Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wychylybymy

Język francuski

Polecane posty

Gość jezyk fr jest super
wlasnie :) z tym ze w zyciu prof ludzie zaczynaja sie tego czepiac :) wiec dletego mowie ze ten cholerny francuski mnie troche wkurza przez te wszystkie drobiazgi o ktorych sie nie pamieta...

Gość jezyk fr jest super
hehe ok (daje ci poziom dla zaawansowanych, z moich zajec, z ktorych po pierwszym tescie powiedzieli mi ze opanowalam na... 30% :p

Gość jezyk fr jest super
Les consignes du patron, s'il en a donnes, ne sont pas parvenues jusqu' moi. correct ou pas?

dawaj cos jeszcze,zobaczymy jaki ja mam poziom po kilku latach przerwy :P szczerze mowiac,ja nie wierze w swoje mozliwosci,zawsze bylam szara mysza,mialam propozycje pracy we francji, w momencie kiedy jeszcze cos umialam, ale nie zdecydowalam sie czego teraz bardzo zaluje :o

Gość fdfds
mi tam francuski nie sprawia problemow .

Gość jezyk fr jest super
ja ci powiem ze we francji niezle sie pracuje, mimo ze zarobki mniejsze niz krajach anglo-saxon, za to duza protekcja socjalna, (35h pracy, RTT za nadgodziny, ubezpieczenie, nie moga ci wyrzucic bez udowodnienia bledu zawodowego itd) za to strajki czlowieka dobijaja :) w zeszlym tygodniu znowu cala Fr strajkowala przez nowa ustawe o emeryturach... koszmar!

Gość jezyk fr jest super
fdfds - no to gdzie blad w zdaniu? jesli jest :)

Gość fdfds
jusqu' moi jusque moi moze tak . Nie mam pojecia

Gość operka
Wszystko sprowadza się do tego, w jakim celu chłopak chce się uczyć. Ja się uczyłam 4 lata w liceum - 10 osobowa klasa, 7 godzin fr tygodniowo i bardzo dużo w zwykłym państwowym liceum się nauczyłam. Potem instytut francuski dwa lata, certyfikaty a potem....doznałam szoku po wyjeździe do Francji jako au pair :D Tzn. podstawy miałam bardzo dobre, aczkolwiek mówienie skrótami itp. bardzo mnei zaskoczyły. Jako ze miałam jednak pod opieką czworo dzieci w wieku szkolnym szybko i do tego przywykłam (i dwa lata w tej rodzinie dały mi jednak najwięcej, chociaż mocne podstawy jeszcze z Polski bardzo mi ułatwiły odnalezienie się w środowisku "naturalnym"). I mogę powiedzieć, że cała ta nauka nie była dla mnie trudna. Generalnie szybko się uczę języków i bardzo czesto "intuicyjnie" wyczuwam co i jak ;) Dla porównania moja przyjaciólka zakuwała gramatykę do nieprzytomności. Wszystkie odmiany, końcówki, próbowała znaleźć regułę. Ja więcej "na czuja'. I to mnie lepiej szło w szkole ;) Aktualnie mogę powiedzieć, ze językiem tym posługuję się...hmmm..no może nie biegle, ale z wielką swobodą. Czytam książki i gazety, oglądam filmy, rozmawiam z moimi znajomymi Francuzami bez lęku i skrępowania. Aczkolwiek do pracy, gdzie wymagane byłoby biegłe posługiwanie się językiem, tworzenie pism - absolutnie nie odważyłabym się :P

Gość fdfds
a donne

Gość jezyk fr jest super
donne - ok (bo sie odnosi do "il" parvenuEs (bo sie odnosi do consignes ktore son feminin ):)

Gość fdfds
no wiec jak ma być ?

Gość jezyk fr jest super
no przeciez wyjasnione wyzej

Gość o to ja sie dolacze
Cette capacit d'opposer son veto n'est-elle pas le signe de la toute-puissance du chef de l'tat ? gdzie blad :)

Gość jezyk fr jest super
Les lves ne sont jamais plus fatiguants qu' l'approche des vacances.

Gość fdfds
l'tat podejrzane

Gość o to ja sie dolacze
L'ETAT mialo byc i capacite

Gość jezyk fr jest super
u mnie tez haha mialo byc eleves

Gość o to ja sie dolacze
nie mowi sie opposer le veto lecz mettre le veto (tutaj probleme de vocabulaire)

Gość jezyk fr jest super
ja tez zobacze ten mecz :) jutro pracuje wiec eventualnie moge byc ale najwczesniej kolo 22... do przeczytania jutro

Zadziwiające :-) Je suis presque Francaise, et j'ose maitenir que le fransais autant que le polonais peut etre complique. bonne chance a tout le monde qui l'admire :-)

Francuski jest po prostu przepiękny. Ostatnio trafiłam na świetny profil na facebook'u który pomaga w przyswajaniu tego języka: http://www.facebook.com/#!/latelierdefrancais jest tam dużo ciekawostek na temat filmów francuski, muzyki, oraz najciekawszych miejsc, które warto zobaczyć. Każdy kto lubi ten język znajdzie tam coś dla siebie.