Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgonia...92

matura 2011

Polecane posty

Gość małgonia...92

cześć zapraszam wszystkich kto zdaje maturę w roku 2011... co chcecie studiować? jakie przedmioty zdajecie? ja w tym roku zdaje wszystkie obowiązkowe aby się na nich skupić na max, a w następnym roku roz. fizykę i mat chce iść na politechnikę we wroc na budownictwo i najpierw pójdę na zaoczne, później jak zdam ta fize i mat roz to startuje na dzienne, jak sobie nie poradzę na zaocznych na pierwszym roku bo jest trudniej to pójdę na 1 rok tylko już na dzienne... to nie będzie stracony rok bo już będę miała wtedy łatwiej na dziennych... a co Wy planujecie?

Gość vitaminaa.
ale kombinujesz;? ja zdaje obowiązkowe plus rozszerzona matma, geo i może ang i co więcej-jestem na humanie.planuje geodezje budownictwo albo inżynierię środowiska

Gość małgonia...92
kombinuje bo jestem na humanie i musze zdać fiz - i to b. dobrze a nasza babka z fizyki to tuman więc będąc już na zaocznych na budownictwie spoko zdam fize a roku nie będę marnować... nawet jak nie zalicze tego roku na zaocznych to i tak pójde na dzienne od 1 roku... wiem kombinuje, ale chce iść na politechnike do wrocka bo ma dużą renome

Gość vitaminaa.
moim zdaniem jakbyś naprawdę chciała, to zdążyłabyś i z matmą i fizyką w ciągu tego roku. a przeglądałaś już coś z matmy z rozszerzenia? wiesz, renomę to ma też AGH i Politechnika Warszawska...

Gość małgonia...92
wiem że politechnika warszawska też ma ale jestem z małopolski... a agh nie ma tam typowego budownictwa... jeszcze się wacham nad politechniką krakowską... musze się teraz skupić na tych obowiązkowych i dobrym świadectwie... jestem na humanie w tym roku mam 6 godzi historii... wiem kretynka z mnie ale jak wybierałam lo to myślałam że to dobry pomysł...

Gość vitaminaa.
wcale nie kretynka. u mnie jest to samo:P a ja sobie odpuszczam historie na tyle, na ile mogę;) idź do n-la powiedz że nie będziesz jej zdawała, może pozwoli Ci złapać dobrych ocen dzięki jakimś referatom. polski też będę się uczyła o tyle, o ile. przejrze pewnie zeszyty z tydzien przed maturą, bo po co mi on? i zobacz- zostaje sam angielski i matma + u Ciebie fiz, a u mnie geo. z matmy podstawy masz, materiału rozszerzonego podobno nie jest tak stasznie dużo. a fizyka-bazuje na matmie. ale jak chcesz, Twój wybór

Gość małgonia...92
a ty na budownictwo i geografię?

Gość vitaminaa.
budownictwo, to tak bardziej awaryjnie:P wolałabym tą geodezję. tak, geografię, bo chciałabym iść na AGH, a tam na budowniactwo masz: matematyka lub fizyka lub chemia lub informatyka lub biologia lub geografia

Gość katarzyna 1991
no ja jestem np. b.dobra z chemi ale we wroc tylko mat albo fiz

Gość małgonia...92
ja też mogłabym spokojnie zdać alebo chemie albo geografię ale politechnika wrocławska tylko fizyke albo mat roz.... niw wiem jak politechnika krakowska

Też zdaje teraz maturę, mam zamiar pisać rozszerzony polski, podstawową matmę, podstawowy angielski, rozszerzoną biologię i jak dam radę to jeszcze rozszerzony WOS. A wybieram się na psychologię na UAM w Poznaniu, lub UWr albo SWPS we Wrocławiu.

Gość małgonia...92
ludzie bo jeszcze moja matka mnie namawia na prawo, gdyż mam chrzestnego szędzie i matka w sądzie pracuje ... ale jakoś to mi się nie podoba

Gość olkejss
ja zdaje z anglika i juz wystartowalem z kursem w tfls przygotowujacym, maja najwieksza zdawalnosc

