Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła polozna** **

pytania do połoznej

Polecane posty

Gość parowóz1234
do przyszłej położnej he he, młoda, zanim zaczniesz udzielać rad to poczekaj aż zdobędziesz resztę wykształcenia i tytuł położnej, a co najważniejsze , aż zdobędziesz doświadczenie. Bez tego odpowiadasz dziewczynom nie do końca zgodnie z prawdą ; np. przy porodzie nie cewnikuje się standardowo, ani nie dlatego żeby mocz podczas parcia nie wyciekał ( no tu to się uśmiałam :) ) tylko żeby poprawić warunki w kanale rodnym i zrobić maximum miejsca dla rodzącej się główki. Cewnikuje się więc gdy pęcherz jest przepełniony, rodzi się duże dziecko a matka ma drobną budowę lub wąską miednicę, albo po badaniu wew. wiemy, że w kanale rodnym są np. skrócone wymiary sprzężnej, wystające bardzo kolce kulszowe ( wiesz o czym mówię ?). Więc trochę pokory , ten zawód to ludzie , kobiety, porody ,szczęścia i czasem tragedie a nie tylko książki i dwa miesiące praktyk na porodówce. Pozdrawiam mgr. położnictwa z 15- letnim stażem

Gość psylocybina666
hehe chyba się przyszła położna porwałaś z motyką na słońce niestety zgodzę się z przedmówczynią, że nie do końca piszesz prawdę.... a przede wszystkim nie powinnaś pisać tak pewnie o niektórych sprawach póki sama nie urodzisz... ja także "liznęłam" studiowania położnictwa - zrozygnowałam po roku i przede wszystkim 8 miesięcy temu sama urodziłam córeczkę... Cewnikowanie wcale nie jest konieczne i nie wykonuje się go rutynowo - u mnie był przepełniony pęcherz i by zrobić więcej miejsca dziecku trzeba było cewnikować i może nie nazwałabym tego bólem, ale nie było przyjemne...później sikałam mega strumieniem przez długi okres czasu ;) Krocze nasięte niewiele, ale jednak - pomimo małego dziecka (niecałe 2,5 kg) i nacięcie bolało jak cholera mimo, że zrobione podczas skurczu (tak potrafię wyraźnie odróżnić momen skurcz, po skurczu ;) ) czułam i "widziałam" te nożyce ;) przede wszystkim, owszem może i skupia się kobieta na sobie i nie wie co się z nią dzieje, choć ja wiedziałam bardzo dobrze i wyodrębniałam wszelakie doznania i to co się działo jak to nazywasz "pode mną" ...zwłaszcza pomimo wielkiego szczęścia z narodzin córeczki i wspierającego mnie męża u boku czułam paskudny ból przy szyciu...zastrzyk był, szybko minął, położnej chyba nie szło szycie najlepiej...szkoda gadać jakby nie wiedziała co robi i jeszcze się przy tym złościła...ogólnie miałam wąski kanał rodny i ciężko jej było cokolwiek tam zdziałać...czułam wyraźnie jak wbija igłę, przeciąga nić przez moje ciało, a jednak pochwę uważam za baardzo wraźliwe miejsce...syczałam ( a do wrażliwych nie należę i poród odbył się bez efektów dźwiękowych) kobieta stwierdziła, że jeszcze kilka szwów to po co kolejne znieczulenie, powiedziałam, że nie ma mowy, poproszę o kolejną dawką, z wielkim fochem poprosiła, by przynieśli jej strzykawkę.... I proszę się nie sprzeczać przyszła położno, wiem, bo sama przeżyłam :)

Gość a ja odnosnie zawijania brzuch
po porodzie bandazem czy zakladanie specjalnych pasow poporodowych. ja taki stosowalam od chyab 3 doby po porodzie i dzieki temu mam teraz plaski brzuszek jak przed porodem w przeciwienstkie do niektorych moich kolezanek, ktore wlasnie baly sie go zakladac bo naczytaly sie takich opinia jak autorka topicu. Oczywisnie nie mowie ze sam pas wplywa na poprawe miesni brzucha i trzeba cwiczyc ale wlasnie z nim na brzuchu bo podtrzymuje miesnie. jest rowniez niezastapiony w wypadku rozstepu miesni plaskich brzucha (ja mialam rozstep na 2 palce i dzieki specjalnym cwiczeniom i pasowi jakos udalo mi sie to zniwelowac) Ale pamietajcie, jesli macie rozstep miesni brzucha to nie moza cwiczyc tzw normalnych brzuszkow az do momentu calkowitego zlaczenia sie platow miesni bo w przeciwnym razie mozecie sobie jeszcze bardziej zaszkodzic

