Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Urodziłam 2-jke dzieci, zastanawiam sie nad antykoncepcją teraz. Jakie sa wasze doświadczenia jeżeli chodzi o spirale, czy warto czy jednak kicha. wiadomo,że gin bedzie polecał, ma z tego kase :( a Wasze odczucia?

ja urodziłam jedno i też się zastanawiam nad spiralą i chyba się na nią zdecyduje, mi polecał jeszcze zastrzyk raz na 3 miesiące:)

kiedys bylam bardzo napalona na spirale ale przezlo mi po tym jak pewien znajomy gin powiedzial jak ona naprawde dziala czyli wystepuje normalnie owulacja , dochodzi do zaplodnienia i spirala ma na celu zapobiegnieciu zagniezdzenia sie zaplodnionego jajeczka w macicy :-o sa spirale z woreczkiem hormonu, miedzi, maja zagescic sluz, zabic plemniki ale to nie wystarcza zeby nie doszlo do zaplodnienia poza tym obce cialo tyle lat w sobie to nie dla mnie...

Gość to nieprawda,
pierwsze spirale faktycznie można bylo nazwać środkiem wczesnoporonnym, ale nowoczesne modele z hormonami nie dopuszczają w ogóle do zapłodnienia. Też się zastanawiam nad spiralą, przeraża mnie jedynie to, że musialabym sporo wydać, a nie jest wcale powiedziane, że wkładka mi będzie odpowiadać i się utrzyma te 3 lata:( Trochę się boję...

moja mama używała po 2porodzie przez jakieś 9lat- taką wymienianą co 3 czy 5lat aż zaszła w ciążę :) to było 7lat temu, więc wiadomo, że technika idzie na przód i teraz może są skuteczniejsze "modele" , a może wkładka była źle "zainstalowana". Po rozpoznaniu ciąży została natychmiast wyjęta i brat urodził się zdrowy

Gość wkurzona położna
nic nie daje 100%pewności! dobrze włożona spirala - jest nie odczuwalna1 natomiast uwaga na zastrzyki 3 miesięczne. minusem jest ich to, że nie każda kobieta to toleruje, a po podaniu nie ma żadnego antidotum na nie. jeśli przez pierwsze 3 m-ce dobrze się czułas - stosuj

ja mam spiralę od kwietnia 2009. na razie jestem z niej zadowolona. nie odczuwam jej obecności. jedynie okresy są bardziej bolesne i obfite. mam założoną spiralkę 5-letnią, ale moja lekarka mówiła żeby po 3 latach ją wymienić bo nie będzie już tak skuteczna, chociaż mnie to nie dotyczy bo max jeszcze rok ją będę miała a potem zaczynam myśleć o rodzeństwie dla synka.

ja mam spiralkę od kwietnia 2010 ;) też sobie chwalę tak więc z czystym sumieniem polecam :)

Gość patologia jakas
mam synka ze spirali.....nie polecam

Gość 26t.c.
HALLOO! po 1) mozna spirale kupic na recepte od gina, ja kupowalam z 5 lat temu za ok 70zl i gin ma zasr*** obowiazek zalozyc ja za darmo na NFZ! tak jest na 100%. oczywiscie nie kazdy lekarz Ci powie, ze tak mozna bo wola sciagnac kase w swoich prywatnych gabinetach. Wiec jesli nie stac Cie na spirale to probuj na NFZ. po 2) ja akurat mialam krotko spiralke bo czulam codziennie klucie w lewym jajowodzie (?), wydaje mi sie, ze lekarz mi ją nieprawidlowo zalozyl ale mozliwe, ze to przez moja budowe miednicy mogl zle to zrobic... mniejsza o to, w kazdym razie po porodzie chyba znowu sprobuje tej metody.