Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niezaszczepiona

Jak to było u was...?

Polecane posty

Gość Niezaszczepiona

Jestem po 30. Koniecznie chcę jeszcze w tym roku zajść w ciążę. Ginekolog moja zauważyła, że bardzo poważnie do tego podchodzę i ochrzaniła mnie, że nie byłam szczepiona przeciwko żółtaczce. I teraz moje pytanie do was - czy wy, przed zajściem w ciążę, robiłyście gruntowne badania? Ja tak, czekam na wyniki, zaszczepię się przeciwko różyczce. Ale nie chce mi się czekać na rezultaty szczepionki przeciwko żółtaczce - to kolejne miesiące dla mnie stracone. Jak było z wami?

Gość wieslava
skąd - w ogóle od 18 roku życie nie miałam zadnych szczepień

ja robiłam tylko podstawowe badania krwi i moczu. Nie doszczepiałam się na nic, ale wiedziałam ze i na różyczkę i na żółtaczkę byłam wcześniej szczepiona bo sobie sprawdziłam całą moją kartę szczepień. Jak chcesz się doszczepiać to potem najlepiej odczekać 3 miesiące przed zajściem w ciążę.

Gość Anna Aleksandra
Szczepiona na różyczkę byłam w szkole, pamiętam że się załapałam w wieku 13 lat, bo od wtedy zaczęto szczepić. A na żółtaczkę się nie szczepiłam.

Gość Niezaszczepiona
Co do różyczki, ja muszę i chcę, bo nie chorowałam i nie byłam, z pewnych względów, szczepiona. A co jeśli bez szczepienia przeciwko żółtaczce, okaże się, że muszę mieć np. cesarskie cięcie, co przecież jest operacją?

na żółtaczkę lepiej się zaszczep jeśli nie byłaś szczepiona. Normalne szczepienie trwa chyba 1,5 miesiaca ten cały cykl, ale jest szczepionka którą można podać w trybie przyspieszonym (nie pamiętam nazwy ale byłam nią doszczepiana w maju przed operacją). Zapytaj lekarza. Wtedy cały cykl szczepienia skraca się do 2 tygodni.

Nie robiłam "generalnego przeglądu" przed zajściem w ciążę. Jeżeli chodzi o żółtaczkę byłam szczepiona dawno temu- pełna seria zastrzyków (3 razy) i to uodparnia na całe życie. A byłam na tym szczepieniu tylko dlatego, że mój Tata jest nosicielem żółtaczki i zarówno ja jak i moja siostra dostawałyśmy wezwania na te szczepienia. Na różyczkę szczepienia też były bodajże w podstawówce obowiązkowe. Byłam szczepiona mimo tego, że 2 tygodnie wcześniej przechodziłam różyczkę.