Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona krolewna

Aborcja- jedyne wyjscie z tej sytuacji?

Polecane posty

Gość usunąćććććććć
Koleżanka się wypowiedziała na temat skutków aborcji, to ja powiem o skutkach ciąży i urodzenia: "Fizyczno-biologiczne" zagrożenia i konsekwencje wynikające z niechcianej ciąży i porodu: -nieodwracalne zniekształcenie ciała- rozstępy, powiększenie się brzucha, opadnięcie piersi, przybranie na wadze -rozszerzenie się pochwy, w niektórych przypadkach nacięcie krocza, blizna w kroczu po zszywaniu, ewentualnie blizna po cięciu cesarskim -powikłania- nietrzymanie moczu, zakażenia itd Psychiczne zagrożenia i konsekwencje wynikające z niechcianej ciąży i porodu: -depresja poporodowa powstała w wyniku urodzenia niechcianego dziecka -wyrzuty sumienia, oraz obwinianie siebie o niebycie wystarczająco dobrą matką - przymusowa odpowiedzialność za drugiego człowieka (dziecko) -depresja spowodowana całkowitą zmianą stylu życia oraz porzucenia marzeń i pragnień z przymusu Dodatkowo wpływa to również na psychikę dziecka: dziecko niekochane i niechciane nigdy nie zazna szczęścia, może się obwiniać o to, że zniszczyło matce życie. Nieudane dzieciństwo wpłynie na jego dorosłe życie, przez co będzie powielało złe schematy z domu rodzinnego na swoją ewentualną rodzinę i własne dziec. Reasumując: więcej negatywnych skutków idzie z urodzenia tego dziecka, niż z aborcji, gdyż urodzenie dziecka wpływa nie tylko negatywnie na matkę, ale również na samo dziecko oraz osoby powiązane.

Gość a mi szkoda
uwiklana --------- niemowlaki są wszystkie ładne :) dziecko musiałoby mieć jakieś naprawdę poważne uszkodzenia, żeby były trudności ze znalezieniem rodziny adopcyjnej; taka sytuacja - noworodek oddany przez młodą, niepatologiczną matkę, w normie intelektualnej (jak koleżanka autorki skończyła studia, to jakaś upośledzona nie jest;) ) - to marzenie każdego pracownika ośrodka adopcyjnego :) sorry, że trochę nie na temat się rozpisałam; ale chciałam obalić trochę mitów na temat adopcji :)

Gość może to i prawda z tą aborcją
że może zwichnąć psychikę - Jadwiga Staniszkis miała aborcje i pewnie przez to została na starość kaczystką.

Gość frentii
haha, najwiecej o zwichrowanej psychice po aborcji wiedza kobiety , ktore sa przeciw aborcji, czyli jej nie mialy:D

Gość uwiklanaaa
NIE WSZYSTKIE niemowlaki sa ladne .. a na dziecko tatus tez oddaje swoje geny .. nie wiadomo jaki on jest , moze z jego strony gdzies kiedy byly jakies powiklania+ choroby iotd.. nie daj Boze zeby sie komukolwiek chore dziecko urodzilo ale wszystko jest mozliwe a na odpowiedz kogos powyzej o skutkach urodzenia niechcianych dziecki odpowiem AMEN

Gość kokolokoooo
JA mialam wpadke 2 lata temu, bralam tabletki anty ale zaszlam,zdarza sie, nie znosze dzieci i nie mam zamiaru ich miec, usunelam i tyle, nie mam z tym zadnego problemu, wrecz przeciwnie. JAsne ze są osoby ktore by po tym cierpiały,ale np.ja nigdy nie miałam instynktu macierzynskiego i nie widzialam siebie w roli matki,wiec była to dla mnie naturalna konsekwencja ciąży. Znam pare osob ktore juz prawie,prawie usunely,ale jednak nie mogly i teraz oczywiscie na samą mysl o tym ze mogły to zrobic prawie mdleja - bo oczywiscie bardzo kochaja swoje dzieci. Ale nie zawsze zycie sie dobrze uklada:)

Gość skoro was to nie obchodzi
to po urodzeniu mozecie walnąc młotem dziecku w łeb gdy śpi, nawet nie zauważy. Przynajmniej wy nie będziecie się narażać na śmierć podczas aborcji.

Gość każdy kto uprawia seks
powinien liczyć się z tym, że może spłodzić dziecko. Aborcja jest morderstwem. W przypadku kiedy do seksu dochodzi dobrowolnie, dla przyjemności, a wynikiem jego jest ciąża - to aborcja w tym przypadku jest morderstwem. Chcesz być morderczynią i to własnego dziecka? Oczywiście pewnie zostanę zrównana z ziemią za tą wypowiedź, przez feministki i inne obrończynie praw kobiet. Ale tak uważam. Inną kwestią jest ciąża w wyniku gwałtu, czy taka w która zagraża życiu czy zdrowiu matki. Zastanów się czy chcesz to zrobić. Bo to, że będziesz później cierpieć jest nieuniknione.

