Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama

Czy sa tu jakies mamusie z Irlandii??

Polecane posty

Gość takajednamama

Witam, Czy sa tu jakies mamusie mieszkajace w Irlandii?Moze pogadamy,podzielimy sie doswiadczeniami?Poradami? Pozdrawiam

Gość ja jestemmmmmmm
ja jestem

Gość hhhmmmm
ja mieszkam w uk

w sumie uk i irl to prawie to samo :) I jak Wam sie podoba na wyspach?? Ja jestem tu juz 5.5roku..5 miesiecy temu urodzilam tu synka.. Ale teskno juz do domku(Pl)

ja też jestem 5,5 roku i też 5 miesięcy temu urodziłam, tyle że dziewczynkę. Od wczoraj jestem na wakacjach w Polsce. Przyjechałam na całe długie 2 miesiące. Od września wracam do pracy.

Gość ja jestemmmmmmm
ja juz prawie 4 lata w ie.mam 3 miesiecznego synka:)

Gość asieńka35
Witam ja mieszkam tu 3 latka mam 3 dzieci i mieszkam w Dublinie

Gość hhhmmmm
ja w uk mieszkam od 4 lat mam core 10-letnia ... tutaj stracilam dwie ciaze pragne miec jeszcze jedno dziecko ale mam problemy ... dziewczyny czy Wy chwalicie sobie tutaj opieke zdrowotna ...?

Ja często narzekałam na opiekę zdrowotną w Irlandii ale generalnie myślę że nie jest najgorzej. W Polsce w sumie też nie jest za ciekawie pof tym względem... Moja córcia zaliczyła już irlandzki szpital (złapała rotawirusa) i muszę powiedzieć że potraktowali nas tam super i byłam bardzo zadowolona.

Gość ja jestemmmmmmm
ja generalnie bylam-jestem zadowolona:)bardzo mila obsluga,podejscie inne niz w pl bardziej naturalne i nie robia paniki z byle czego.wlasciwie nie mam nic do zarzucenia.gorzej pewnie jest kiedy dzieje sie cos powaznego...uwazam tez,ze polscy lekarze tutaj tez pozostawiaja wiele do zyczenia...niestety...za konkretne pieniadze

Gość ja jestemmmmmmm
.Paulinka.jakie sa objawy rotawirusa?ze tak zapytam?

Mała złapała rotawirus jak miała 8 tygodni. Na początku nie wiedziałam co jej jest. Biegunka (kupy nawet 10 razy dziennie, umazana od uszu do stóp), ciągłe wymioty i ulewania, brak apetytu, krztuszenie się, kilka zachłyśnięć. Najpierw w szpitalu myśleli że to refluks, ale po dodatkowych badaniach w kale wyszefł wirus. Córka dostała kroplówki bo była odwodniona. Musiałam odstawić ją od piersi i przejść na mleko bez laktozy bo wirus niszczy jelita dziecka i przez kilka tygodni niemowlę cierpi na silną nadwrażliwość jelit. Rotawirus to nic innego jak grypa żołądkowa.

Gość hhhmmmm
ogolnie tez nie moge nic zlego powiedziec na opieke zdrowotna, lezalam w szpitalu skakali kolo mnie, gdy by nie bol to czula bym sie jak w hotelu z obsluga:D tylko teraz nie moge doprosic sie tutaj badan, chce w koncu dowiedziec sie jaka jest przyczyna ze nie moge donosic ciazy i dlaczego nie moge teraz w nia zajsc a staram sie juz ponad 2 lata , powiedzieli mi ze dopiero po 3 -poronieniu zrobia mi badania :-( smutne jest to i nie wiem jak mam na nich wplynac aby w koncu cokolwiek w tym kierunku zrobili

Gość ja jestemmmmmmm
.Paulinka. dziekuje za odpowiedz.dobrze wiedziec na przyszlosc co to za dziadostwo jest.no rzeczywiscie z ginekologia sa troche na bakier...

