Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zniesmaczona ciężarna

Chamstwo wobec kobiet w ciąży!

Polecane posty

Gość 37tc czy jakoś
ciekawe rzeczy piszecie za 3 tyg rodzę i nie mogę powiedzieć że spotkałam się z niezyczliwością, a mężczyźni poprstu widząc kobietę ciężarną są naprawdę uprzejmi, kobiety może trochę mniej ale z jakąś brutalną niesympatią z ich strony to się nie spotkałam, myślę, że trochę się nad sobą użalacie zamiast się cieszyć i jakoś sobie radzić, wszystkim jest teraz gorąco ale po co wychodzicie w takim razie z domów? Wiecie że to niebezpieczne a narzekacie, jeżeli pracujecie to chwała Wam, ale jeżeli nie dajecie rady stać w autobusie to poproście o urlop albo weźcie zwolnienie na ten czas, nie rozumiem tych narzekań -troche trzeba kombinować. Poza tym zakupy sama w taki czas?Nawet jeżeli nie macie mężów, chłopaków czy ojca dziecka przy sobie zawsze się znajdzie ktoś inny bliski kto z Wami pójdzie a na poczcie można usiąść przy stoliku "zaklepując"kolejkę, uważam że na wszystko jest rada, a że chamstweo się szerzy to wiadomo, dlatego trzeba kombinować:)

też ciężarna--dziewczyno, wpadasz ze skrajności w skrajność! Poczytaj nasze posty jeszcze raz, tam znajdziesz odpowiedź.

Gość ciezarowka30
Mieszkam za granica, jestem w 33tc i chociaz kultura osobista jest tu ogolnie duzo wyzsza niz w PL (zwlaszcza w kolejkach), nikt mi nie ustepuje w kolejce do kasy. I ja sie tego nie spodziewam, bo na pewno gorzej od zdrowej 30-latki czuja sie ludzie starzy, chorzy, niepelnosprawni, a oni tez swoje musza odstac.

tak mi sie przypomnialo jak ostatnio stalam w kolejce pierwszenstwa a tam chyba z 15 osob przede mna a u mnie juz widac ze jestem w ciazy i tez nik nie ustapil, no ale mysle sobie ze moze taki dzien i same ciezarne jeszcze bez brzuchow i inwalidzi sie zjechali wiec poczekalam sobie chociaz bylam pewna ze przynajmniej 50 % z nich nic nie bylo to jeszcze przedemna stala taka wielce mi dama i sru wszystkie papierki z koszyka pod kase wywalila :D chamstwo jest niestety wszedzie i nie da sie nic zrobic;) a wczoraj stalam w kolejce w banku i tez stalo jakies 7 osob przede mna i jak sie ustawilam w kolejce to baba przedemna mowi mi ze za nia sa jeszcze 2 osoby tylko poszly jeszcze cos innego pozalatwiac :) oczywiscie ja odczekalam swoje i naszczescie zadna z tych osob nie zjawila sie a nawet gdyby to takiej osoby ja tez juz bym nie wpuscila

Gość teżciężarna
Jeśli ktoś jest dobrze wychowany to ustąpi miejsca i starszym i ciężarnym. Widzę że co niektóre są z kulturą na bakier.

Gość żółwik na wysepce
a czy wy czasem nie macie jakiś fobii, że wszyscy są przeciwko wam ciężarnym? W sklepach, w autobusach, bankach, pocztach, dajcie spokój nikt na was nie łypie by wam dopiec. Chamstwo istnieje, ale w większości to same sobie wkręcacie, że wszyscy was nie nawidzą bo wy jesteście w ciąży...same się pogrążacie... uśmiechnijcie się a i inni się do was uśmiechną :)

Gość ale upał....
Kobiety w ciąży myślą że są najważniejsze :( miałam przypadek: jadę sobie w tramwaju czytam gazetę i nagle dziewczyna która stała przy mnie zaczęła mi ubliżać że jestem niewychowana i w ogóle bo ona jest w ciąży i że jej nie ustąpiłam :( ja się nie rozglądam za ciężarnymi, byłam zaczytana wystarczyło żeby mnie poprosiła czy jej ustąpię a od razu bym wstała. Zawsze ustępuję czy ludziom starszym czy kobietom w ciąży ale nie mam obowiązku rozglądać się po całym tramwaju czy ktoś chce usiąść!!!

też ciężarna- jesteś złośliwa i dalej pokazujesz, że czytać ze zrozumieniem nie potrafisz :O

