Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Balbinnnkaaa

Noworodek bardzo mało śpi

Polecane posty

Gość Balbinnnkaaa

Hej dziewczyny poradźcie coś, moja 2tyg. niunia bardzo mało śpi w dzień, czasami tylko godzinkę w ciągu całego dnia, w nocy jest trochę lepiej. Niewiem czy to normalne że tak małe dziecko śpi tak niewiele, w dodatku mam problem z uregulowaniem karmienia. Karmie ją i piersią i butelką, bo niestety mój pokarm jej niewystarcza, po opróżnieniu obu piersi, i butelki ok 110ml ona sprawia wrażenie nadal głodnej, zdarzyło się że zjadła nawet 140 ml to chyba za dużo. Niewiem co robić to moje pierwsze dziecko więc pytań mam mnóstwo w głowie, ale odpowiedzi brak...

Gość werwerwer
To podaj mu środki nasenne :o

mojej kuzynki synek tez tak mial, okazalo sie potem ze miala bezwartosciowy pokarm i dziecko bylo głodne caly czas i dlatego nie spalo

Gość a podejesz jej smoka?
Takie maluchy mają bardzo silny odruch ssania, mylony często z głodem.

Gość myślę, że upały dają się
również malutkim dzieciom we znaki Ja np. też spać nie mogę ;-)

Mnie też się zdaje, że ona chce po prostu powisieć na piersi a nie jeść. A może nie spać bo jest przejedzona.

Gość akrylik
za duzo jej dajesz w tym wieku... jesli nie placze to znaczy ze nie jest glodna. ma po prostu odruch ssania, a Ty probujesz ja na sile zaspokoic. sila tkwi w regularnosci. koniecznie kup zaklinaczke niemowlat

Gość bele de jour
a co to ta zaklinaczka niemowląt?

moj tez bardzo malo spal jako noworodek, drzemnal sie czasem po 10 min i to bylo wszystko! teraz ma 2 lata, w dzien spi raz 15 min-30 min a w nocy 9-10h. ksiazkowo powienien lacznie spac nawet 14h.. ale widocznie mu tyle starcza. taki typ.

Gość akrylik
to bardzo dobry poradnik takiej pani od noworodkow

ja tam probowalam wszystkiego zeby mlody spal wiecej ale nic z tego. po prostu sie z tym pogodzilam i tyle :) no i tez duzo jadl przez pierwsze miesiace - ale to z tego powodu ze urodzil sie bardzo malutki, ledwo na 2 centylu wzrostu i wagi i musial koniecznie nadrobic w 3 miesiace do 75 centyla. rosl i przybieral na potege wiec duzo jadl. potem sie uspokoilo.

Gość do Bela mi
nigdy nie słyszałam o czymś takim jak "bezwartościowy pokarm". Możesz napisać w jaki sposób to sprawdzili?

no mały prawie wcale nie spał co chwile plakał, co chwile chciał "cyca', i chudy był jak glizda, a jak sie przerzucila na mleko modyfikowane to maly spi jak aiolek i zaczał nabierac troche cialka. lekarka stwierdzila, ze widocznie miala malo wartosciowy pokarm. ale nie wiem jak to mozna sprawdzic

aha wlasnie, nie ma czegos takiego jest malowartosciowy pokarm, chudy pokarm bla bla, kazdy pokarm jest taki sam tylko kobiety na jakiejs rygorystycznej diecie moga miec braki pewnych witamin w mleku ale poziom tluszczu czy innych skladnikow zawsze jest taki sam. poczytajcie w necie a nie starych ciotek sluchajcie.

no moja kuznka w przeszlosci miala anoreksje, nie wiem czy to ma wplyw bo teraz juz jada normalnie

Gość akrylik
nie ma czegos takiego jak bezwartosciowy pokarm. po prostu zabraklo cierpliwosci mamie w karmieniu a maly pewnie nie nauczyl sie prawidlowo ssac, a wtedy tak sie dzieje, ze bola sutki przy karmieniu i organizm sam blokuje jego wytwarzanie

