Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goździkowa poleca

Informatyka i Ekonometria

Polecane posty

Gość goździkowa poleca

Ktoś słyszał? ktoś kończył? co po tym? a, ktoś się wybiera?

Gość andie
chodzi ci o SGGW może?

Gość wiecej ekonomii niz inf

Gość goździkowa poleca
UE w Poznaniu

Gość andie
skoro więcej ekonomii to fajnie, jeśli ktoś coś więcej może powiedzieć to też chętnie się dowiem:)

Gość goździkowa poleca
andie, też się wybierasz? ja o tym kierunku myslałam już dawno i na niego złożyłam, dostałam się, teraz przyglądam się bardziej wnikliwie Bardziej mnie interesuje na jakich konkretnych stanowiskach pracują ludzie po tym kierunku i jaka specjalizacja opłaca się najbardziej

Gość andie
mi chodzi o SGGW w Warszawie :)

Gość andie
no i właśnie też nie mam kogo dopytać, mam nadzieję że nie dowalą za dużo informatyki a co do specjalizacji to jeszcze myślę...

Gość goździkowa poleca
nie przerażają Cię koszta utrzymania w Wa-wie? ja dlatego zdecydowałam się na poznań, kiedys planowałam iść na SGH.

Gość najszczęśliwsza na świecie!!:)
a w program studiów nie łaska zajrzeć ? tam wszystko pisze

Gość goździkowa poleca
ja na UE mam jedną ze specjalizacji w języku angielskim - to by było fajne i przydatne, tak sądzę..

Gość goździkowa poleca
program studiów mam przeczytany od góry do dołu, tylko chodzi mi o praktyczną opinię studentów/ absolwentów

Gość andie
najszczęśliwsza- to chyba normalne że każdy zainteresowany tam zajrzał... tylko chyba można spróbować się dowiedzieć opinii osób które może na to chodziły i mogą coś podpowiedzieć... utrzymanie mnie nie przeraża, będę wynajmowala mieszkanie razem z 3 innymi osobami, które dobrze znam, liczę też na jakieś stypendium więc nie powinno być źle :)

Gość goździkowa poleca
ja w Poznaniu już sobie pomieszkuję, znalazłam pracę na etat a pozniej przenoszę się na pół etatu na weekendy, coś tam od rodziców dostanę ( ale niedużo ) i dlatego :-)

Gość andie
no tak, rodzice też coś dorzucą, ale nie spodziewam się sponsoringu bo nie o to chodzi, ja chciałabym na dzienne iść, a w weekendy może coś się znajdzie żeby dorobić, zobaczymy :)

Gość goździkowa poleca
ja też na dzienne. Bynajmniej na razie. Choć nie ukrywam bardziej satysfakcjonowałaby mnie praca w pokrewnej chociaż branży na etat po pierwszym roku dziennych ( nawet nie bardzo dochodowa ) ale już łapię doświadczenie, niż ciągnięcie dziennych do samego konca

Gość andie
tak, doświadczenie jest ważne, i jeśli tylko jest okazja to trzeba to wykorzystać :) ja zobaczę co to będzie, mam nadzieję że będzie ok:)

Gość sudent sggw
zdecydowanie nie polecam tego kierunku. wykladowcy nie potrafią wytłumaczyc tego co powinni. matematyka jest na bardzo wysokim poziomie i nie ma sie jak jej nauczyc( etrapezy są tylko podstawą do tego). Programowanie też jest bezsensu i nie przyda się w przyszłości. Na pierwszym roku było 127 osób na drugim zostaje 60. Bardzo żałuje swojej decyzji. Poprawiam mature i od października ide na SGH gdyż mam tam dużo znajomych i każdy z nich bardzo chwali tą uczelnie.

Gość akre
Studiuję IiE na SGGW już trzeci rok i czuję się zobowiązana to i owo sprostować. Po pierwsze, studia to nie szkoła podstawowa, by wszystko dostawać na tacy. Matematyki należy się uczyć przede wszystkim samodzielnie, czyli w oparciu o klasyki literatury akademickiej oraz rozwiązując liczne zadania. Strony internetowe to powinien być co najwyżej dodatek do nauki. Materiał jest na tyle obszerny, że nie da się (fizycznie!) go szczegółowo zaprezentować na wykładach. Na wykładach to się co najwyżej można dowiedzieć, które działy potem będą obowiązywały na egzaminie. A jeżeli się pewnych zagadnień nie rozumie, to zawsze można przyjść na konsultacje. Po drugie, komu programowanie się nie przyda w przyszłości, temu się nie przyda. Tu jest oczywiście analogicznie, czyli praca własna. Jak ktoś nie ma jaj, by porządnie się nauczyć technologii, w których później ma zamiar pracować, to jest to wyłącznie jego sprawa. Tylko jeżeli ktoś nie zamierza wykorzystywać programowania w przyszłej pracy/biznesie, to skąd decyzja o studiowaniu Informatyki i Ekonometrii? Zarówno matematyka, jak i programowanie i ogólnie informatyka mają na celu rozwój ogólnych umiejętności akademickich, które obowiązują studentów pokrewnych kierunków na całym świecie. Absolwent powinien umieć myśleć w sposób abstrakcyjny, analityczny, logiczny, itd. IiE to bardzo dobre studia, ale dla osób o konkretnych oczekiwaniach - przede wszystkim - względem samego siebie. Z racji tego, że są to studia typu makrokierunek, wybranie ścieżki zawodowej jest sprawą indywidualną każdego studenta. Pozwolę sobie jeszcze zdementować plotki, jakoby po tym kierunku nie było pracy. Praca jest, i to cholernie dobrze płatna. Ale nie można być niezdecydowaną ciapą, która chce dostać wszystko w życiu na tacy.