Gość teżciężarna
Ale takie jest moje zdanie że ciężarnym powinno sie ustępować miejsca to moje zdanie i nie jestem złośliwa.

też ciężarna mogę wywnioskować z Twojego postu, ze ten brak kultury zarzucasz mnie, więc w tym przypadku złośliwa jesteś! Czy ja gdzieś napisałam, ze kobietom w ciąży nie należy ustępować? W pierwszym swoim poście napisałam o wzajemnej empatii, sprawdź co to oznacza, a wtedy myślę, ze się zrozumiemy. O proszeniu napisałam w sytuacji kiedy ktoś nie podrywa tyłka na widok ciężarnej! Jasne? czy jeszcze mi coś zarzucisz?

Gość MilagrossS
Ale się usmiałam :) Ja tam z natury raczej jestem nieśmiała i nie lubie przedstawień robić i jak trzeba stać to stoje bez upominania się. W ciąży przytyłam 35 kg ( nie dlatego że dużo jadłam, problem z hormonami tarczycy) Odczuwam ke kg w nogach, plecach i w brzuchu dużym. Zdarzają mi się przywileje ale tylko z inicjatyw aptekarek kasjerek itp. Czasem odmawiam, mówie że jest ok i mam czas, ale czasem czuje się nie fajnie i korzystam. Ludzie robią zazuzi i patrzą po suficie że niby nie widzą. Ostatnio małam taki incydent w banku że chłopak w moim wieku gadał ze mną jaki to skarb nosze jakie to błogosławieństwo... a przyszlo co do czego to podszedł do kasy, mnie nie puścił i jeszcze problem miał taki ze przy kasie siedział z pół godziny :-/

Gość bo to chamstwo jest
wszędzie Ludzie tutaj tacy sa Pędzej zagryza niz ustąpią w kolejce itp Najlepiej jest w kolejkach do ginekologa ;-) Na gabinecie jak wół pisze ,ze cięzarne bez kolejki , a inne babki i tak nie przepuszcza , zakrzyczą ,zajadą pogryzą , a nie przepuszczą

Ludzie, trochę tolerancji i kultury. Ja zawsze sama ustępuję ciężarnym, bo wiem, że jest im bardzo cieżko, szczególnie w takie upały. Co prawda rzadko ostatnio jeżdżę autobusami, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, zeby patrzeć na przepisy. Za to jeżeli naprwdę źle się czuję a ktoś ode mnie "wymusza" ustępienie, po prostu mówię mu - przepraszam, ale nie najlepiej się czuję, słabo mi/jest mi nie dobrze, moze ktos inny ustąpi pani miejsca. I tyle. Nie istnieje już coś takiego jak dobre wychowanie?

ja również całe życie ustępuję starszym, ciężarnym, obładowanym zakupami, chorym itp. teraz jestem w ciąży, ale wciąż ustępuję miejsca tym bardziej "zaawansowanym" brzuszkom, choć ja ciążę znoszę fatalnie, mimo, że przebiega prawidłowo.. naprawdę nie mam siły czasem stać w ogromnych kolejkach, ale "niestety" mojego brzucha jeszcze nie widać.. generalnie nie upominam się o miejsce, ale ostatnio miałam taką sytuację, że stałam w ogromnej kolejce, gdzieś w połowie.. stałam tak z dobre 40 minut i nagle wpada młody umięśniony chłopaczek przede mnie i mówi, że nie chce mu się czekać, więc wskoczy przed nas.. a ja na to, że wstydziłby się, że ja w 5 miesiącu ciąży się męczę i grzecznie stoję, a on, zdrowy, roześmiany, chłop wpitala się w kolejkę..

Gość antypatologia
Energiczna - to akurat byla sytuacja z laboratorium sieci Diagnostyka. Na drzwiach bylo napisane, ze kobiety w widocznej ciazy wchodza bez kolejki. Poprzednim razem ktos mnie wylapal i zaprowadzil do okienka, bo nie zauwazylam napisu (kolejka byla duza). W opisywanej wczesniej sytuacji czekala mnie atrakcja w postaci 2 - godzinnego czekania i bekania glukoza. Przyszlam rano, zeby szybciej moc potem zjesc, no i zastalam tlumek emerytow skupionych wokol drzwi. Swoje wysluchalam, a teraz ustawiam w kolejce mojego mena:) Trzeba sobie jakos radzic:).

