Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciezarna 37tydzien

Czarna biegunka w ciąży.

Polecane posty

Gość Ciezarna 37tydzien

Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Strasznie puchne na twarzy i na nogach. Bylam w szpitalu lezalam tydzien i w sumie nic nie pomogło tylko mam diete bezsolną i przepisał mi lekarz żelazo. Własnie od dwóch dni mam biegunke normalnie sikam czarną kupą.. zazwyczaj rano i wieczorem. Bo biore dwa razy dziennie tabletke. Powiedzcie prosze czy to normalne?

Gość hurkalinka
a nie jadłaś jagód ???

Gość mushka
to po zelazie, moze nie tolerujesz,albo za duza dawka,skontaktuj sie z lekarzem,pozdr

Gość Ciezarna 37tydzien
znaczy ze to zle wplywa na mnie to zelazo? Ja mam dosyc juz gadania z tymi lekarzami na prawde bo oni zamiast pomagac tylko utrudniaja. Myslalam ze ktos tutaj sie orientuje :(

Gość fdeeee
po żelazie jest czarna kupka, a biegunka pewnie po czymś innym. Jabym się nie przejmowała. też bardzo puchnę jestem w 33tc to upały daja nam popalić. Pozdrawiam

Gość ja też tak mam,
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Ujawnia się wtedy, gdy rezerwy ustrojowe ulegną wyczerpaniu, a podaż żelaza nie pokrywa zapotrzebowania. Najważniejsze przyczyny to: przewlekłe krwawienia, upośledzone wchłanianie w jelitach, mała zawartość żelaza w pożywieniu, zwiększone zapotrzebowanie u dzieci w okresie wzrostu, okres ciąży i karmienia. Najczęstszymi objawami niedokrwistości są osłabienie, bóle głowy, szum w uszach, przyspieszenie akcji serca, łatwe męczenie, duszność wysiłkowa, bladość skóry i błon śluzowych. U osób starszych anemia może ujawniać lub nasilać objawy choroby wieńcowej serca. Inne objawy jakie wywołuje niedobór żelaza w organizmie to: zaklęśnięcie się płytek paznokciowych, zapalenie języka i kącików ust, zmiany jelitowe, zaburzenia połykania, obniżenie wydolności pracy czy zmniejszona zdolność uczenia się. Zawsze należy ustalić jaka jest przyczyna anemii i starać się ją usunąć bo od tego zależy wynik leczenia preparatami żelaza. Najczęściej preparat żelaza podaje się doustnie. Należy pamiętać, aby przyjmować go przed posiłkiem z uwagi na lepsze wchłanianie. Jeśli jednak lek jest źle tolerowany na czczo można go zażywać po jedzeniu. Warto w tym czasie zmienić dietę tak, aby było więcej mięsa, warzyw i owoców, a mniej mleka i jego przetworów, produktów mącznych oraz kasz. W czasie terapii żelazem stolce są czarne. Brak tego objawu świadczy, że żelazo nie jest podawane lub jest podawane nieregularnie. Podczas leczenia żelazem w kroplach, zęby często przybierają ciemny odcień. Jest to zazwyczaj objaw przejściowy. Płukanie jamy ustnej wodą po zażyciu leku zapobiega przebarwieniom zębów. Zdarza się, że pacjent jednak nie toleruje doustnych preparatów żelaza, nie ma poprawy po leczeniu doustnym lub istnieje duży niedobór tego pierwiastka, wówczas można podać je domięśniowo. Lekarz zawsze tak oblicza dawkowanie i czas leczenia żelazem, aby wyrównać parametry morfologii krwi oraz uzupełnić ponownie jego ustrojowe zapasy. Nadmiar żelaza w organizmie może prowadzić do zatrucia, którego objawami są wymioty, biegunka i uszkodzenie jelit. Nadmierne zapasy tego pierwiastka w ustroju powstają wtedy, gdy osoba leczona jest zbyt długo lub zbyt dużymi dawkami żelaza podawanymi pozajelitowo, często otrzymuje przetoczenia krwi lub cierpi na przewlekły alkoholizm. Istnieje również rzadka choroba wywołana nadmiarem żelaza zwana hemochromatozą, która jest schorzeniem wrodzonym, ale poddaje się leczeniu. Dlatego leczenie żelazem należy zawsze kontynuować pod ścisłym nadzorem swojego lekarza.

Gość Ciezarna 37tydzien
na pewno nie puchniesz tak jak ja.. ja sie budze z opuchnieta nawet twarza.. jakbym miala podbite oczy.. ale wyniki badan wszystko jest wporzadku. I teraz czuje takie dziwne uczucuei boli mnie brzuch tak co 5minut czy to skurcze są??

Gość kamilaklacz
Nie przejmuj się, to od żelaza. Ja mam anemię i też czasem tak mam:)

Gość Ciezarna 37tydzien
dzikeuje za odpowiedzi. A mam pytanie.. po jakim czasie po porodzie opuchlizna mi zniknie? Chce w koncu zobaczyc swoje normalne nogi i buzie:(