MIT: Jeśli dziecko często je, pokarm jest za chudy. Dziecko to nie zegarynka, wcale nie jest powiedziane, że musi być głodne akurat co 2-3 godziny, a nie na przykład co godzinę. Nie ma czegoś takiego jak chudy pokarm. Mleko jest idealnie dopasowane do potrzeb malucha. Jeśli nawet przez jakiś czas mama skąpo się odżywia (ale nie głoduje),mleko i tak jest wartościowe, gdyż w czasie laktacji wykorzystywane są zapasy tłuszczu i witamin nagromadzone w czasie ciąży, a wapń jest pobierany z kości. Stąd właściwie odżywianie w czasie laktacji służy nie tylko dziecku, ale i mamie, bo nie dopuszcza do powstania ubytków cennych substancji, które w pierwszym rzędzie trafiają do mleka. Odżywianie dziecka, zarówno w czasie ciąży, jak i laktacji odbywa się kosztem rezerw pokarmowych u matki, tzn jeśli jakaś substancja jest potrzebna dziecku, zostaje ona pobrana bezpośrednio z zapasów matki, a w drugiej kolejności dopiero z tego, co mama je. Dziecko również może często się zgłaszać do piersi nie tylko z głodu, ale również z chęci zaspokojenia poczucia bliskości. Bardzo często robią tak noworodki, na okrągło wisząc na mamie, a później wymiotując z przejedzenia. Na szczęście jest to czas przejściowy i szybko mija, jak wszystko w niemowlęctwie czy okresie noworodkowym.

moja mama tez mnie nei karmila bo po urodzeniu mnnie miala anemie i lekarka powiedziala, ze ma niezdatny pokarm. i tez caly czas plakalam. i jadlam modyfikowane, a jak juz mogla mnie karmic to ja juz nie chcialam ssac piersi bo z butelki samo lecialo. poza tym ja tylko psze co slyszalam,sama bede doswiadczac wszyskiego dopiero w listopadzie

Gość akrylik
no to ja nic nie rozumiem... karmila do 6 m-ca tylko piersia, a maly plakal, chudl itd? cos tu sie nie zgadza...

od urodzenia byl chudziutki i nie przybywalo mu cialka z kolei moja przyjaciolka, ktora ma dzieciatko w tm samym wieku karmiła piersia i maly majac 6 mcy wazyl osiem kilo

Gość do Bela mi
co to za lekarka, która używa takich sformułowań??? Każda matka ma idealny pokarm dla swojego dziecka, a mity o chudym pokarmie to pozostałości z dawnych czasów. Widocznie dziecko nie umiało prawidłowo ssać, ale w takich przypadkach najczęściej wystarcza pomoc doradcy laktacyjnego.

no tak jak pisalam wczesniej pisze co zaslyszalam,sama doswiadczac bede dopiero w listopadzie :)

Gość weselna pani
jakies cuda nowosci ja mialam anemie po porodzie bo mialam zapalenie woreczka i jadlam malo co 5 tyg po porodzie mialam operacje dopiero pozniej zaczelam normalnie jesc bralam zelazo , maly tez mial anemie a przybieral na wadze normalnie, karmilam tylko piersia!!!! kazdy pokarm jest taki sam

Gość weselna pani
przez ostatnie 4 tyg ciazy i 5 tyg po porodzie jadlam sam kleik,suchary, biszkopty

heh moja mama mnie rodzila 26 lat temu, wiec pewnie jak to piszecie byly wierzenia starych ciotek mimo, ze zalecane przez lekarzy

Gość akrylik
dziewczyno jak ty bylas mala to nie bylo czegos takiego jak modyfikowane, chyba ze w paczce od krewnych z zagranicy

Gość weselna pani
pytalam mamy bylo bebiko niebieskie do gotowania modyf 20 lat temu