas obyło się bez żadnych podrażnień i alergii ;)

Ja piorę w proszku dla niemowląt Jelp. Albo w płynie Lovela, już nie dodaję wtedy płynu do płukania .

Jagoda - nie mów,że jest to wyciąganie kasy od matek proszki do prania dla niemowląt . Moja pierwsza córka dostała uczulenia na proszek właśnie Vizir i wróciłam do Jelpa . Teraz drugiej córce też będę prała przynajmniej do 2 lat .

MILIMETROWA, to pierz , kto Ci broni? Najlepiej nie przez 2ltka tylko przez 18 bo co bedzie jak dostanie czulenia? Nie wim co wy macie z tymi uczuleniami u dzieci ? Tu gdzie ja mieszkam (poludnie ) rzadko slysze o tym zeby czyjes dzieck bylo na cos uczulone. A na kafe caly czas tylkko piszecie o uczuleniach.

Gość mama11
1. Myje w płynie Johnsona a wcześniej kompalam w oilatum, niczym nie smaruje. Buzie jak wychodzimy albo kremem od wiatru albo od slonca nivea.

Ni i będę prała nawet do 30stki . ZADOWOLONA ? Wolę zapłacić te kilka zł więcej za proszek niz potem zostawiać kase w aptece na maści .

dzięki dziewczyny za wszytskie odpowiedzi:)

a jaki wózek polecacie? Nam się ostatnio podobał w sklepie wózeczek Graco, 3 w 1, ale jeszcze nie zdecydowaliśmy, więc może cos podpowiecie?