Gość 260790
Oczywiscie jak juz ciaza zaawansowana to jak najbardziej trzeba przepuscic i w kolejce tez. Czesto robie zakupy w pewnym markecie i zawsze tak sie sklada, ze staje w kasie z pierwszenstwem a ze mam zaograglony brzuszek to juz prosze, pani ma pierwszenstwo i wtedy sie smieje i mowie ze w ciazy nie jestem ale dziekuje za troske. Kiedys jechalam tez zatloczonym pociagiem, 50 minut drogi a wczesniej 30 minut na stacji, myslalam ze umre. Wlazla jakas kobitka zaczela sie rozpychac kazac innym zdjac plecak itp BO ONA W CIAZY JEST i ja tym plecakiem w brzuch bija (tak to ujela). Sama miala plecak wielgachny na plecach i torby a plaska byla jak decha, nic brzucha nie miala ale nie ona w ciazy jest i sie przepycha i zganiala ludzi z miejsc bo ona chce usiasc ale tak zeby slonce jej nie razilo i najlepiej pod wentylatorem. Bardziej wygladala na zdeterminowana wygona pania niz na kobite w ciazy. Ale wtedy to ja kilka oson zjechalo...

A mysle, ze to jest tez w duzej mierze uzaleznione od samej ciezarnej i jej podejscia do sprawy, ja uwazam, ze - jak juz ktos tu napisal - ciaza to nie choroba i nie jest zadnym wytlumaczeniem dla specjalnego traktowania. Przeszlam przez 3 ciaze wiec wiem o czym mowa i NIGDY nie skorzystalam z miejsca, ktore ktos mi ustapil , NIGDY tez o to nie prosilam. Czulabym sie idiotycznie , ze ja mloda i zdrowa osoba siedze , a obok stoja starsze i pewnie bardziej schorowane osoby, zawsze grzecznie dziekowalam i odmawialam . Jesli ktos sie w ciazy tak zle czuje , ze nie moze prowadzic normalnego zycia i wykonywac najprostszych czynnosci to faktycznie powinien zostac w domu, pojsc na zwonieinie, itp... Przeciez normalnie, nie bedac w ciazy, jak jestesmy chorzy, mamy grype, korzonki czy wirusa zoladkowego i wymiotujemy ,to nie wychodzimy z domu tylko zostajemy w lozku, dlaczego w ciazy powinno byc inaczej ????

Gość sukienka na wieszaku
dziewczyny, ale dlaczego wy tu jesteście takie pyskate, a w rzeczywistości zgrywacie męczennice? Nie chcą wam ustąpić powołajcie się na kartkę, piktogram czy co tam jest z odpowiednim znaczkiem czy napisem. jedna jest nieśmiała, druga wstydliwa, trzecia znowu męczennica i pomimo tego, ze źle sie czuje dalej twardo stoi i ustępuje innym...no dziewczyny, jak same nie potraficie zadbać o swoje brzuchy to nie wymagajcie by dbali o nie obcy ludzie... Z jednej strony chamstwo ludzi, a z drugiej brak waszej asertywności... z jednej strony mówi się, ze kobieta dla swojego dziecka zrobi wszystko, a z drugiej wy milczycie w kolejkach, autobusach, a wyżywacie się na forum. Niestety, ale całe społeczeństo kafe nie czyta, więc zwracajcie się bezpośrednio do ludzi a nie anonimowo w necie

Gość vvierka
Do tej, co to uwaza, ze nienawidze cieżarnych - bzdury. Sama jestem cieżarna. Tylko wkurwiaja mnie takie swięte krowy, które lamentują i tak im strasznie źle, i wszystko sie sprzysiegło, o a tu jej ktos wózkiem w dupe wjechał - i stoi i pozwala sobie wjeżdżac 15 razy. Kurwa jakby mi ktoś w dupe wjechał wózkiem, to bym nie czekała na drugi raz, tylko taką zjebę tym takiemu kurwiszczu spusciła, że by sie raz na zawsze odechciało takich wjazdów. Nic nie powie, siądzie w kątku, nie poprosi o ustąpienie, a potem wejdzie na forum i bedzie godzinami sie rozpisywać, jaka jest biedna, a ludzie jacy chamscy. Ja jakos mnóstwo czasu zyłam w Polsce, a tego chamstwa nie widziałam aż w takim wielkim stopniu. Każdy widzi to, co chce widzieć. Jak ktos jest wesołym, pozytywnie nastawionym człowiekiem, jest życzliwy dla innych, to to do niego wraca. I uważa, ze świat jest piękny, a ludzie fajni. A jak ktos myśli tylko o swojej cieżarnej dupie i ma o wszystko do wszystkich pretensje, to tez widzi samych chamów i gburów - takich jak on sam. Teżcieżarna jest osobą wyjątkowo mało inteligentną, bo jej różne osoby piszą w kółko to samo, a ona swoje. Życze jej, zeby jej ciaża szybko minęła i zeby nie musiała długo tkwić w tym strasznym stanie. Wtedy zacznie terroryzowac innych swoim dzieciaczkiem, ale to juz inna historia