Gość julinek
Witam wszystkich maturzystów nasza baza prezentacji maturalnych sięga ponad 50 prac, każda z nich zawiera treść, bibliografie, plan a także dodatki jeśli wymaga tego praca np. obrazy. Cena każdej pracy to 20 zł. Piszemy także pracę na zamówienia za 60 zł. Spis prezentacji maturalnych: 1.Różne kreacje samobójców. Scharakteryzuj wybranych bohaterów prezentując teksty z literatury polskiej i powszechnej. 2.Dwór ziemiański w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach. 3.Dziecko, jako bohater dzieła literackiego. Przedstaw temat na wybranych przykładach. 4.Filmy Andrzeja Wajdy jako interpretacje dzieł literatury polskiej. Omów wybrane przykłady. 5.Jak rodzą się zbrodniarze? Omów temat wpływu różnych czynników na degradację jednostki, wykorzystując wybrane teksty literackie. 6.Jan Paweł II poeta i pielgrzym. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów poetyckich. 7.„ Funkcja i znaczenie kiczu w literaturze, sztuce i kulturze. 8.Kobieta w literaturze: żona, dama, opiekunka ogniska domowego, muzaZanalizuj portrety i świat wewnętrzny kilku wybranych bohaterek literackich. 9.Słynne drzewa w literaturze polskiej i obcej - zaprezentuj funkcjonowanie tego motywu i znaczenie poszczególnych drzew w oparciu o dowolnie wybrane przykłady. 10.Motyw marzeń / marzyciela w literaturze różnych epok. Przedstaw różne ujęcia tego motywu. 11.Motyw śmierci w literaturze i sztuce. omów temat odwołując się do wybranych przykładów. 12.Motyw wędrówki w literaturze. Przywołując utwory różnych epok, omów temat. 13.Portret ojca w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach. 14.Paulo Coelho pisarz fascynujący. Opracuj zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów. 15.Przedstaw barok w literaturze, rzeźbie, malarstwie i architekturze. 16.Różne ujęcia wsi w literaturze. Przedstaw na wybranych przykładach. 17. Symbolika ogrodu w literaturze i sztuce. Scharakteryzuj sposoby jej istnienia analizując wybrane przykłady. 18.Twórcy emigracyjni - Ojczyźnie. Przedstaw ich dążenia i aspiracje, wykorzystując wybrane teksty literatury romantycznej i współczesnej. 19.Motyw kobiety w sztuce jest jednym z najpopularniejszych motywów do których powracali artyści wszystkich epok. 20.Wizja Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. 21.Analiza języka biznesu oraz polityki i jego wpływ na kształtowanie języka współczesnego. 22.Bitwa jako temat literacki i malarski/filmowy. 23.Dramat Pokolenia Kolumbów wyrażony w poezji. Przedstaw jego istotę i wymiar analizując wybrane utwory. 24.Dzieło literackie i jego adaptacja. Omów udane i chybione przykłady realizacji filmowych. 25.Język i funkcje tekstów reklamowych w kreowaniu współczesnego obrazu świata. Przedstaw problem, analizując zgromadzony materiał językowy. 26.Komiks literatura dla pozbawionych wyobraźni? Omów problem analizując wybrane komiksy polskie i obce. 27.Kreacje Boga w literaturze 28.Listy jako źródło wiedzy o człowieku i jego czasach. 29.Małżeńskie dramaty w wybranych utworach literackich. Zanalizuj problem w oparciu o wybrane dzieła. 30.Miłość siła twórcza czy destrukcyjna. Omów na przykładach bohaterów literackich. 31.Motyw domu i rodziny w świetle wybranych utworów literackich. 32.Motywy biblijne. 33.Na podstawie analizy wybranych tekstów scharakteryzuj język poetycki Bolesława Leśmiana. 34.Na wybranych przykładach literackich prześledź i zanalizuj relacje ojcowie dzieci. 35.O roli buntu w rozwoju człowieka i świata. Omów na przykładzie wybranych utworów. 36.Obraz cierpienia i choroby w literaturze różnych epok. Porównaj kreacje i funkcje tego motywu. 37.Obraz miasta w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj zagadnienie w wybranych przykładach. 38.Obrazy rewolucji i jej wpływy na losy jednostki albo ogółu. Zanalizuj problem wybierając teksty z różnych epok. 39.Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze. 40.Omów i scharakteryzuj język komentarzy i transmisji sportowych na wybranych przykładach z telewizji. 41.Pieniądz narzędziem dobra i zła. Omów jego rolę w życiu człowieka w wybranych utworach literackich różnych epok. 42.Porównaj wizerunek kobiety w literaturze różnych epok. 43.Postaci z obrazów Jana Matejki w literaturze. 44.Prawda o ułomnościach ludzkich zawarta w utworach satyrycznych. 45.Przeanalizuj na wybranych przykładach utworów młodopolskich literackie portrety filistra i artysty. 46.Przedstaw i porównaj literackie portrety zbrodniarzy i obrazy zbrodni. 47.Przedstaw motyw kariery w wybranych utworach literackich różnych epok. 48.Przedstaw na podstawie literatury etos rycerza i etos spiskowca. 49.Rola Inspiracji mitologicznych w literaturze. 50.Różne kreacje samobójców. 51.Sen jako ukojenie. 52.Symbolizm w dramatach Stanisława Wyspiańskiego i w malarstwie Młodej Polski. 53.Literackie portrety zakochanych. 54.W jakim celu pisarze sięgają po przysłowia? Omów funkcję przysłów w wybranych utworach literackich. 55.Wizje przyszłości w literaturze science fiction. 56.Wpływ historii naszego narodu na tematykę utworów literackich. 57.Zjawy, duchy, sny. Omów ich funkcję na wybranych przykładach literackich. 58.Źródło i sens buntu na podstawie wybranych postaci literackich. Porównaj różne wizerunki matki w literaturze i sztukach plastycznych. DODATKOWO posiadamy CALA bazę motywów literackich, dosłownie od a do z. Jeśli np. interesuje Cię motyw dziecka to przesyłamy cale skany. Zawiera to m.in. krótkie opisy, jakie wiersze i książki powinieneś dołączyć do swojej pracy itp. Jest to naprawdę bardzo pomocne. Kosztuje to 5zł.. Wszystko przesyłane jest natychmiast po wpłacie pieniędzy na konto. WAZNE: wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomości na kraksonet.eu , gdyż nigdzie indziej nie odpowiadamy.

