Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dejzikrejzi

Umowa na czas okreslony a ciaŻa

Polecane posty

Gość dejzikrejzi

Witam, jestem nauczycielką historii, mam umowę do 31 sierpnia na czas określony, obecnie zaczął mi sie 9 tydz ciazy. Dostałam zaświadczenie od ginekologa o ciazy. czy w moim wypadku pracodawca może mnie zwolnić?

Gość ma prawo
może nie przedłuzyć ci umowy, gdy dobiegnie ona końca

Gość dejzikrejzi
Acha...

Gość dziewczyniiiiiiiiii
Jesli w dniu rozwiazania umowy bedziesz w 12 tyg nie mogą zwolnic

jeśli umowa na czas nieokreślony wygasa przed 12tc, pracodawca nie musi jej przedłużać jeśli natomiast będziesz miała pełne 12tyg, to musi przedłużyć do dnia porodu. U Ciebie będzie, więc spokojnie :)

Gość dejzikrejzi
Jutro ide zanieść zwolnienie....aż sie strasznie boję...

Gość do dejzikrejzi
Art. 177 p. 3 "Umowa o pracę zawarta na czas określony(...), która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu"

Gość dejzikrejzi
Minia przeczytałam ten watek, tamta dziewczyna jest w lepszej syt bo ma na czas nieokreslony

Dziewczyny, skąd Wy bierzecie te informacje że ciąża musi trwać 3 m-ce (12 tyg.)? Nie musi... Z tego co wiem kiedyś faktycznie tak było, ale przepisy się zmieniły. Ale i tak akurat w przypadku autorki nie ma tego problemu :) Pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do czasu porodu. Nie ma to zastosowania jeśli pracujesz na umowę- zlecenie, umowę o pracę w której jest określone że jest to umowa na zastępstwo czy na umowę na okres próbny krótszy niż miesiąc. Czyli teraz byłabyś bez pracy jedynie w przypadku kiedy kogoś zastępujesz (np. inną nauczycielkę która jest na wychowawczym) i masz to zapisane w umowie.

Gość zaniepokojona.........
nie zanos jutro zwolnienia......bo cie moga zwolnic.....!! zanies dopiero jak bedziesz w 12 tc

Gość dejzikrejzi
Nie mam na zastepstwo:), to umowa na czas okreslony, na rok:))

Gość dejzikrejzi
Sama nie wiem czy zanosic czy nie....w urzedzie pracy mi powiedzieli zebym od razu zaniosla i to nie ma znaczenia, bo tak sobie policza ze 31 sierpnia bedzie prawie 14 tydz

Może faktycznie racja z tym 12. t.c. przy umowie na czas określony, ale z tego co doczytałam ma to zastosowanie wtedy jeśli umowa wygasałaby przed upływem 12. t.c.- Twoja tak czy inaczej będzie już "starsza". Zwolnienie to nie wygaśnięcie umowy.

Gość dejzikrejzi
Jezeli mi nie przedłużą umowy do porodu to nie moge liczyc na macierzyński?

Gość Msia26
Jeżeli twoja umowa wygasa z dniem 31 sierpnia a wówczas ciąża nie będzie wyżej niż 12 tyg to pracodawca może nie przedłużyć umowy. Jeżeli w dniu wygaśnięcia umowy ciąża ma 12 tyg to umowa przedłużana jest automatycznie do dnia rozwiązania. Wiem co mówię bo jestem taż nauczycielem pracującym w 2 szkołach. W jednej mam umowę na stałe a w drugiej nie.

Prawda jest taka, że muszą Ci przedłużyć- takie jest prawo, Kodeks Pracy wyraźnie o tym mówi. Więc nie martw się tym, co by było gdyby.... Będzie dobrze...:) -------------------------------------------------------------- Promocje na start: www.wózkidziecięce.com.pl

Gość dejzikrejzi
Jutro zawiozę zaśw albo wyslę meza i napisze co i jak. Dzieki dziewczyny:))

Muszą Ci przedłużyć do dnia porodu, ale nie muszą Ci dawać urlopu macierzyńskiego- to wiem na pewno, chyba że ktoś ma sprawdzone nowsze informacje to się chętnie poduczę :) Umowa automatycznie wygasa z dniem porodu a po wygaśnięciu umowy urlopy nie przysługują. Z tego co pamiętam, jeśli w momencie porodu byłaś zatrudniona, to przysługuje Ci zasiłek macierzyński przez czas w jakim miałabyś urlop macierzyński- ale to już chyba ZUS płaci, wtedy po porodzie nie jesteś zatrudniona i nie liczy Ci się staż pracy. Co do ubezpieczenia- teraz kobiety w czasie ciąży, porodu i połogu mają prawo do bezpłatnych świadczeń, czyli dostęp do lekarza 6 tyg. po porodzie i tak będziesz miała.

będziesz miała zasiłek macierzyński na czas trwania urlopu macierzyńskiego tzn. bez urlopu, ale kasę dostaniesz normalne przez te dwadzieścia kilka tygodni.

Historynka - widzę, że się poprawiłaś - oczywiście umowa na czas określony musi zotstać przedłużona dopiwro, gdy termin rozwiązania umowy przypada po 12-tym tygodniu ciąży, a informacja pochodzi z Kodeksu Pracy. Ponadto cikawostka - z taką osoba, która ma automatycznie przedłużona umowę nie trzeba (choc oczywiście można) zawierać kolejnej pisemnej umowy - umowa przedłuża się z mocy prawa i papier nie jest potrzebny. Oczywiście zasiłek macierzyński płaci ZUS. Z doświadczenia koleżanki uczulam, by dopilnować, by zakład pracy szybko przesłał dokumentacje do ZUS, bo jej się ociągał i pierwszy zasiłek dostała z 2-miesięcznym opóźnieniem, oczywiście wyrównali jej wszystko, ale przez dwa miesiące żyli na krechę. Jeżeli chodzi o świadczenia ZUS, to oczywiście przez okres pobierania zasiłku jak najbardziej się należą, później trzeba się zarejestrować jako bezrobotna (chyba że mąż ubezpieczy Cię w swoim miejscu pracy na książeczke rodzinną, czy tak jak to teraz wygląda, bo wiem, że książeczki wycofują pomału).

konkretnie kase dostaniesz za 22 tygodnie

Gość dejzikrejzi
Dzięki za wszelkie info

Gość Hagneta
O znajoma sytuacja., Też nauczycielka i też umowa kończąca się 31sierpnia i też ciąża w trakcie. W Twoim wypadku koniec umowy następuje po 12tyg ciąży,zatem automatycznie pracodawca przedłuzy, potem z dniem porodu umowa się kończy i zasiłek macierzyński płaci ZUS 22tyg. Polecam iść na zwolnienie lekarskie teraz to jeszcze dostaniesz pieniądze za niewykorzystany urlop wypoczynkowy,a jak się dziecko urodzi to każdy grosz się przyda, tym bardziej,ze bedziesz bez pracy.