Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
dobrze wiedziec ;) a jak angielski ? wystarczy znac troche podstawy czy trzeba sie przylozyc bardziej ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Dzi臋ki za wskaz贸wk臋. W takim razie najlepiej po prostu zacz膮膰 od naj艂atwiejszych albo chocia偶 najlepiej punktowanych zada艅, a zapychacze zostawi膰 na koniec :P Du偶o z was korzysta z facebooka? Mo偶e 艂atwiej by艂oby po prostu komunikowa膰 si臋 na jakiej艣 grupie? Mog艂abym za艂o偶y膰. Tutaj jednak trudno zagl膮da膰 regularnie, nigdy nie wiadomo, czy akurat kto艣 co艣 ciekawego napisa艂. Tam konwersacje i wymiana informacji mog艂aby i艣膰 du偶o sprawniej ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dobry pomys艂 ;) daj znac jak za艂o偶ysz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja wol臋 zosta膰 tutaj. Nie ka偶dy ma facebooka, poza tym my艣l臋, 偶e 艂atwiej b臋dzie znale藕膰 informacje przysz艂ym pokoleniom na tym w膮tku ni偶 na facebooku. No i nie bez powodu ludzie pisz膮 na forum - anonimowo艣膰 zapewnia wi臋kszy komfort pisania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam pytanie do tych kt贸rzy ju偶 mieli styczno艣膰 z egzaminami. Z tego co widzia艂em po ostatnich postach, to dowiedzia艂em si臋 偶e prawdziwy egzamin r贸偶ni si臋 od tych z informator贸w w sensie r贸偶norodno艣ci zada艅. Z poziomem trudno艣ci jest tak samo 偶e mo偶e si臋 pojawi膰 o wiele trudniejsze od tych z informator贸w, czy g艂贸wnie tylko inne pytania, a forma tych zada艅 ta sama? Dla przyk艂adu w informatorze 2+2, a na egz 4+4? Czy zamiast dodawania dadz膮 mi ca艂ke nieoznaczon膮 (to jest oczywi艣cie przyk艂ad do zrozumienia pytania) ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie pisa艂am jeszcze egzamin贸w, ale za to przejrza艂am ten w膮tek kiedy艣 w ca艂o艣ci i z tego co zauwa偶y艂am, to opinie s膮 bardzo r贸偶ne. Jedni ludzie m贸wi膮, 偶e zadania s膮 praktycznie identyczne, tylko lekko zmieniona forma, a inni, 偶e zupe艂nie inne (chocia偶 oczywi艣cie z ca艂kami nie przesadzajmy :P). Wi臋c trudno stwierdzi膰, mo偶liwe, 偶e po prostu r贸偶nie si臋 trafia i od czasu do czasu uk艂adaj膮cy testy powtarzaj膮 niekt贸re zadania. Nie rozumiem w艂a艣nie czemu wszelakie matury itp. publikuj膮 na oficjalnych stronach, a ekstern贸w nie mo偶na sobie nigdzie przejrze膰 :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pisa艂em egzaminy eksternistyczne wi臋c m贸wi臋 tylko prawd臋. Egzaminy oczywi艣cie r贸偶ni膮 si臋 od tych przyk艂adowych arkuszy egzaminacyjnych. Jest w prawdzie to samo, ale cz臋sto zapisane w innej formie, wi臋c mo偶na lekko si臋 zdziwi膰. Ale generalnie w po艂owie wygl膮da to tak samo jak na informatorach. Pytania na arkuszach s膮 naprawd臋 艂atwe, na egzaminie trudniejsze, cho膰 naprawd臋 zale偶y, bo czasami te偶 banalnie 艂atwe si臋 trafiaj膮. Informatyka jest bardzo czasoch艂onna, sami zobaczycie ile Wam zejdzie na dwa trzy zadania. Jedn膮 cz臋艣膰 wype艂niacie na komputerze (pan egzaminator powiem Wam co i jak), a drug膮 wype艂niacie na kartce r臋cznie d艂ugopisem (specjalny arkusz w formie testu, bodaj偶e 15 pyta艅). Je艣li chodzi o j臋zyk angielski, to je艣li kto艣 zna podstawy, potrafi porozumiewa膰 