Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rebba ***

Która z was bardzo dobrze posługuje się gwarą śląską??? Ważne!!!

Polecane posty

Gość A co oznacza po ślunsku słowo
kaaałli?

Gość Rebba ***
Dziękuję :-* :)

Gość Rebba ***
A co to jest to "kaaałli" u góry?

..no właśnie?

nie wiem kurcze :( przykro mi ale mam za to wiersz dla was :P PAN HILARY ( po śląsku) Loto, tyro Pan Hilary, do dekla mu piere, bo kaś ten boroczek stary, posioł swoje brely . Szuko w galotach, kabot obmacuje przewróciył szczewiki, psinco znejduje. Bajzel w szranku i w bifyju a już leci do antryju. „ Kurde- woło- „ kurde bele ktoś mi rąbnął moje brely . Przewraco leżanka i pod nią filuje, borok se wnerwił, gnatów już nie czuje . Szuko w kafloku, kopie w kredensie, glaca spocono, cały se trzynsie. Diabelskie berle na amym kajś wcięło, za oknym już downo blank se ściemnieło. Naroz do zdzadła zaglsdo Hilary, aż mu po puklu przefiurgły ciary. Patrzi na kichol, po łebie se puko, bo znejdły se brely, ty co ich tak szukoł. Czy to nie ma gańba, no powiedzcie sami, mieć brely na nosie, a szukać pod ryczkami?

Ojej! :P ;)

Gość Rebba ***
Heheh :)

Gość trololololo
cudze chwalicie swego nie znacie fascynuje mnie gwara górali a o swojej nie wiem nic... topic utarł mi nosa:D

Gość Rebba ***
Ja tam jestem z was bardzo bardzo D*U*M*N*A dziewczyny!!! Very well done!!! :)

ha jestem z Rudy Śląskiej, tu sie urodziłam i przetłumaczyłam z tego tekstu... może z 20 słów :) mój teśc na bank by to zrozumiał ale dla mnie to masakra :) szacun dla kogoś kto to napisal "po polskiemu" :)

Gość gwarna slonzoczka
haha a mówią w Polsce, że Ślązak to prosty człek, głupi i mówić nie umie, a ile tu osób ze Śląska i po śląsku nie rozumie :D sama się urodziłam w Katowicach i tu mieszkam i niestety ale gdybym sama się nie nauczyła gwary to nikt by tego mnie nie nauczył :( rodzice i znajomi uważali, że mówienie i poznanie gwary to ujma, że nie warto bo to tylko margines społeczny itp... i przez takich durnych ludzi gwara umiera :/ a przecież to nieocenione dziedzictwo tej ziemi, szanujmy gwarę o to skąd pochodzimy, kim jesteśmy :) jak pięknie jest zaskoczyć górala czy kaszeba śląską gwarą :)) niestety dziś już nieliczni tylko dobzre włądają gwarą, bo o gwarze spod kopalni w Wirku trudno mówić, że to gwara śląska, często to tylko pozostałość gwary z "łaciną" O radości iskro bogów Kwiotku modrych szczynsnych pól Fajer na twym świyntym progu Śpyiwo nosz natchniony chór Jasność Twoja wszystko zaćmi Złonczy co rozdzieloł los Teroz ludzie bydom braćmi Tam kaj Twój przygodo głos Łona w sercu w obili śpyiwce Łona w splocie ludzkich rąk Z niyj tyż marny robok czerpie W niyj nojwiynkszy niebios krąg Stoncie ludzie stoncie wszyndzie Jo nowina niesa wom Kaj niybieski jest miesionczek Śwyici radość wszystkim wom oprac. Justyna Kiehl

Bo na Śląsku coraz mniej Ślązaków, a coraz więcej yyy sąsiadów. Jak ja chodziłam do podstawówki, to nie można było posługiwać się gwarą, pamiętam jak wychowawczyni opieprzała kolegę, że używa gwary, chłopak nie wiedział o co babie chodzi, dla niego to było normalne, a ta się wydzierała na niego.