Gość kokolokoooo
skoro was to nie obchodzi - jest pewna roznica miedzy aborcja a walnieciem w glowe dziecka:)

Gość kokolokoooo
yyyyyyy jak to,troche nielogiczne - aborcja po milym sexie jest morderstwem,a po gwalcie nie jest morderstwem??? I tak i tak ZABIJASZ nową formę zycia w sobie - nie mnie rozstrzygac od ktorego momentu jest to dziecko tudzież strzepek materii, bo sie na tym nie znam i nie interesuje, ale dziecko poczete w jakikolwiek sposob to i tak dziecko.. No i wlasnie, dla niektorych to dziecko od kiedy komórke spotka plemnik,dla niektorych pozniej - dla mnie dziecko robi sie pozniej,a na poczatku jest masa ktora nie mysli,jest carte blanche a aborcja to usmiercanie takiej masy. I prosze mi tu nie wyjezdzac z krzykiem ze moja stara powinna mnie usunac - krzykiem nie przekonacie nikogo do swoich racji :)

Gość Ta z iskrą w oku
Przeczytaj sobie trochę o ustawieniach Hellingera, co dzieje się z rodziną,kiedy dochodzi do aborcji, co dzieje się z energią rodzinną. Wszystko co się dzieje ma wpływ na całą rodzinę, tylko poza świadomością. Na twoje ewentualne przyszłe dzieci również.

http://www.radykalnewybaczanie.fora.pl/artykuly-dotyczace-metody-berta-hellingera,11/o-aborcji-bert-hellinger,68.html Proszę, między innymi tutaj. Warto znać różne punkty widzenia ;) Poza tym uważam, że nie nam oceniać postępowanie innych, nie na poziomie dobra i zła. W naturze wszystko zmierza do równowagi , nasze czyny zmieniają często bieg historii, losy rodzin itp.

Gość dziwne czasy jakies
Moze bez zadnych zobowiazan zostawic w oknie zycia albo szpitalu. Lepsze to niz zabic. Moze tez byc matka dla dziecka i chciec go wychowac, niezaleznie od trudnosci jakie ma teraz (sa domy samotnej matki, zapewniaja srodki do zycia, czesto dalsza pomoc w szukaniu zajecia). Moze rowniez (i niestety) zabic dziecko (powod zawsze sie znajdzie - bo to moj brzuch, bo to dla jego dorba, zeby sie nie meczylo itp.) - i zyc z wyrzutami sumienia lub bez sumienia do konca zycia. Tak na marginesie - a tatus co na to? Ma jakies sumienie, poczucie odpowiedzialnosci za siebie, dziewczyne, dziecko?

Do prostaka wyżej: Mało wiesz na temat systemów rodzinnych chłopie lub kobieto, (trudno stwierdzić) Nie chodzi mi o popieranie ideologii Hellingera tylko o spojrzenie systemowe na rodzinę. Poza tym miłego wieczorka, bo widzę, że masz problemy z kontrolowaniem emocji ;)

Gość systemowe spojerzenie?
o dziwo prawicowa retoryka nie widzi żadnej sprzeczności między rodziną, jako najnaturalniejszą z możliwych struktur (w opozycji do nienaturalnych związków homoseksualnych np.) a głębokim przekonaniem, że w tę naturę trzeba jak najsurowiej regulować.

Gość paulinka9021010101
A ja kocham nad życie chłopaka z domu dziecka! I dziekuję w myślach jego matce, że go nie usuneła...DOmy dziecka nie są dobre, moj M nacierpiał się ale teraz jest szczęśliwy....Nie wyobrażam sobie życia bez Niego. Nie myślcie tak krótkodystansowo...dziecko z DD dorośnie i moze je spotkać wiele dobrego...

Ależ z was osiołki, to z psychoterapii termin ;) Ustawienia systemowe. No ale nie mnie nauczać. Piszę do Ciebie autorko topiku ;) Może warto i w tę stronę spojrzeć, tak dla poszerzenia horyzontu ;) Pozdrawiam wszystkich wkurzonych hahahaha

Gość zagubiona krolewna
mi ciezko jej doradzic bo sama usunelam ciaze dwa lata temu. I ona o tym wie i ciagle powoluje sie na moje odczucia, a ja wyrzutow sumienia ani zalu nie mam, ale przeciez nie moge jej obiecac ze ona miec nie bedzie. Kazdy przeciez jest inny

Gość Miranndda
Nie rozumiem jednego- jezeli chcialas sie z nim roztsac to po co sie pieprzylas? Za swoje czyny trzeba brac odpowiedzialnosc i tyle

Gość macie problemy z kosmosu
Już dawno ktoś wpadł na to, że aborcja jest sprawą prywatną, a w Polsce wciąż tak ciężko pogodzić się z tą genialną koncepcją. Komuś korona z głowy spadnie jak ktoś usunie ciążę? W czym tu w ogóle "dylemat moralny", jakaś "bioetyka". Póki nikomu nie szkodzi - wolno robić co chce.

Gość zagubiona krolewna
Miranndda jesli chcialas sie wypowiedziec to czemu nie czytalas? Naucz sie czytac kretynko:O

Gość cedar83

Aborcja to pewnie nie jedyne wyjście, ale skoro bierze taką opcję pod uwagę to widocznie ma powody. Daj jej namiary na ten serwis Wszystko-o-aborcji.pl. Będzie mogła dowiedzieć się więcej o temacie aborcji, także aborcji farmakologicznej. W Polsce wiele kobiet kupuje tabletki poronne tylko nie każda się do tego przyznaje.