si臋 po angielsku, budowa膰 proste zdania, to bez problemu go zaliczy. Na tym egzaminie jest kilkana艣cie pyta艅, s膮 te偶 pytania z tekstem typu prawda - fa艂sz, trzeba dopisa膰 do tekstu s艂贸wka, zdania, opisa膰 obrazki. Druga cz臋艣膰 egzaminu to typowa rozprawka. Dostajecie jedno g艂贸wne pytanie, a do niego zazwyczaj 4 pytania i trzeba pisa膰. Do ka偶dego pytania musi by膰 wst臋p, rozwini臋cie i zako艅czenie. Punkty zbieracie za s艂ownictwo, znajomo艣膰 fonetyki itp. Og贸lnie jak kto艣 potrafi budowa膰 zdania w j臋zyku angielskim, to taka rozprawka jest banalnie prosta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czyli spodziewa膰 si臋 na informatyce wi臋cej pyta艅 z teorii ni偶 w informatorze, za bardziej znacz膮c膮 ilo艣膰 punkt贸w? S膮 te偶 otwarte? Trudne czy raczej takie oczywisto艣ci, przynajmniej dla kogo艣 w miar臋 obeznanego z komputerem i internetem? W sumie to mnie troch臋 bardziej przera偶a ni偶 kr贸tki czas na cz臋艣膰 praktyczn膮 xd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi臋ki za odpowied藕 z tymi pytaniami. Cz艂owiek ju偶 szaleje z nerw贸w, bo ma 11 egzamin贸w na zaliczenie i najlepiej 偶eby to zda艂 od razu, bo przerwy mi臋dzy sesjami s膮 niestety d艂ugie. Jak w og贸le wygl膮da matematyka, chemia i historia, bo zdawalno艣膰 np. z matematyki jest dosy膰 s艂aba (raz z tego co widzia艂em nawet 17%) a to najwi臋ksi przeciwnicy dla mnie. Co prawda sporo si臋 uczy艂em, ale i tak mam wra偶enie 偶e na spr i tak zapomn臋 co艣...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam pytanie jeszcze o informatyk臋, jak wygl膮da ten egzamin? Czy komputery s膮 obok siebie ustawione tak 偶e mo偶na podejrze膰 jak rozwi膮zuje zadania druga osoba? Czy w tym czasie nie ma dost臋pu do internetu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wys艂ali mi pisma poniewa偶 nie zosta艂am dopuszczona jednak do egzamin贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A podali jaki艣 konkretny pow贸d dlaczego nie zosta艂a艣 dopuszczona? Ui艣ci艂a艣 wp艂at臋 w wyznaczonym czasie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzwoni艂am dopiero dzisiaj do OKE i Pani mi powiedzia艂a, 偶e nie wysy艂aj膮 偶adnych pism odno艣nie miejsca i daty, bo wszystko jest zamieszczone na stronie internetowej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No to najwyra藕niej wszystko zale偶y od OKE. Do mnie wys艂ali w sumie same miejsce, bez dat. A jak nie zosta艂am dopuszczona we wrze艣niu (stara艂am si臋 o zwolnienie z op艂aty, ale nie uda艂o si臋), to te偶 dosta艂am informuj膮cy o tym list, wi臋c troch臋 dziwne, 偶e tak po prostu olali spraw臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Egzamin z informatyki. Wchodzicie do sali, podpisujecie si臋 i pokazujecie dow贸d osobisty. Siadacie do komputera. Komputery s膮 jeden obok drugiego, ale tak ustawione, 偶e nie da si臋 艣ci膮gn膮膰 jeden od drugiego. Oczywi艣cie internet jest wy艂膮czony :) Musicie utworzy膰 na pulpicie katalog z nazw膮 numeru swojego PESEL, a do niego skopiowa膰 wszystkie pliki z CD, kt贸ry ju偶 jest w stacji, albo trzeba go tam w艂o偶y膰 (zale偶y od egzaminator贸w). Do tego ka偶dy dostaje test pisemny, do kt贸rego standardowo zakre艣lacie dane osobowe. Rozwi膮zujecie zadania na papierze i na komputerze. Czas 2 godziny - jak dla mnie ok, mo偶na zd膮偶y膰 z wszystkimi zadaniami, ale 偶eby zrobi膰 wszystko super, nie mo偶na si臋 oci膮ga膰, bo tak jak pisa艂em wcze艣niej, te zadania s膮 bardzo czasoch艂onne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