Gość dronn
IiE SGGW to bardzo dobre studia, jednak nie ma co kryć, że nie dla osób z trudnościami z matematyki jak kolega z powyżej. Jestem absolwentem tego kierunku i jeżeli chodzi o wymagania to tak: matma rozszerzona na poziomie 4 lub 5 z LO, bądź jak kto woli >60% z matury roz. (albo ostra nauka w wakacje, a min Wrzesień). Z informatyki można nic nie umieć bo jedzie się od 0 - więc nie polecam zapalonym programista, lepiej idzcie na inż Inf SGGW, ekonomia też od 0. Studia są wymagające, jednak warto je robić z uwagi na realne miejsca pracy już nawet na 3cim roku. Jednak nawet średniozdolne osoby będą w stanie poza studiami prowadzic życie towarzyskie czy rozwijać inne zainteresowania, oczywiście po 4 tyg sesji - wtedy to klasztor. Z matmy przerabia się 1 rok studiów Matematyka, sporo jest tez zagadnień ze Statystyki. Jeżeli chodzi o infe to dużo projektów i prac domowych - wartościowe w zdobyciu praktycznej wiedzy, dlatego warto robić samodzielnie. Ekonomia w zakresie podstaw z kierunku Ekonomia i te przedmioty moim zdaniem były najłatwiejsze. Podsumowując: są to studia dla uczniów dobrych, nie dla leni, jednak nie musicie być wcale prymusami. Przedmiotów cieżkich na semest z reguły przypada 2, więc nie ma tragedii. Pozdrawiam przyszłych studentów!

Gość dronn
Sorry, że tak nieskładnie napisałem.Nie spałem dzisiaj w nocy - sesja xd

Gość Ewa2896
Witam, chciała bym sie wybrać na ten kierunek ale zastanawia mnie sprawa języka? Czy są jakieś przedmioty na których język jest bardzo przydatny? (np. książki w innym języku itp.)

Gość gość
Hej, dostał się ktoś?! Ja się dostałam i szukam kompanów ;D

Gość gość
też się dostałam na sggw, mam nadzieję, że czegoś się tam nauczę i będę miała jakieś przed sobą perspektywy. Gdyby zajrzeli tu jeszcze jacyś absolwenci, to powiedzcie proszę, jak jest z pracą. Czy od razu na starcie przegrywa się z ludźmi po sgh/ue czy uw? Pracodawcy zwracają na to uwage?

Gość przyszly student IiE
Witam, rowniez zaczynam kierunek IiE na sggw od pazdziernika i bardzo chcialbym uslyszec opinie absolwentow tego kierunku szczegolnie po sggw. 1. Jak ma sie sytuacja z praca? 2. Czy w porownaniu do studentow z UW, SGH jest sie daleko z tylu? Pozdrawiam

Gość gość
Jestem absolwentką. Na ostatnim semestrze studiów wysłałam trzy CV'ki, problemu ze znalezieniem pracy nie miałam żadnego - znalazłam ją błyskawicznie, w wymarzonym zawodzie. Miejcie wizję swojej przyszłości i konsekwentnie ją realizujcie, a na pewno wszystko się ułoży :) Trzeba być wybitnym jelonkiem, żeby po IIE nie mieć pracy związanej choć w tych 30% ze studiami.

Gość gość
Sggw w warszawie to beznadziejna uczelnia, komuna tam panuje i wgl bezsensu wszystko xd takze nie polecam iie tam xd i niczego, szkola glowna wywozenia gowna jak to sie powiada na mieście xdd

Gość gość
I jak tam kierunek?

Gość odwaznastudentka
Studiowałam przez pół roku na SGGW, kierunek Informatyka i ekonometria, nie polecam tego kierunku na tej uczelni, ponieważ program nauczania jest źle ułożony (np. algorytmy są po przedmiocie wstęp do programowania), wykładowcy kiepsko tłumaczą , wielu nie potrafi przekazać wiedzy, wielu wykładowców nie udostępnia wykładów w formie elektronicznej, także w kwestiach organizacyjnych bywa problematycznie (np. zakres materiału na kolokwium, umawianie się na poprawę kolokwium itp.). Z wyżej wymienionych względów po pierwszym semestrze przeniosłam się na UE w Poznaniu na ten sam kierunek. Uważam, że na UEP wiedza jest przekazywana w przychylny sposób, nie tracę czasu na kwestie organizacyjne, a także podoba mi się sposób prowadzenia zajęć (np. programowanie - studenc***iszą program według instrukcji zamieszczonych na moodle, prowadzący chodzi po sali i pomaga studentom, można dzielić się fragmentami kodu, panuje swobodna atmosfera służąca zdobywaniu wiedzy), oczywiście nie wszyscy wykładowcy są wspaniali, ale uważam, że większość jest ok i ma zdroworozsądkowe podejście do studentów. Na UE po pierwszym roku wybiera się specjalizację co uważam za spory plus, ponieważ po studiach potrafimy coś konkretnego zrobić, a nie wszystko i nic. Wydaje mi się, że po SGGW zdobywa się wiedzę bardziej ogólną i posiada się zakres wiedzy z podobnego obszaru jak na UEP, ale jest ona nieusystematyzowana.

Gość Salivaarx
Nie polecam iść na SGGW!!! Studentów traktują jak bydło. W dziekanacie panuj***ałagan. Po roku przeniosłem się do UW.