Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vhuyuvyu

wkładany aparat na zeby

Polecane posty

Gość vhuyuvyu

mam pytanie.. czy taki wkładany na noc aparat na zeby mozna nosic w wieku 19 lat ? czy to tylko dla dzieci ? bo jakos nie podoba mi sie ten stały i wstydziłabym sie w nim chodzic ..

wątpię aby coś Ci pomogło. masz już stałe zęby dośc długo. ja mam stały i się nie wstydzę :) oczywiście na początku tez były problemy ale się zdecydowałam i teraz żałuje że nie wcześniej bo mam już 20 lat a dwa lata muszę ponosić. nie ma sie co wstydzić, na początku będziesz miała obawy, ale Ci minie. ;-)

Gość 18mnastka

ja nosiłam w wieku 18 lat i maial wybor stały i na noc wybrałam an noc kosztowało mnie to 600zł sta ły chyba 1500 z tego co mowiła dentystka. Efekt?-> zaczełam zauważać ze mi sie jedynki rozchodza p[rzez rozkrecanie i przestałam nosic, dodam ze jednego zeba mam w poprzek(u gory dwójke) no cóz... a podobno to dentystka obróciła zarodek zęba igłą jak znieczulenie mi dawała bo miałam za duzo zebow i usuwac trezeba było... nie wiem czy to mozliwe:)

Gość czarnamuszu
ja też mam ten problem, mam 24 lata ale ciągle przez nieustanny brak kasy nie mogłam pozwolić sobie na aparat. Teraz strasznie się boję, bo mają mi wyrywać 2 czwórki, żeby moje ząbki się pomieściły, a najgorsze jest to, że mam bardzo malutkie dwójki i jak będzie więcej miejsca po usunięciu tych 4 to trzeba będzie coś pewnie nałożyć na te 2. Mam strasznego, ale to strasznego doła przez to

Gość vhuyuvyu
dodam ze nie mam krzywych zebów tylko dwa kiełki które troszke wystaja i przez to mam nie fajny usmiech ..wszyscy mówia ze to mi uroku dodaje ale mi sie nie podoba i chciałabym je troszke naprostowac zeby tak nie wystawały.. i mysle ze nie opłaca mi sie stałego zakładac bo reszta zebów jest prosta.. czarnamuszu poswiec sie te dwa lata a napewno sie opłaci ;)

Gość xyzabcdef
idź na konsultację do innego ortodonty, zapytaj się czy aparatem Haasa u ciebie nie da się rozszerzyć szczęki. jeżeli ortodonta proponuje wam usuwanie zębów, to zawsze warto iść na konsultacje do innych, być może da się to zrobić bez ekstrakcji.

Gość vhuyuvyu
manssiaa90 chyba sienie odwaze na stały :P moje kolezanka miała i nosiła 3 lata no ale przyznam ze efekt fajny

Gość xyzabcdef
Do autorki tematu: jeżeli masz odpowiednio dużo pieniędzy, to załóż sobie aparat lingwalny, czyli taki od strony języka, ewentualnie zamiast metalowego (który jest jednak najskuteczniejszy) wybierz kryształowy/ceramiczny (ma przezroczyste zamki i nie rzuca się tak w oczy) :)

Gość vhuyuvyu
a moga sie cofnac ???

Gość vhuyuvyu
a ile taki lingwalny kosztuje??

Gość czarnamuszu
Niestety na stały aparat decyduje się od ponad roku, może to wam wydać się dziwne, ale byłam na konsultacji już u 3 ortodontów. 2 powiedziało, że bez usuwania nie mam szans na proste zęby, a 1 powiedział, że bez problemu mogę mieć prościutkie bez usuwania. i co robić?? Chyba nie pójdę na konsultację do 4 ortodonty bo chyba oszaleję, już nie mam do tego siły

Gość xyzabcdef
lingwalny koło 6 tys. za stronę

Gość xyzabcdef
czarnamuszu jeżeli daje się wyleczyć bez ingerencji chirurgicznej to próbuj! nie ma sensu wyrywać zdrowych zębów!

właśnie bardzo się boję zdecydować co mam robić, wydaje mi się to bardzo dziwne, że każdy ortodonta ma swoje podejście do leczenia, normalnie nic mi się przez to nie chce, a tak chciałabym się troszkę więcej uśmiechać, bo bycie poważną weszło mi już w krew, bo po co mam pokazywać swoje wstrętne krzywe jedynki

Gość vhuyuvyu
drogi troche :P moze sie przełame na ten stały ale niewiem :( a czy stopien skrzywienia zebów ma wpływ na to ile czasu sie go nosi ??

Gość vhuyuvyu
czarnamuszu az tak bardzo krzywe sa ze sie nie usmiechasz ? moze idz do tego co mówił ze bez usówania moze je naprostowac i dowiedz sie cos wiecej powiedz mu ze byas u innych i powiedzieli ze bez usówania sie nie obejdzie niech ci wyjasni sprawe

dla mnie moje zęby są tragiczne, jedną jedynkę mam "normalną", a druga zachodzi na nią gdzieś tak pod kątem 30'