Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwne to...

usg bez wizyty

Polecane posty

Gość dziwne to...

mam pytanie, chodzę na nfz, do ginekologa, idę w sobotę na usg w celu określenia przezierności karkowej prywatnie do innego lekarza, bo państwowo mam wizytę dopiero 4 sierpnia. Czy lekarz robiąc tylko usg może powiedzieć, że np.z szyjką wszystko ok itd. bo chcę jechać na urlop, a wizytę na nfz przełożyć na tydzień później. Boję się trochę bo byłam na wizycie 23 czerwca, czyli będzie 7 tygodni odstępu między wizytami, czyli sporo...

Gość dziwne to...
w temacie miało być usg bez badania...

Gość gość
Jak byłam prywatnie na usg to zapłaciłam 120zł za 10 min, badań :D nic mnie nie badał :)

Gość pomponik a jak
a idziesz do specjalisty od usg ( ja u takiego bylam wlasnie na badaniu przeziernosci,wysokiej klasy specjalista,tylko badanie usg i nic wiecej )??? czy moze to jest lek. ginekolog????? bo jak to jest gin i idziesz prywatnie to powiedz mu jak sie sprawa ma i tyle,zrobi ci i usg i badanie....

Gość pomponik a jak
Latte..ja placilam za badanie przeziernosci u dr Cnoty w Katowicach 260 zlotych:O:O:O

Gość dziwne to...
właśnie idę na samo usg, 3/4 d, 200 złotych ;) to raczej ta pierwsza opcja bo w moim mieście jest jedno usg 3/4 d i ponoć lekarz dojezdża z innego miasta, więc nie sądzę, żeby oprócz usg miał normalne wizyty

Gość dziwne to...
to jak myślicie, podczas samego usg powie mi, czy wszystko ok? Bo jak przeczytałam, że w 13 tygodniu którejś dziewczynie się skracała szyjka, to się trochę przeraziłam. Wiem, mogę iść przed wyjazdem prywatnie, tylko trochę mi się nie uśmiecha, bo miałam takie założenie, że chodzę państwowo, po to by potem pozwolić sobie właśnie na takie usg 3/4d

Gość Hagneta
robiąc usg brzucha- lekarz nie powie Tobie nic o szyjce. Aby coś o niej stwierdzić musiałby Cię zbadać. Nie spotkałam się z tym na usg. Ale może jak powiesz? A masz problem z szyjka?

Gość ciezarowka30
Ja w 10tc robilam sobie w PL usg u gin i z gory uprzedzilam ze chce tylko usg a badanie gin sobie daruje, bo nie uwazam za potrzebne

Gość dziwne to...
na ostatniej wizycie było wszystko ok, ale martwię się, bo wyjeżdżając będę prawie 6 tygodni od tej wizyty, wiem, że pewnie jest dobrze, ale jednak nie wybaczyłbym sobie, gdyby coś się stało, a mogłabym temu zapobiec. Myślałam, ze usg pokaże jakieś ewentualne nieprawidłowości w szyjce, czy jakie tam jeszcze mogą być. Chyba jednak będę musiała iść na wizytę swoją drogą...

Gość tereefeere
hmm mi skraca sie szyjka od 24tc, chodze do lekarza co 2 tygodnie zeby to kontrolowac...i pomimo usg jakie robil malej w 30tc zrobil mi tez badanie ginekologiczne i usg dopochwowo zeby ocenic szyjke...cale szczescie wszystko w cenie wizyty czyli 60zl:)

Gość tereefeere
aaa powiem tylko ze od 22tc do 24 skrocila mi sie o 50% a myslalam ze wszystko jest oka:/ wiec czasem lepiej dmuchac na zimne...

Powinien Ci powiedzieć już na usg, mi właśnie na usg oceniali szyjkę, też miałam ten problem, z tym że najpierw wykrył to mój lekarz przy badaniu, dostałam skierowanie do szpitala, a w szpitalu przy badaniu stwierdzili że jest ok. Na usg dopiero zobaczyli małe rozwarcie od wewnątrz i lekko skróconą szyjkę, twierdzili że to niemożliwe żeby bez usg mój lekarz to wykrył, a jednak... Dopóki było rozwarcie od środka, to tylko na usg mi to oceniali, ale rozwarcie od zewnątrz i skracanie szyjki zauważali też od razu. Powinno wystarczyć pytanie czy z szyjką masz wszystko w porządku, jeśli sami nie zwrócą uwagi. Badają przecież nie tylko wielkość dziecka, akcję serca, przezierność karku czy kość nosa, ale też stan wód płodowych, rozmiar macicy, umiejscowienie łożyska i szyjkę właśnie.

Gość anusssska
jak placisz za usg jeszcze 3d i badanie przeziernosci to tam nie ma wliczonej konsultacji ginekologicznej...ja robilam takie badanie i tylko za to placiłam 200zł a inne badania szyjka itd to u swojego lekarza, chyba ze powiesz ze chcesz tez konsultacje jak jest ginekologiem i za to pewnie doplacisz... ja chodze do KAtowic prywatnie i powiem tak...ceny masakra ostatnio za wizyte+usg malego zaplacilam 170zł (120 wizyta i 50 usg)....licza sobie jakies maksymalne stawki i jeszcze co miesiac robie badania ktore mi zleca krew,mocz itd i to jest zawsze tez troche kasy...ale ja sie juz za duzo razy przejechalam na ginekologach panstwowych

Gość anusssska
i tak szyjke bada przez usg dopochowo a nie przez brzuch jak usg malego

Gość Palce lizac
Podczas badani usg lekarz oceniał mi szyjkę, mówił długość (w cm). Jak Ci nic nie powie, to pójdziesz jeszcze do innego, zapytać możesz. Niektórzy nie robią nic poza to co mają zapłacone, czyli np.u Ciebie przezierność karkową. Ja całą ciąże chodziłam prywatnie, usg genetyczne ok 200zł ale wtedy już nie badał, tylko na innej wizycie (60zł-100zł).

Gość Palce lizac
Aha, usg zawsze mi robił to wewnętrzne - wtedy oceniał szyjkę i przez brzuch - wtedy badał dziecko, czyli jakby 2 w 1 , bo dwie końcówki ;) ceny masakra, teraz jeszcze podrożało sporo.