Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

A-B-C

14 dc a ciąża . odpiszcie

Polecane posty

wcześniej pisałam że nie i radzę ci nie zawracaj sobie głowy temperaturą, oblicz kiedy powinnaś mieć owulacje i obserwuj śluz. wg mnie szkoda czasu na to mierzenie temperatury

1. Ogólna wysokość temperatury jest całkowicie indywidualna dla każdej kobiety. U części kobiet temp. rozpocznie się np. od 36,3 st.C a przy owulacji będzie wynosiła np. 36,7. U innych kobiet temperatura po miesiączce będzie wynosić np.36,7 a w okresie owulacji osiągnie wynik 37,7. 2. Każde przeziębienie czy nawet ból zęba może zniekształcić wykres. Ważne jest zanotowanie, wszystkiego co może zakłócić temperaturę, nawet spożycie alkoholu, leku itp.. 3. Notujemy każde współżycie, pojawienie się śluzu ( co bardzo ułatwi nam określenie dni płodnych). Notujemy każdy większy wysiłek, czy zmianę termometru. To wszystko może wpłynąć lub zmienić obraz na wykresie. 4. Jeżeli przy dokładnym mierzeniu temperatury, zachowując wszystkie wymogi, temperatura nie będzie się np. podwyższać (co oznaczałoby nie występowanie owulacji), bądź temperatura po owulacji będzie się obniżać, bez konkretnego powodu - należy zgłosić się z tym problemem do lekarza ginekologa. Możliwe, że potrzebna będzie kuracja hormonalna. II. Zmiany śluzu szyjkowego. Kobiety możemy podzielić na te, które mają przez cały cykl śluz i na te, u których śluz pojawia się tylko w okresie od tuż przed owulacją do kilka dni po owulacji. U każdej kobiety wyróżniamy śluz szyjkowy płodny i niepłodny. Do tego, aby poczęło się dziecko potrzebny jest zdrowy plemnik i dojrzałe jajeczko oraz śluz płodny.

UWAGA! 1. W śluzie owulacyjnym pojawić się może domieszka krwi, nie jest to objaw chorobowy. Może to być sam moment owulacji, a może to być nawet kilka dni przed owulacją. Jeśli masz wątpliwości zawsze skonsultuj się ze swoim lekarzem. III. Zmiany położenia szyjki macicy W całym cyklu zmianie ulega szyjka macicy. Po miesiączce szyjka macicy jest twarda ( w dotyku przypomina czubek nosa) i nisko ułożona. Wraz ze zbliżaniem się owulacji szyjka macicy robi się miękka, podwyższa się i otwiera. W dniu owulacji szyjka jest położona najwyżej. Jest otwarta do 1/2 cm i jest bardzo miękka ( w dotyku przypomina płatek ucha). W takiej sytuacji plemnikom łatwiej jest dostać do macicy, by powędrować przez jajowody do jajników, gdzie czeka na nie dojrzała komórka jajowa. Po owulacji szyjka macicy znowu zaczyna się obniżać, zamykać i twardnieje. Do określenia dni płodnych i niepłodnych można posłużyć się badaniem zmian szyjki macicy. Badanie wykonuje się dwoma palcami - wskazującym i środkowym ( po uprzednim dokładnym umyciu dłoni i obcięciu paznokci ). Podnosimy jedną nogę opierając ją np. o wannę i wkładamy dwa palce do pochwy . Badanie wykonujemy bardzo ostrożnie. Zazwyczaj przy zastosowaniu dwóch poprzednich metod badania płodności - PTC i badaniu śluzu, określenie dni płodnych i niepłodych jest wystarczająca.

A TERAZ JESTEM JA. :) FRANKAZWARSZAWY PRZEDTEM CIEBIE PYTALAM CZY MAM ODSTAWIC TE WITAMINY. CHYBA NIE ZASZKODZA, CO ?

o to zapytaj lekarza :) ja osobiście nie brałam żadnych witamin ale nie musiałam, jak wyjdzie ci test pozytywny (a na to się zanosi) idź do gina i omów wszystko

chcialabym juz dzis móc zrobic ten test... ja chyba zwariuje w ciagu tych 4 dni...

przed chwila zlapal mnie potworny bol podbrzusza. straszne to bylo.. :( ale juz jest okej i nic mnie nie boli...

tylko, ze strasznie mi sie spac chce.... ciagle ziewam

ja jak bylam w pierwszej ciazy to tez bylam senna ale brzuch mnie nie bola ani jajnki i nic z tamtych rzeczy

Gość gość
Leci już 15tydzień ciąży :) Co do ciąży to bierz tylko kwas foliowy, można go brać już przed ciążą, a witaminy bierze się dopiero po I trymestrze :) jeśli już..

mi moja pani ginekolog powiedziala ze kwas foliowy powinno sie brac juz 2 miesiase pezrd jak sie planuje dzidzie zeby przygotowac brzuszek do ciazy takze to nie zaszkodzi mozna brac bez obaw

Gość gość
ABC wydaje mi się, że niepotrzebnie się nakręcasz na tym etapie to kobiecie nie chce się siku, nie bolą tak strasznie piersi, nie ma się apetytów, mdłości itp. Ja dla odmiany na początku ciąży nie mogłam po nocy spać, do teraz mam tak, że budzę się ok. 5rano i już dalej nie śpię, popołudniami także nie leżę w łóżku, więc nie wiem co to jest "senność" w ciąży, oczywiście sutki bardzo bolą :) piersi już tak nie, co do pęcherza to nadal nie latam do łazienki, bo to dopiero początek przy zaawansowanej ciąży powinno się biegać, bo macica uciska na pęcherz :) a tak to latam tylko wtedy kiedy dużo czegoś wypiję :)

Gość gość
Aha i nie miałam żadnej krwi w śluzie, ani podczas implantacji zarodka, ani wtedy kiedy miała nadejść @ ogólnie od tego czasu nie miałam ani 1 kropelki krwi, więc jak widać każda ciąża jest inna.

ja malam podobnie nie sikal duzo le spac moglam calymi dnia i bylam bardzo zeczona i glowa mnie bola czesto i krecilo sie w glowie

w sumie kazdy przechodzi to inaczej. ja wcale nie powiedzialam, ze moje zachcianki sa spowodowane ciaza czy cos. po prostu mialam na cos ochote i to zjadlam. piersi tez straszliwie nie bola, ale sa inne niz zawsze. troche bola. a spac to mi sie chce, nie powiem ze nie... z tym sikaniem to nie wmawiam sobie, latam do wc ale nie wiem czy to jest ciaza spowodowane. po prostu pisze to co u siebie zauwazylam. a czy to ciaza to sie okaze, jeszcze 4 dni...

w sumie moze macie racjez tymi witaminami. przestane je brac

A-B-C ja ci zycze zeby to byly te 2 wymazone kreseczki mam nadzieje ze za te 4 dni dasz nam znac ciaza to jedna wielka zagadka

oj nie naskakujcie tak na mnie, ja po prostu chce tego dzieciatka...

Gość gość
Witaminy na tym etapie nie są Ci w niczym potrzebne, jeśli to będzie ciąża to zarodek sam sobie je pobierze z organizmu :) chociaż staraj się później jeść jak najwięcej wapna, bo dziecko jak rośnie potrzebuje do budowy kości, a wtedy nasze zęby na tym cierpią :)

Gość gość
ABC jesteś przewrażliwiona nikt na Ciebie nie naskakuje! Bez przesady, tylko wyrażam swoje zdanie :)

Gość gość
Czasami lepiej nie chcieć to szybciej przyjdzie hehe :P

ABC ja tez pragne dziecka tak jak ty i po pierwszym razie jak nam sie nie udalo to sobietez tak wmawialam ze chce mi sie spac ze boli mnie glowa itp a tu rozczarowanie :( noi trezba isc do przodu i mowic sobie ze nastepnym razem sie wam uda a ile sie staracie juz ??

moniska0405 dzieki za wsparcie LatteMacchiato przedtem sie intensywnie staralam,nc nie wychodzilo i bylam zalamana. postanowilam ze juz sie nie bede starac. co ma byc to bedzie. i przez kilka miesiecy trwalam w tym. a tu nagle w tym miesiacu, zupelnie spontanicznie sie cos wydarzylo... to nie bylo planowane a dopiero pozniej pomyslalam, ze to byly moje dni plodne...wszystko sie tak fajnie zlozylo... po prostu mam nadzieje, ze sie udalo. wszystko bylo na spontanie

Gość gość
Lepiej żebyś się nie nastawiała, wtedy będzie tym większa radość jeśli się uda :)

Gość lay all night
cześć dziewczyny Też jestem z tych które się staraja:) Co prawda mam już dwie córki, ale teraz polujemy na nowego rózowiutkiego krewetka:) Ja juz od lutego na żywioł i nic:( teraz jest mój 41dc i zobaczymy ale że mam cykle tak nie regularne ze plakac sie chce to nie licze na za wiele:( Trzymam kciuki za te co czekaja na fasolkę:)