Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marystuart

Dylemat - PKP czy PKS - sama z 3latkiem na wczasy nad morze

Polecane posty

PKP jedzie 11h 40 min PKS 9h. 40 czyli roznica w czasie spora, zastanawiam sie tylko nad komfortem dla synka, w autokarze wlasciwie cala podroz nieruchomo, ale jedziemy w nocy, wiec licze na blogi sen synka co byście wybrały na moim miejscu?

Gość dfghjvbnmmk
ja bym wybrała pkp, ze względu na możliwość ruchu i wc

PKP zdecydowanie!!! W autobusie jest niebezpiecznie, zwłaszcza jak maly będzie spal. gwałtowne hamowanie i mały leży pod siedzeniami! przeciez on powinien jeździc w foteliku a w pks nie ma pasów. poza tym w pkp położy sie i będzie spal a w pks nie za bardzo.

Gość koibb
lepiej pks,spokojniej i bezpieczniej,w pociagu to zawsze jakies menele laza i strach jechac ,a pks em wsiadasz i jedziesz,masz co jakis czas postoje...ja jezdze nad morze zawsze pksem 12 h,ale nie narzekam

pkp, a najlepiej jakbyś znalazła takie połączenie,zeby i pociąg był w nocy , wtedy kuszetka i śpicie jak w domciu

Gość nai
i do tego w PKP sa toalety. mozna spokojnie rozciagnac kosci w pociagu...

zdecydowanie pkp. prawie 10 godzin dziecko nie usiedzi w pks. w pociągu można chodzić, kręcić się, spokojnie przebrać dziecko czy zabrać do toalety

no wlasnie tez sklanialam sie ku pkp, zawsze jezdzilismy pociagami, ale polaczenie trwalo rowno 9 godzin i 15 min, a w tym roku nie ma juz tego pociagu, mysl o 11, 45 h przerazila mnie. autokar jedzie o 2 godziny krocej. wiec zaczelam miec watpliwosci. synek na podlodze raczej chyba nie wyladowalby, bo przeciez zajelibysmy max 2 miejsca siedzace, wiec lezalby w polowie na moich kolanach. pkp czasem sa tak zatloczone, ze nosa nie wysuniesz z przedzialu. ale z drugiej strony jakby trafic na pusty przedzial dla matki z dzieckiem, to bylby wzgledny komfort.

Gość koibb
ja dziekuje za takie toalety w pociagu:O brud,smrod,juz wole isc za krzaki w czasie postoju pksu:D

myslalam o kuszetce, ale 6 osob w przedziale, wszystcy na poczatku siedza na dole, czyli akurat na naszych miejscach, to tez krepujące i niewygodne. kombinuje jak mogę i powoli skladniam sie do pks-u jednak wsiadamy o ok.23 i o 7.50 na miejscu.

Jechałam rok temu 14:30 godzin z 4 latkiem . Jeśli wykupisz sobie kuszetkę lub przedział sypialniany(droższy) wtedy masz pewną miejscówkę. W każdym razie również masz pewne miejsce siedzące z dzieckiem i nawet jeśli przedział dla kobiet z dizeckiem będzie zajete to konduktor musi Tobie coś znaleść.

"wszyscy" oczywiscie Alonuszka, syn to trzylatek, wiec jakby mu pampersa na droge, to od biedy pewnie siknie bez oporów. w pociagu kibelki tez bez zachwytu, nawet nie wiem jak przy tej trzesawce go podtrzymać :)

Gość koibb
ja tam tak daleko bym pkp nie pojechala,pelno lumpow,toalety smierdzace i sami bezdomni w nich koczuja..raz jechalam i nigdy wiecej,ale Twoja decyzja:)

Głowa W CHMURACH - spadasz mi z nieba, jak wyglada taka kuszetka? bo slyszalam , ze to przedzial 6osobowy, ciasno , krępująco.