Gość SOmalia atakuje Śląsk
:)) i co się dziwić, że tzw Ślązak gwary nie rozumie :P

Gość oooooo kuurczee
dziewczyny podziwiam - toz to nie do przetłumaczenia :-0

Gość oooooo kuurczee
ale to dobrze ,że w szkołach nie pozwalali , bo by sie polskiego nie nauczyli

A czy Kaszubi lub Górale mają problem z językiem polskim?

Gość oooooo kuurczee
nie wiem , chyba nie ? :-) Ale wydaje mi się rozsądne ,ze w szkole powinno się uczyć czystego polskiego

Oczywiście, ale nie powinno się wydzierać na 9letnie dziecko, tylko dlatego, że ma śląski akcent. Ale taka była polityka w tamtych czasach i nic na to się poradzi, to były lata 80-te, teraz jest inaczej. A znajomość gwary nie przeszkadza w mówieniu płynną, czystą polszczyzną, w średniej szkole, koleżanki posługujące się na codzień gwarą, wygrywały konkursy recytatorskie. Jak ktoś jest głąbem to i tak będzie miał problem z nauką polskiego, bez względu na to, czy posługuje się gwarą, czy nie. Na forum było już sporo tematów o błędach ortograficznych, gramatycznych, językowych, a popełnianie tychże nie zależy chyba od regionu?

Gość oooooo kuurczee
no jasne ,ze co innego mówienie gwara ,a co innego akcent .Akcent zawsze pozostaje i nauczycielka nie powinna o to karac dziecka . Tak błedy ortograficzne i gramatyczne ludzie popełniają niezaleznie od regionu .Mi chodziło o to ,ze dobrze jezeli ludzie posługują się zarówno gwara , jak i polskim ,zeby np ludzie z innego regionu go zrozumieli i vice versa :-)

Przypomniało mi się, jak opowiadała mi koleżanka z Bieszczad, jak przyjechała do niej kuzynka ze Śląska (były dziećmi) i powiedziała jej na powitanie - chodź, dam ci kusika! A koleżanka wystraszona, co to może być, odpowiedziała - nie chcę :( A kuzynka chciała jej dać buziaka :)

Gość oooooo kuurczee
:-D

Gość tylko dlaczego jest taki
problem z wprowadzeniem programu regionalnego do szkół?? swego zcasu starałam się o cykl lekcji o regionie, gwarze, kulturze ślaskiej i echo... kuratorium nie wyraziło zgody :/ nadal pokutuje pogląd, że gwara i regionalizm to coś zbędnego i złego :/ sam fakt, że do Związku Górnośląskiego należy zaledwie garstka młodych ludzi, za to 70% to emeryci po 70tce :/ kupienie stroju śląskiego graniczy z cudem i fortuną, znalezienie nauczyciela, który zna tradycje śląskie to jak szukanie igły w stogu siana :( w Polsce jedyne regionalizmy jakie są powszechnie znane to "Krakowiak" i Góral :/ wstyd i tyle, to w Niemczech ludzie wiedzą kim są i jaką mają kulturę Ślązacy, a w Polsce cisza :( a gdzie reszta??

Gość nunino
hawerflocki to nie guziki;)

Ja się nie dziwię, że jest taki problem, a kto ma się tej gwary uczyć? Nasi sąsiedzi? Mieszkańcy, którzy przyjechali z innych regionów? A co ich to obchodzi! Ile jest w szkole, w klasie dzieci, których rodzice, dziadkowie są ze Śląska? To mniejszość już niestety. Ja mieszkałam na osiedlu, gdzie jak przychodziło lato, to nie było się z kim bawić, bo wszyscy jechali do babci na wieś, w łódzkie, piotrkowskie, kieleckie. Przejedź się przez Katowice i zwróć uwagę na rejestracje samochodów... I jeszcze jedna rzecz - propagowanie kultury śląskiej przez emitowanie pożal się Boże śląskich piosenek, żałosnych, prymitywnych popłuczyn niemieckich szlagrów, lub rodem z Grecji. Czuję się zażenowana, gdy słyszę i widzę coś takiego, dlaczego nikt nie uwieczni starych, śląskich pieśniczek, takich, które zna jeszcze moja babcia, a które z tym pseudo śląskim disco polo nie maja nic wspólnego.