bo ja tylko wam na jajkach gra膰 chce lalala

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Go艣膰 13 08 Tak, z艂o偶y艂am dokumenty po terminie (deklaracja o przyst膮pieniu i o wyborze w terminie) jedynie zwolnienie z op艂at po terminie bo mia艂am problem z kadrow膮, niby nie da nic si臋 zdzia艂a膰 bo lista zosta艂a zamkni臋ta, mia艂am jeszcze nadziej臋 偶e dopuszcza mnie ale nic z tego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a co do informatyki to ja gotowa prace zostawiam w moim folderze na komputerze czy musze skopiowac calosc mojego folderu na p艂yte cd ? i co do fizyki to czy jest duzo zadan otwartych z liczeniem czy bardziej teoria ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobra, to troch臋 zam臋czymy do艣wiadczonych z egzaminami pytaniami, ale skoro sami byli艣cie na naszym miejscu, to dobrze rozumiecie jaki to stres i niepewno艣膰 co nas czeka :D Rozumiem, 偶e pytania na egzaminie s膮 trudniejsze ni偶 te w pr贸bnym. Skoro teraz napisa艂am sobie na szybko pr贸bny z chemii i wysz艂o mi 65%, a jeszcze praktycznie nic nie powtarza艂am, tylko robi艂am notatki omawiaj膮ce zagadnienia z informator贸w - b臋d臋 jeszcze na pewno powtarza膰 jakie艣 chemie w pigu艂ce, czyta膰 moje notatki, wkuwa膰 na pami臋膰 niekt贸re rzeczy itp., wi臋c moja wiedza b臋dzie troch臋 wi臋ksza. To skoro w tej chwili ''dosta艂am'' 4, to na g艂贸wnym egzaminie powinnam spokojnie dosta膰 chocia偶 te 2, czy jednak pytania s膮 naprawd臋 du偶o trudniejsze (wi臋cej r贸wna艅 itp.) i samymi 艂atwiejszymi i bardziej ''z 偶ycia'' czy ''na logik臋'' nie da si臋 nadrobi膰 procent贸w, 偶eby nazbiera膰 te g艂upie 12 punkt贸w? :P A do reszty zdaj膮cych, nawet pierwszy raz - od kiedy/ile si臋 uczyli艣cie? Du偶o? Jako jedyna id臋 praktycznie na 偶ywio艂? ^^''

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja w sumie tez ucze sie tylko z matematyki angielskiego. Chemie fizyk臋 i biologie tylko opracowalam. Reszty nawet nie cZyta艂am bo brak cZasu... przed samymi egzaminami tylko poczytam co艣 i zobaczymy jak to bedzie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zacz臋艂am si臋 uczy膰 jako艣 w pa藕dzierniku i podobnie jak ty robi艂am notatki do podstawy z informator贸w, a potem je czyta艂am. Sama nie wiem na ile umiem, na pewno jeszcze b臋d臋 czyta膰 przed ka偶dym egzaminem moje notatki. Z takich przedmiot贸w jak przedsi臋biorczo艣膰 czy wos to prawie w og贸le si臋 nie uczy艂am, a pr贸bny napisa艂am na 4. Niestety z chemii ku艂am najbardziej, a pr贸bny napisa艂am na 2 - co mnie zreszt膮 nie dziwi, bo chemia to m贸j odwieczny wr贸g. Chcia艂abym mie膰 ju偶 te egzaminy za sob膮, przynajmniej ten pierwszy dzie艅, 偶eby mniej wi臋cej wiedzie膰 jak to wygl膮da. Ile przedmiot贸w zdajesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wszystkie. I podobnie jak ty humanistyczne przedmioty byly na 4 a scisle na 2. Ja w styczniu sie zaczelam uczyc dopiero zeby na swiezo byc :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja (ta od 4 z chemii, chyba musze sie jednak zacz膮膰 jako艣 podpisywa膰 xd) te偶 zdaj臋 wszystkie i chcia艂abym podej艣膰 do matury w tym roku, dlatego zale偶y mi bardzo, 偶eby zda膰 wszystko. Jak tylko jeden przedmiot zawal臋 albo co艣 w tym stylu, to chyba sobie nie wybacz臋 <\3

