Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Świeża w branży matkowania

Wyprawka - wiem, wiem... po raz setny... ale proszę o życzliwość.

Polecane posty

Gość Świeża w branży matkowania
Mummy: Mnie wszyscy mówią, że te historie z ropieniem i paskudzeniem się pępków dzieją się od przemywania i że tylko przemywającym się zdarzają. Znajome matki mówią mi to samo. Muszę się sama przekonać i dopiero wtedy będę mogła ocenić, kto miał rację. W razie czego są apteki nieopodal, więc się nie boję. Rozciumkana: Dziękuję raz jeszcze! (Tak z ciekawości zapytam, co było nie tak w Lovi?) Muszę uciekać na jakiś czas. Zajrzę tu później.

trwałość :P jak ci dziecko pierdzielnie butelką o podłogę min 5 razy dziennie to bedziesz miala najlepszy test :D A dla noworodka weszlam w avent bo moje zaufanie wzbudzil

Gość mama dwumiesięczniaka
teraz ja dorzce swoje trzy grosze: - wkładki laktacyjne: ja zaczęlam ich uzywac po kilku tygodniahc jak się laktacja ustabilizowala i uzywam caly czas, jedne na noc, jedne na dizen. Tu nei hcodiz wcale o nawal mleczny tylko jak karmisz z jednej piersi to z drugiej automatycznie tez cieknie mleko - pajace, owszem praktyczne, ale ja uzywam tylko do spania a w dzien ladniej i wgodniej w body i spodenkach. nie kazde dziecko lubi zawijanie. - pieluchy tetrowe, sa ciensze od flanelek i przydają sie duuzo częsciej, flanele mam zeby wylorzyc u lekarza i jako prześcieradelko w gondoli - ciuszki w rozmiarze 62 bedą potrzebne po kilku tygodniach, ale nie bedzie Ci wtedy w glowie latanie po sklepach, nie wiesz jak sie bedziesz zreszta czula ( ja siedzialam po dobrych 2 tyg dopiero), z dzieckiem do sklepu to bez sensu a zostawic takie maleństwo nawet z tatusiem to i tak ciezko mlodej matce a tym bardziej karmiacej piersią. Kolejna sprawa to ciuszki po zakupie trzeba wyprac i wyprasowac i uwierz z elepiej to zrobic przed porodem a nie po. - laktator potrzebny jesli chcesz karmic, nie chodzi o nawal mleczny tylko o to zeby czasem móc wyskoczyc chociazby do fryzjera i zostawic dziecko z tatusiem, który nie ma piersi, oprocz laktatora pojemniki do mrozenia mleka (moga być sterylne jak do moczu)

a co pępka to teraz zamiast spirytusu używa się octanisept, ja tym pryskalam pępek dziecka i swoje krocze i wszystko sie ladnie zagoilo zreszta w szpitalu tez teraz tylko tego uzywaja

Zastanów się czy jest sens uczyć dziecko picia z butelki. Jak będziesz karmiła piersią to jakby co można podawać coś łyżeczką a jak skończy pół roku to kubek niekapek. Dzieci ciężko odzwyczajać od tego co przyjemne a na pewno przyjemniej pije się z butelki jak z kubeczka. Potem możesz mieć problem z pozbyciem się butelki, to tak samo jak ze smoczkiem.

cd - podklady do przewijania na przewijak np z rossmana - nozyczki do paznokci, szczoteczka do włosó, termometr do wody - nase frida do czyszczenia noska - mi sie bardzo przydaje - skarpetki pod pajace bo inaczej sobie dziecko wykopuje nozki - kocyk - ręcznik dla dziecka przemsl jeszcze z tym ubiorem bo przeciez nie bedizesz tylko w pajace ubierac,

Gość upsa
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )