Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwna odmiana homo sapiens

Nie potrafię rozróżnić kierunków - czy jestem jakiś zjebany?

Polecane posty

Może brzmi to dziwnie, ale mimo swojego wieku (23 lata) mam problemy z kierunkami. Co prawda potrafię określić która strona jest lewa, a która prawa, ale muszę się zastanowić którą ręką piszę i na tej podstawie dopiero określam stronę... dorośli ludzie robią to automatycznie, bez analizowania. Inne moje popierdoleństwo, to ciągłe mylenie października z listopadem. Potrafię wymienić wszystkie dni miesiąca, ale mam problemy czy 10 miesiącem jest październik, czy też listopad... analogicznie z 11. Jestem zjebany :-O

Gość no to dość dziwne
możesz mieć problem, jeśli zechcesz np. zostać zawodowym kierowcą. Może zgłoś się do neurologa.

Gość powiem co wiem
ja pamietam, że na lewej ręce noszę zegarek. I gdy np. ktos mnie pyta, którędy gdzies dojść - najpierw patrzę na ręce, by podać mu właściwy kierunek.

Gość kredoowsko
tez miałam ten problem, dopóki nie rozbilam butelki i nie zraniłam opuszki palca serdecznego u lewej reki. Zrobiła tam sie jakas dziwna narosl, nieduza, mam ją juz jakies 3 lata i dzieki niej rozrózniam kierunki jak nigdy wczesniej :D

Gość oto ja_25l
witam Cię, mam ten sam problem;) mam 25 lat i nie uważam, że jestem zje*ana:) to sie nazywa skrzywiona lateralizacja. Być może podobnie jak u mnie, w dzieciństwie rodzice albo dziadkowie przekładali ci np łyżkę czy widelec do prawej ręki, podczas gdy ty brałeś ją do lewej. Kiedyś ludzie byli naprawdę cofnieci, do dziś pamietam jak nazywano mnie mańkutem. Ale są tego plusy....np duzo rzeczy robię lewą reką np kroję chleb, obieram ziemniaki, ale pisze prawą;)

To zaburzenia orientacji przestrzennej, wiele osób to ma, czyli jesteś normalny :)

Gość qqqqqwww
dysleksje masz a odróżniasz litery b i d

Gość qqqqqwww
on nie jest leworeczny nie o to chodzi

Ja rowniez musze sie zastanawiać , która strona jest prawa a ktora lewa, zawsze sobie wyobrażam ,ze prawą piszę dlugopisem, i wiem , ktora jest prawidłowa:)

Tylko, że ja jestem praworęczny...

Gość oto ja_25l
pamietam jak zdawałam egzamin na prawo jazdy.... wiadomo...egzaminator tuż przed skrzyżowaniem mówi, skreć w prawo...skręc w lewo....a ja potrzebuje przecież czasu by zastanawic sie chwilkę ktora to prawa;) wiec wpadłam na pomysł ze podpisze sobie ręce: na lewej L, na prawej P. Na egzaminie, egzaminator dziwnie patrzył mi na rece....az w koncu zapytał co oznaczają te literki na rekach...POWIEDZIAŁAM ZE INICJAŁY CHŁOPAKA:) tak sie usmialiśmy.....ale zdałam....za pierszym razem;)

Gość gryczka
A jak z ortografią u Ciebie? Trudności w rozpoznawaniu stron bardzo często towarzyszą dysleksji.

Gość gryczka
Aha, nie tylko z ortografią, ale i z czytaniem. Osoby dyslektyczne mają też trudności z czytaniem - czytają wolno, mylą słowa itp.

Ortografia stoi u mnie na dobrym poziomie :-) Jedynie pisanie z pisaniem odręcznym gorzej...

Fakt, wolno czytam... na studiach ledwo co wyrabiam :-P

Gość powiem co wiem
A ja mam nie do końca ustaloną lateralizację. Są rzeczy, które robie odruchowo prawą ręką i takie, do których bardziej pasuje mi lewa. Np. lewą zawsze odkręcam słoik. czasem zdarzy mi sie odwrotnie położyc sztućce i biorę łyżkę w lewą rękę i przez chwile tego nie zauważam. Podobno, gdy byłam dzieckiem, zaczęłam pisać lewą ręką, ale wtedy nie mówiło się jeszcze o leworęczności, tylko przestawiało na prawą. Z czytaniem ani z ortografią nigdy nie miałam problemów, i liter też nie mylę:)

Mam to samo. U mnie to się wzięło prawdopodobnie stąd (przynajmniej lekarz tak twierdzi) że jestem leworęczna, a w szkole na siłę zmuszano mnie do pisania prawą ręką. Teraz np pisze prawą, ale rysuję lewą. Troszkę mi się poprawiło jak zaczęłam samochodem jeździć :)

Gość oto ja_25l
podobnie jak ja....z ortografią nie mam wiekszych problemów. Za to zcytam wolniej niż np moje kolezanki na studiach....co nie znaczy, że jakos przeprecam słowa czy sylabuje;D

Gość gryczka
Może więc masz dysleksję... Jesli bardzo Ci to dokucza, skonsultuj się z psychologiem, ale moim zdaniem w dorosłym wieku i tak niewiele można z tym zrobić. Jedynie ćwiczyć:-) Dużo czytać, pisać, robić ćwiczenia usprawniające kontakt między półkulami mózgu (możesz poszukać w googlu tzw. kinezjologii edukacyjnej lub metody Dennisona). A tak z ciekawości - czy potrafisz powiedzieć, która ręka, noga i oko są u Ciebie dominujące (którą nogą wygodniej Ci kopać piłkę? którym okiem zaglądasz przez dziurkę od klucza lub przez wizjer w drzwiach?)

Gość powiem co wiem
No i podczas pisania nietypowo trzymam długopis i pismo pochylam w lewą stronę (musiałam oczywiscie zerknąć na zegarek, żeby napisać, w którą stronę przechylam).

PS. Czytam bardzo szybko (może kwestia wprawy, bo czytam bardzo dużo), ale z ortografią jestem na bakier :)

Do niedawna myślałam, że ten problem mają tylko dziewczyny :) Do czasu, jak ostatnio "mój randek" odwoził mnie do domu :) Ja do niego mówię "tutaj w lewo", moje następne zdanie z rezygnacją w głosie: "nie w to lewo..." ;)

Gość oto ja_25l
gryczka- cieżko jest ustalić która ręka, oko czy noga jest dominująca. Np prawą reką pisze, ale jem lewa, kroję chleb lewą;) mnie jakos to nie przeszkadza, nigdy nie myslałam, żeby to leczyc...dla mnie to naturalne, a że czaserm ludzie dziwnie na mnie patrza...cóz....w czymś się wyrózniam hehe

Gość gryczka
Osoby ze skrzyżowaną lub nieustaloną lateralizacją częściej niż inni zmagają się z dysleksją, ale nie jest oczywiście regułą, że każdy ze skrzyżowaną lateralizacją ma dysleksję :-) Można w ogóle nie mieć problemów, a można wykazywać np.tylko jeden objaw dysleksji. Ja np. mam lateralizację skrzyżowaną (jestem praworęczna, prawonożna i lewooczna). Nie mam żadnych problemów z ortografią, czytam dosyć szybko, ale... też mi się zdarza mylić strony ciała, a także często źle czytam wyrazy (np. napis pieczątki czytam jako pieczarki :-) )