Witajcie. Wczoraj musialam sie ulotnic,bo synek sie wyspal i postanowil pobroic zamiast spac dalej :D Na razie nie wiem kiedy bede stad wyjezdzac-nie ma do czego wracac...:( Moze za kilka lat.W kazdym razie postanowilismy,ze ostateczna decyzje podejmiemy jak synek bedzie mial max 6 lat,tak zeby w razie czego do szkoly poszedl juz w Pl(nie chce,zeby przezyl jakis wielki szok..) Co do sluzby zdrowia,to nie moge narzekac jesli chodzi o opieke nad ciezarna,a potem matke po porodzie.Mieszkam niedaleko Cork-jest tam szpital polozniczy ufundowany przez Unie,wyglada jak hotel...Czulam sie tam rewelacyjnie. Co do lekarzy hmmmmm....Irlandzkim nie wierze za grosz...Znajomej 2letnia corcie leczyli z rozwolnienia 7up'em...Kolezanka nie wyrobila i dala jej smecty i przeszlo (byla niania w tej rodzinie) Jak bylam w ciazy to przepisalam sie od faceta do kobitki-no bo kto lepiej zrozumie ciezarna jak druga babka :)I akurat na nia nie moge narzekac,bo daje rady bardziej z praktyki-sama ma 3 dzieci :) Od 5.5 roku pracuje w hotelu.Najpierw zaczelam od sprzatania,ale zrobilo sie tam tyle wrednych Polek(przykro mi,ze tak pisze,ale to niestety prawda-jedna drugiej za plecami macila...),ze zaczelam sie rozgladac za czyms innym. Jak przyjechalam tu,to bylam druga Polka w tym hotelu,wiec sila rzeczy szybko musialam sie jezyka nauczyc. Moj szef zaproponowal mi,zebym sprobowala swoich sil na recepcji no i juz tam zostalam :) z czego bardzo sie ciesze,aczkolwiek klienci potrafia zajsc za skore. 19 lipca wracam do pracy z urlopu macierzynskiego. A jutro lecimy na 17 dni do Polski :):):):) Ufff ale sie rozpisalam...Wy tez napiszcie cos wiecej o sobie :)

takajednamama - jesli chodzi o opieke poloznicza to po prostu rewelacja, pojedyncza sala porodowa z lazienka i prysznicem, znieczulenie jakie chcesz, maz obok, polozna - za to wszystko w polsce kobiety czesto musza slono zaplacic:O no i pyszne obiadki szpitalne, do wyboru co kto lubi:) a szpital ten sam o ktorym piszesz;) pierwsze dziecko rodzilam w innym bo jeszcze nie bylo tego cumh byly dwa inne i je polaczyli w ten jeden no i wyszlo im niezle:) ale lekarza mam irlandczyka i bywa roznie, ale coz jak sie tu mieszka to trzeba sie przyzwyczaic;)

No wiesz zawsze mozesz isc do lekarza w medicusie :P Ja chodzilam tam do gina...80e za wizyte...szok..no,ale inaczej cytologii czy badania nie zrobia..Kolezanka wybrala sie do tej kliniki dla kobiet w Cork,to niezle musiala sie naawanturowac,zeby jej badanie zrobili..i musiala czekac na kobiete,podpisac kilka papierkow,ze nie potraktuje tego jako molestowania itd.. cumh faktycznie calkiem calkiem im wyszlo..jak po porodzie przyniesli nam sniadanie,to mi kopara opadla...Pamietam jak kol opowiadala jak rodzila w Pl..16godzin meki..urodzila o 3 w nocy,jak zapytala o cos do jedzenia,to uslyszala,ze o 9 bedzie sniadanie...

za medicusa podziekuje:O mialam tam nawet prowadzona ciaze przez gp, ktory juz tam nie pracuje. nie bylam zadowolona. ale ginekolog owszem przydaje sie;)fakt ceny ma z ksiezyca no ale cos za cos. a cytologie mozesz zrobic za darmo w irlandii, musisz sie zarejestrowac do takiego programu, ja mam badanie za 3 tygodnie;)

ja ogolnie mam kiepskie doswiadczenia z polskimi lekarzami wiec juz wole wybrac mniejsze zlo a przynajmniej mam na miejscu;)

o patrz nawet nie wiedzialam.Czytalam raz jakas ulotke,ale w niej bylo napisane,ze za darmo dla kobiet powyzej 55roku zycia..no,ale daaaaaawno to bylo.. A co to za program?I jak sie do niego zapisac? Ja bylam raz u polskiego gp,bo M nalegal,ze lepiej,zebym do Polaka chodzila..Nie podobaly mi sie jego glupie usmieszki i gapienie mi sie w cycki..Wydaje mi sie to troche nie na miejscu.Przepisalam sie od razu do babki na miejscu i nie musialam sie tluc autobusem 50km i jeszcze brac dodatkowego dnia wolnego,bo pan doktor mial takie same dni wolne jak ja :/