Gość mama sama w domu...
ja mama pytanie ile czasu po odejściu wód można czekać na poród może jaśniej objaśnię na przykładzie odeszły mi wody o 3 w nocy pojechałam do szpitala ale akcja porodowa nie postępowała nie było skurczy sprawdzili czy to wody odeszły i okazało się że tak jeszcze spuścili resztę wód i tak leżałam dziecko już zdążyło zrobić smółkę i urodził się 49 godzin po odejściu wód dziecko nie miało już siły się rodzić i skończyło się vacuum czy to normalne bo lekarze zapewniali mnie że trzeba czekać ja uważam że powinni mi od razu wywoływać poród oczywiście skurcze same nie nastąpiły wiec i tak w końcu wywołali parłam 1,5 godz i musiałam im mówić kiedy mam skurcze parte bo ten komputerek pod który mnie podłączyli tego nie widział nie rodziłam w Polsce tylko w Anglii i stąd moje pytanie czy to normalna procedura w Polsce w takiej sytuacji jak mogło by się to odbyć w Polsce zastanawia mnie to gdyż niebawem planuję kolejne dziecko i myślę że w Polsce by nie czekali tylko wywołali poród czy mam rację?

Gość psylocybina666
mi wywołali po 23 godzinach od momentu "odejścia wód" (sączyły się, aż wszystkie odeszły i rodziłam "na sucho" )

Gość kolkolkolkol
up up

Gość Ośka 81
Chciałam zapytać czy jeśli miałam cc w 43 tyg ciąży było to 20 miesięcy temu,a powodem tego było 8 kroplówek i brak skurczy,do tego waga dziecka 4250,w karcie wypisu napisali,dysproporcja miedniczo-główkowa.Teraz spodziewam się dziecka o podobnej wadze i lekarz chce bym próbowała rodzić sam.Dodam,że dziecko urodziło się przyduszone.Czekam na szybką odpowiedź jestem w 39tyg ciąży.

Gość rodzaca
A jako kobieta,ktora miala juz za soba porod mam kulka innych pytan:) tyle sie mowi o godnosci rodzacej,o zmieniajacym sie podejsciu lekarzy,poloznych,o aktywnym porodzie,a rzeczywistosc? Czego Was tak naprawde ucza? Rodzilam w dobrym szpitalu,ale podczas porodu-rozczarowanie. Polozna pinda zwracajaca sie do mnie per TY, ktg i lezec na plecach,gdy to najgorsza pozycja,byly w sali akcesoria,pilki,drabinki,byl prysznic,ale ja musialam lezec i koniec. Nie mialam nic do gadania w kwestii wyboru pozycji rodzenia,musialam tak,jak zespol chce-niewazne,ze mi tak niewygodnie,wazne zeby im bylo. Gdy lekarz lecial do mnie ze skalpepel,zeby mnie rutynowo naciac,nie wytrzymalam i powiedzialam,zeby spierdalal. Ogolnie odczucia srednie. Tyle sie mowi o odchodzeniu od rutynowych zbednych praktyk, nacinania krocza, aktywna 1 faza porodu,wybor pozycji,a ja zostalam potraktowana tasmowo. Naprawde Was nadal tego ucza?? I czym to jest podyktowane? Chodzilam do szkoly rodzenia i na nic mi sie przydala ta wiedza-nie mialam nawet jak z niej skorzystac, bo w szpitalu zastalam kadre z PRL-u.

Gość grysikowapanienka
a ja mam takie pytanie. miesiąc temu miala cesarskie cięcie. Powiedzmy ze antykncepcja by zawiodla i w grudniu zaszlabym znów w ciazy, przeciez to sie zdarza -jakie mogą byc tego minusy, co mi grozi, co dziecku i 2 pyt. czy jak 1 poród byl przez cięcie ( dziecko było za wysoko) czy 2 poró moze byc naturalny czy raczej dla bezpieczenstwa robi se 2 rz operacje

Gość słodkak-1982
mam pytanie,czy tutaj jest może jakaś mama -diabetyk,która miała cc?jak długo dochodziłyście do siebie?i jak poród mamy -diabetyka,tzn cc u cukrzyka wygląda?jeśli można,proszę o odp.Ile leżałyście po cc w szpitalu?

Gość a jak jest
z pęknięciem żyłek w oku podczas porodu. Przy pierwszym strasznie mi popękały i oczy goiły się bardzo długo. Chciałabym tego teraz uniknąć.Czy podczas parcia oczy mają być otwarte? Czy ma to jakieś znaczenie?

a ja mam pytanie odnośnie lewatywy. Nie można jej wykonać po odejściu wód płodowych. No i co wtedy, jest jakaś alternatywa?

Gość Ośka 81
ja miałam cc w 2010 byłam cewnikowana i miałam dietę.Jak czytam,że koleżanka po 2 godzinach biegała to dziwi mnie to po znieczuleniu trzeba odleżeć 12h.Przynajmniej u mnie tak było.