Gość vvierka
chlop musi do roboty samochod zabrać - bez dwóch zdań. Nie moze tej swojej megacieżarnej żonie samochodu zostawic - nie nie, nie ma mowy. Za to każdy jeden juz od wejscia powinien sie zerwac z miejsca, tak żeby sobie mogła wybrać, czy z przodu, czy z tyłu, czy przy oknie, czy od wejścia, a potem ją wachlować i mówic, jaki wielki cud i jaka jest ważna dla społeczeństwa. Od pierdolenia na forum, czy powinno sie ustępowac, czy sie nie powinno, nic sie nie zmieni, wiec mnie sie w ogole nie chce na ten temat mówić. Pewnie ta osoba, która twierdzi, ze nienawidzę cieżarnych, nie zauważyła, że gdzies napisałam, że nauczono mnie USTĘPOWAC i ustepuję. Tylko ze właśnie od samego pieprzenia farmazonow nic sie nie zmieni. Wiec na moje oko powinno sie wziąć sytuacje taką, jaka ona jest, i zrobic z nią, co sie da najlepszego. Jak wiem, ze 80% ludzi (przyjmijmy) nie chce mi ustąpic i ze co piata osoba mi moze ustąpi, to albo mówię meżowi, że teraz to ja jeżdżę samochodem, albo jeżdżę na rowerze i mi sie nie robi słabo od zaduchu, albo biorę taksówkę, albo sie umawiam z kimś, kto jedzie samochdem w tym samym kierunku, albo PROSZĘ O USTĄPIENIE. Albo siadam w katku i chlipię w rękaw, a potem sie wypłakuje na forum i nazywam wszystkich ludzi chamami bez wychowania. Tak, to ostatnie jest zdecydowanie najbardziej produktywne.

Gość Hagneta
Tak, zgodzę sie,ze ludzie często udają,ze nie widzą cieżarnych. Przerabiałam to w ciąży. Ale z czasem i z rosnącycm brzuchem nauczyłam się korzystać z przywileju i aby nie fiknac w busie czy tramwaju - prosiłam o ustapienie miejsca. Korona mi z głowy nie spadła. W marketach od razu szłam do kolejki pierwszeństwa i na jej początek a nie koniec, mówiłam,ze jestem w ciąży i chce skorzystac z kasy i sprzedawcy od razu mówili by rozłozyc produkty. Fakt, faktem,ze wielokrotnie z sklepie słyszałam za sobą teksty - jaka mądra, ja też jestem w ciąży i dwie takie nastolalatki - chude jak szczapa i rzeźkie a ja z wielgachnym brzuchem . Najcześciej nie reagowałam. Raz tylko powiedziałam, ojej nie zauważyłam, to proszę i się kobiecie głupio zrobiło. Teraz staram się nie podchodzić do takich kas, ale czesto widze,ze kobiety w ciąży stoją w zwykłych,a osoby nieuprzywilejowane - zajmują im miejsce przy "ich" kasie. Z drugiej strony, trudno wymagać, by ktoś stojący w kolejce,kiedy za nim 5 osób stoi,a na koncu cieżarna wiedział,ze ona tam jest, ja nie ogladam ludzi w kolejkach,a jak już to tych przede mna. Czy tak trudno powiedzieć: jestem w ciąży? Albo chociaz podejśc do przodu. Ostatnio mi się zdarzyło,ze robiłam zakupy i tam była najkrótsza kolejka i podeszłam,a za nami 2 osoby staneła ciężarna i gdyby nie to,ze szłam po scoś jeszcze to bym nie widziała babki, zwróciłam jej uwage,zeby podeszła do przodu, bo my tu nie widzielismy ze ona stoi.. Zatem dziewczyny walczcie o swoje zdrowie i prawa. Pozdrawiam.

Gość Hagneta
O tak! zaraz jebać się! ;-) Sił nam nie brakowało wtedy ,bo brzuch był mniejszy. ;-)