Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obiadek

Nie mam pomysłu na obiad dla dziecka, pomóżcie :)

Polecane posty

Gość obiadek

Mała ma 9 miesiecy, gotuje jej sama, od jakiegos miesiaca ma byle jaki apetyt, ida jej zeby pewnie temu, najpierw zjadala tylko kilka lyzeczek obiadku, a teraz i mleka i kaszek i deserow, owocow , tak aby aby. Wiem ze sa stroki z przepisami, ale tam w sumie wszystko na jedno kopyto, wiadomo dziecko w tym wieku jeszcze nie wszystko moze. Chcialam zapytac tych mam co gotuja swoim dzieciom, co najbardziej lubia wasze dzieci, czy macie jakies sprawdzone niezawodne przepisy,ktore zawsze sie sprawdzaja a dziecko z checia je zje?? Sloiczkow tez nie chce, wiem bo tez juz probowalam.

u mnie sprawdza się kalarepa, bo ma wyrazisty smak. Moje zawsze z apetytem zjadają taką zupkę. Możesz też dodać koperek, kt polepszy smak.

Gość obiadek
dzieki , ale koperku nie lubi , a kalarepka sie juz chyba przejadla .... :(

Gość obiadek
ogórkowej jeszcze nie robiłam , może sprobuje

Może brokóły oraz inne warzywa z mieskiem i kluseczkami. Mój synus uwielbia

Gość kangbzdurzyca
pomidorowa, ogórkowa albo żurek :) dzieci lubią wyraziste smaki a nie jakieś mdłe bryje :)

Gość obiadek
pomodorowej nie lubi , z ta ogorkowa pomysle, za to ciekawi mnie zurek, mozna 9 miesieczniakowi?? a taki na zakwasie czy jakis inny ??

Gość obiadek
problem jest taki ze gotuje jej od samego poczatku i w zasadzie kazde warzywa odpowiednie do wieku sa na porzadku dziennym, chyba sie przejadly poprostu. Chodzi mi bardziej o cos raczej niecodziennego, ale mozliwego do podania takiemu malcowi

z ogórkową też ostrożnie bo może pluć, ja gotowałam całe ogórki i je potem wyjmowałam - tak ją tolerowała

Gość gotuj codziennie cos innego
Nie wiem,czy takiemu dziecko coś się przejada, bo moje lubi np. mleko i zawsze to chętnie zje, z zupą gorzej. Dzis moje ma botwinkę z żółtkiem,można dodać ugotowanego ziemniaka. Smaczny jest krupnik + duża ilość koperku i zielonej pietruszki. Ziemniaki z jogurtem naturalnym i duża ilością koperku. Ogorkowa, pomidorowa, brokułowa, szpinakowa, z zielonej fasolki, kalafiorowa, rybna (rózne ryby i warzywa)

Gość do srata pierdata
Napisz krok po kroku jak Ty tą ogórkową modzisz :D

Gość obiadek
codziennie daje cos innego, nawet jak zostaje to mroze i podaje tak zeby sie nie powtarzalo codziennie, widac sie przejada bo nie chce jesc pluje, a przeciez musi cos zjesc , dam cos innego to ewentualnie :P zje, wiec widac nie smakuje, albo nie ma ochoty. Co do zup to wiem jaki i co moze , nie o to mi codzi podkreslam jeszcze raz, szukam czegos NIECODZIENNEGO, czyli nie zwykla oklepana zupe, jarzynowa ( ogorkowej nie dawalam wiec nie wiem) czy inne pospolite dania, ktore wyprobowalam. Aha a ryby nie lubi, pod zadna postacia, na parze, grilowanej w foli, w zupie, pluje dalej niz widzi. Poprostu typowy niejadek, wiec typowe potrawy sie nie sprawdza, kto ma taki problem to wie o czym pisze

Gość a ja jestem zainteresowana
zupą rybną - jak ją robicie ?

Najpierw obgotowuje jakies miesko(kurczak, wolowina), dodaje ziemniaki i wloszczyzne. Calosc gotuje do miekkosci. Na koniec dodaje starte ogorki, doprawiam do smaku i zabielam jogurtem naturalnym. Wsio :) A miesko mala wcina na drugie z ziemniaami i jakims warzywem. Lub zjada samo miecho. Ona ogolnie jest miesozerna ;)

Gość obiadek
zazdroszcze, moja ogolnie jest NIC żerna, najlepiej nic by nie jadla, na poczatku to tylko piers a pozniej juz i ztego zrezygnowala

Gość do srata pierdata
ale kiszone czy normalne (szklarniowy czy gruntowy)? iel te ogórki gotujesz? dziekuje:D

Jeżeli nie zupka to tu niedawno już podawałam przepis na kluseczki serowe, mogą być?

Gość obiadek
kuleczki z twarozku?? Jak moga byc w tym wieku to kto wie moze zje

kluseczki - 1 op serka homogenizowanego np waniliowego, 1 żółtko, mleko modyf w proszku i kleik ryżowy w takiej ilości wy wyrobić ciasto. Im ciasto rzadsze tym delikatniejsze, ale łatwo się rozpada we wrzątku, trzeba wyczuć konsystencje. Gotujemy na we wrzątku na małym ogniu by się nie rozpadały. Podawać z sosami z owoców lub mlekiem modyf gęstości śmietany.

Gość zupa rybna
Gotuję rybę z przyprawami (kminek, majeranek), odcedzam wywar, obieram rybę z ości, a na wywarze gotuję warzywa (marchewka,pietruszka,seler, cebula,por,ziemniaki)jak miękkie, to miksuję i dodaję rybę, zagotowuję, do słoików wrzące i zakręcam.

Gość obiadek
super dzieki, napewno sprobuje

Gość zupa rybna
do Adzia a mleko w proszku dosypujesz w jakiej ilości? normalnie do serka?czy rozrabiasz na wodzie?

Gość zupa rybna
obiadek nie cuduj za bardzo,bo jak nie nauczy się jeść wszystkiego,to będziesz cudować do lat 18stu.