ja jechałam z bratem 4-letnim w jedną stroną pkp(10h), a powrót w nocy pks(12h). Niestety, nie spał :( pkp zdecydowanie wygrywa: -atrakcja dla dziecka, mimo 10godz jazdy siedział prawie cały czas i wpatrywał się zachwycony w okno -toaleta brudna, ale zawsze(dziecko pod tym względem jest nieobliczalne i często woła w ostatniej chwili)- pks miał tylko 3 przerwy(1*40min+2*15min) i nie ma zmiłuj plus moment wsiadania pasażerów na dworcach, ale nie na wszystkich były toalety - możliwość rozprostowania nóg meneli żadnych nie było. Ja jeżdżę co roku i takowych nie spotykam. Głównie jeżdżą całe rodziny, emeryci, młodzi ludzie na urlopy

Gość gryczka
Zdecydowanie wybrałabym pkp. Najważniejsze argumenty już padły. Można rozprostować nogi, przejść się, zmieniać pozycję. No i toaleta - z małym dzieckiem nieoceniona sprawa. Wiele razy w różne miejsca podróżowałam pociągiem i z lumpami koczującymi w toaletach chyba nigdy się nie spotkałam - są to jakieś marginalne przypadki.

masystuart -----Kuszetki są 4 i 6 osobowe (dużo zależy od tego na jaki pociag trafisz ;)) W każdym razie są podziały czyli osobno panie i osobno panowie.Więc jak sobie wykupisz kuszetkę będziesz tylko z kobietami,ewentualnie kobiety +dzieci ;) Jeśli masz kasę mozesz wykupić sypialniany rózni się luksusem oraz tym że są to wagony z 1,2 i 3 miejscami do spania.Ale tam masz tv,prysznic itd.

zgadzam sie, pkp na pewno to wygodniejsza jazda. wiecej przestrzeni, chyba jednak sie zdecyduje. tylko te prwie 12 godzin jazdy - horror! kiedys tę trase pociag ekspresowy pokonywal dokladnie 7 godzin, no ale lata mijaja i pkp coraz szybsze :/

ja jeździłam z bratem, mały miał odpowiednio 3, 4 i 6 lat. zawsze podróż ok 10 godzin. zawsze pkp, bo ma chorobę lokomocyjną i pks-em nawet możliwości nie było. zwykle jechaliśmy w dzień (wsiadaliśmy ok 6 i wysiadaliśmy po 16-17) cały dzień w pociągu! mały siedział, patrzył przez okno, chodził po korytarzu, graliśmy w różne gry. było fajnie :) teraz jechałam sama z synkiem, ale tylko niecałe 3 godziny. i też było dobrze, dużo lepiej niż samochodem :D ja pks-u się boję. 2 lata temu matka szwagra wracała z Danii busem, pod niemiecką granicą był wypadek, przetransportowali ją w trumnie :( niestety nie miała najmniejszych szans na przeżycie! wiem że autobus i bus to dwie różne sprawy! ale jak sobie przypomnę pędzący w strugach deszczu pks relacji Zakopane-Kołobrzeg (raz miałam "przyjemność" jechać) to dziękuję serdecznie! śmierć w oczach, toalety brak, przystanki co 3-4 godziny. o nie ja się z dzieckiem nie pakuję! pkp jeździłam dużo (przez 5 lat przed urodzeniem synka co najmniej raz w miesiącu) i nie natknęłam się na meneli, pijaków czy awanturników!

Ja parę razy w roku korzystam z PKP i nigdy nie miałam do czynienia z menelami czy też innymi ludźmi tego pokroju ;) Owszem na długich trasach kible są brudne i śmierdzące...ale to nie winna PKP! Oni dbają o to bo wchodzisz i są czyste.Po prostu ludzie to świenie ktorzypo sobie posprzątać nie umieją.

Gość zdecydowanie pociąg
jechałam nad morze 13 godzin samochodem i choć dziecko (3 lata) wykazało się nadzwyczajną wyrozumiałością i zrozumieniem to aż mi żal malucha było jak widziałam jak się męczy.

Gość pkp pkp p
co do toalety w pkp to sa tragiczne, ale masz dwie opcje: 1. bierzesz jednorazowe nakladki na kibelek 2. zakladasz dziecku jednorazowe majteczki - pampersy. jak mus to mus.