Gość Kasia181818a
Idę na zarządzanie. Zdaję polski rozszerzony, angielski rozszerzony, geografią podstawową i WOS rozszerzony. :-) Szukałam jakichś kompetentnych poradników dla maturzystów, materiałów, które okażą się rzeczywiście przydatne i nic... Koleżanka poleciła mi stronę www.akademiapwn.pl i muszę powiedzieć, że rzeczywiście jest tam sporo przydatnych informacji. Poza tym PWN firmuje to swoją nazwą.

Gość castall
Witajcie:o) Mi w zdanej maturze bardzo pomógł kurs, polecił mi go moj nauczyciel w zasadzie przed matura nic juz nie musialam powtarzac i zdalam na 5, a j-polski na 4 przez moja fatalna ortografie :o( to strona tych kursów - naprawde sa świetne !!! www.kursymaturalne.krakow.pl Pola

Witam ;) ja bede miał mature w 2011 ;) jeszcze nie wiem z czego bede zdawał...

ja również zdaję w 2011 obowiązkowe przedmioty + geografia, wszystko na podstawie a studia to myślałam o logistyce tylko jeszcze nie wiem czy mgr czy inż, ale raczej to drugie

Helloł:D Ja zdaje angielski rozszerzony, polski rozszerzony+biologia podstawa(i te obowiązkowe).Wybieram sie na filologie angielską na UAM w Poznaniu lub na pielegniarstwo(Am w Poznaniu). Maturzyści a w jaki sposób przygotowujecie sie?macie jakieś ciekawe pomysły na wkuwanie?;p;p Aha no i jak nastroje przed matma?myslicie że zrobia taka łatwa jak w zeszłym roku?ja sie troche boje, z matmy jestem laczkiem;/

Gość Magdalena_19
Maturzyści jestescie??

Gość mala1991
Ja zdaje angielski, polski, matematyke i Wos. Jestem w 4 klasie technikum. Planuje studia albo coś z psychologią, socjologią albo filologie angielską ale to już w ostateczności.

Gość mala1991
moj temat na prezentacje jest o holokauście. W sumie lubie takei tematy historyczne więc go sobie wybrałam :P

Gość Madziulek_19
Ja tez jestem w 4 klasie tech. Na maturze zdaje dod. chemie i biologie rozszerzona. Waham się nad ang rozsz. Tybieram się na Wetrynarie do Lublina:)

Gość Maryśśśś
Ja zdaję polski, angielski, matmę i WOS. Uczę się pilnie z materiałów na stronie http://www.akademiapwn.pl i chodzę na korki dwa razy w tygodniu. Mam nadzieję, że uda mi się zdać wszystko bardzo dobrze, bo wybieram się na prawo...

Gość sdgsdr
ja zdaję polski, niemiecki, matmę podstawowe,i wos rozszerzony. startuję na dzienne: ekonomia albo logistyka albo zarzadzanie i inzynieria produkcji:)

Gość Glusia19922222
Maryś, ja też chcę się zapisać na korki, ale jakoś nie widzi mi się, żeby pójść do któregoś z moich nauczycieli. Rozglądam się za kimś naprawdę dobrym i "życiowym". Gdzie szukać, jak szukać, macie jakiś pomysł? Jestem z małego miasta.:/