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A d艂ugo si臋 przygotowywalas?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tez bede zdawal we wroclawiu, moja pierwsza sesja

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie, opracowywa艂am tylko informatory, dopiero teraz b臋d臋 na ostatni膮 chwil臋 nadrabia膰 (nie mam w tej chwili 偶adnych obowi膮zk贸w, wi臋c mog臋 ca艂ymi dniami si臋 uczy膰). Zawsze wszystko odk艂adam + nie lubi臋 uczy膰 si臋 du偶o wcze艣niej, bo du偶o g艂upich rzeczy szybko wylatuje mi z g艂owy. Mam dobr膮 pami臋膰, ale w zapami臋tywaniu informacji na kilka dni, a nie miesi臋cy :P Ale niedawno wysz艂am ze szko艂y, nie mam bardzo du偶o zaleg艂o艣ci, wiele z tych rzeczy z notatek omawia艂am jaki艣 czas temu na lekcjach i jeszcze to w miar臋 pami臋tam. No i ja akurat nie mam problemu ze 艣cis艂ymi przedmiotami, z humanistycznymi zreszt膮 te偶, to raczej te prostsze egzaminy. Jedyne, kt贸rych bardzo si臋 boj臋, to historia i fizyka, bo jako艣 nie lubi臋 tych przedmiot贸w, a w dodatku fizyk臋 du偶o os贸b oblewa ;-; Ale no licz臋, 偶e chocia偶 te 30% b臋dzie i jako艣 si臋 uda. Dzisiaj te偶 porobi臋 troch臋 pr贸bnych i dam zna膰, jak mi posz艂o, bo na razie je tylko przegl膮da艂am, a robi艂am jedynie t臋 chemi臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja robilam wszystko to najgorzej bo 29%poszlo z cheni , historia 65% a reszta to od 38 do 55 % bez nauki tylko to co pamietam z gimnazjum. Dobrze masz ja mam dwoje malych dzieci takze cale dnie nauki to juz nie dla mnie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobra, porobi艂am troszk臋 i p贸ki co: Chemia 4 (65%) Matma 4 (3% zabrak艂o do 5 ;-;) Angielski 5 (80%) Fizyka 3 (60%, tylko dw贸ch procent贸w zabrak艂o do 4, bardzo mi艂e zaskoczenie. Wiem, 偶e g艂贸wny egzamin b臋dzie pewnie o wiele trudniejszy, ale z tym przedmiotem tak si臋 nie lubimy, 偶e my艣la艂am, 偶e nawet pr贸bny spapram kompletnie :P) Wos 3 (48%, wi臋c wr臋cz ledwo co, tutaj te偶 si臋 zdziwi艂am, ale ju偶 nie na plus... My艣la艂am, 偶e wos b臋dzie dla mnie 艂atwy, du偶o wiedzy z 偶ycia itp., ale mia艂am pustk臋 w g艂owie. B臋d臋 musia艂a si臋 do niego bardziej przy艂o偶y膰, a do tej pory zamierza艂am sobie odpu艣ci膰 na korzy艣膰 chemii...) I to na razie tyle :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ladnie ci poszlo . Gratulacje :) ja to juz mowie oby zdac na samych dwojach byle do matury wiecej nie musi byc bo na studia to tylko matura...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam pytanie, a czy w zwi膮zku z przekszta艂caniem gimnazj贸w b臋d膮 te偶 jakie艣 zmiany w zdawaniu egzamin贸w eksternistycznych? B臋d臋 podchodzi膰 do nich w pa藕dzierniku i zastanawiam si臋.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