Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anty zwolnienie L4

Powinni brać sę za te zwolnienia lekarskie

Polecane posty

Gość do NOWATU
nie boli mnie serce ale kieszen, place podatki i ciezko pracuje nie po to zeby jedna z druga w ciazy co to popracowaly przed ciaza pare miechow zyly na moj koszt, bo tepa palo to z czego placa ludzie na zwolnienie dla bab w ciazy idzie z ich ciezko zapracowanych podatkow

Gość taka tam..........
tajasne "ale Ty też mozesz isc na zwolnienie i wtedy bedziesz miala placone." otóż przeczytaj sobie to co napisałam wyżej. Ja nie będę miała płacone.

No tak, widocznie ja jestem inna bo nie mysle, ze ktos tam siedzi na lewym zwolnieniu i pozera moje pieniazki... Bardziej mnie wkurzaja Ci co w tv mowia, ze zabiora becikowe bo bida w budzecie... a moze by tak swoje pensje zdeczka ucieli... nawet o ten tysiac i juz fajnie by bylo... ALe po co sobie zabierac jak mozna komus innemu.

hmm bezrobotni nie chca pracowac... nie dziwie sie majac 530zl bezrobocia i np mozliwosc siedzenia z dzieckiem w domu tez z tego skorzystam zamiast harowac fizycznie za 1100 albo i mniej, drzec czy mnei nei zwolnia, uslugiwac szefowi a za opiekunke do dziecka placic 1500 bo miejsca w zlobku lub przedszkolu brak na dwa lata wprzod :/ nie wierze ze ktos nie majacy pracy dostajac godna propozycje zaplaty nie przyjdzie do pracy!! za to wierze ze ludzie robia w balona pracodawce kiedy ten pracodawca sobie z nich jaja robi, jak mozna proponowac doroslemu facetowi z rodzina na utrzymaniu, z doswiadczeniem, wyksztalceniem itp... 1100zl???? a tak jets coraz czesciej i potem wielkie halo ze ludzi do pracy nie ma chetnych

Gość taka tam..........
a teraz pytanie Dlaczego facet który jest alkoholikiem i pani z chorym kręgosłupem tańcząca na wieczorku w sanatorim dostaje co miesiąc rente i jeszcze jedzie do sanatorim za 6 tys a składek już nie płaci od kilku lat. A ja płacę cały czas, mam zagrożoną ciąże i musiałabym te DWA miesiące siedzieć w domu ze względu na zdrowie dziecka,nie na siebie i NIE DOSTANE NIC?????!!!!!! Nie dostanę nic bo pani z panem wykorzystali kasę w sanatorium i kogoś muszą na tym wydu...ać...czyli mnie!!!!!!!!

Gość Nowatu jak tak
pozapierdalasz w robocie pare dobrych lat( z 10) to inaczej bedziesz piala, teraz siedzisz i tak na dupie i gowno wiesz o pracy

Dobra Duszyczka ----Nie zgodzę się że nasze mamy czy babcie bezproblemowo znosiły ciążę! Myślisz że kiedyś kobiety się ze sobą cackały? Albo że nauka i medycyna była na takim poziomie jak dziś? Dzieci i kobiety umierały podczas porodu na potęgę,dziś kobieta urodziła a jutro już zasuwała w polu,myślisz że kiedyś była taka opieka lekarska?? Ja tu widzę same problemy.Więc gdzie wg Ciebie jego nie ma ;)?

Gość taka tam..........
NowaTu24 "No tak, widocznie ja jestem inna bo nie mysle, ze ktos tam siedzi na lewym zwolnieniu i pozera moje pieniazki..." Nie myślisz bo wiesz ze jak tobie sie przytrafi L4 to bedziesz go miała wypłacone. Ciekawe czy byś nie myślała gdybyś płaciła co miesiąc, wszyscy symulanci by dostali a ty nie BO??????? NIE...........

Gość tajasne
"taka tam.......... - otóż przeczytaj sobie to co napisałam wyżej. Ja nie będę miała płacone." ale z własnej winy (spóxnienia w opłacaniu składki). takie życie, frycowe się płaci. a z ZUSem zawsze mozesz sie sądzić. nie poddawać się po jednym pisemku. da się wygrać, mam przykład w najbliższej rodzinie.

Gość thrthrt
Moim zdaniem trzeba rozgraniczyć ludzi chorych i zdrowych. Znam kilka kobiet które siedziało lub siedzi na zwolnieniu. Oczywiście część tych kobiet nie pracuję z naprawdę uzasadnionych powodów bo mają problemy z ciążą, z jej donoszeniem lub ich praca jest nieodpowiednia dla kobiety w ciąży. Jednak... znam tez takie które siedzą na zwolnieniu z lenistwa. Czują się znakomicie, szefowie oferowali im idealne warunki pracy za naprawdę fajne pieniądze ale nie. One wola latać sobie po kawiarniach, sklepach itd. W mojej pracy była taka krętaczka, poszła na lewe zwolnienie. Szef poprosił mnie abym zawiozła jej jakieś papiery. Akurat tak się złozyło że miała kontrole z zus-u. Nagadała kobiecie która przyszła że własnie przywiozłam ją od lekarza, że ona nie wie czy donosi ciążę itd. A ja nie wiedziałam co mam ze sobą zrobić, tym bardziej że pani z kontroli oczekiwała ode mnie potwierdzenia tych słów. To było dla mnie bardzo przykre doświadczenie ale na szczescie dziewczyna już do pracy nie wróciła.

Gość taka tam..........
ale dlaczego od 2008 roku nikt mnie o tym nie poinformował????? Zadnych odsetek,zadnej informacji nic!!!!!!! A w dniu kiedy spóżniłam sie z wpłatą wygosło moje ubezpieczenie zdrowotne!!!!! To sorry na co ja płaciłam przez te dwa lata???? Oczywiście ze im tego nie przepuszcze!!!!!!! Tylko chodzi mi o to zeby zrozumieć to ze, zeby jeden dostał to drugiego trzeba zrobić w hu..a

Gość tajasne
"ale dlaczego od 2008 roku nikt mnie o tym nie poinformował????? Zadnych odsetek,zadnej informacji nic!!!!!!! A w dniu kiedy spóżniłam sie z wpłatą wygosło moje ubezpieczenie zdrowotne!!!!!" bo tak działa rewelacyjny ZUS, zeby im dac pieniążki, a żeby oni nie oddali :D całe dorosłe życie pracuję i płace składki, do lekarzy chodzę prywatnie, żadnych świadczeń nei mam, emerytury mi prognozują 600zł miesięcznie!! (bo tyle ma miec srednio kobieta w moim wieku po przejscu na emeryturę), wiec jak mnie skierują na zwolnienie w ciązy to pójde, bo chociaż tyle mi się od pieprzonego ZUSu nalezy za wszystkie pieniadze jakie w niego już władowałam. "Tylko chodzi mi o to zeby zrozumieć to ze, zeby jeden dostał to drugiego trzeba zrobić w hu..a" pretensje do ZUSu a nie do tego co dostał świadczenie...

Moze jak przepracuje 10 lat, a moze jak 20... narazie przepracowalam 4. I nie czuje ze wykorzystuje ZUS. To raczej on mnie. To ja place cholerne skladki. Pol wyplaty zabieraja. A jak chodzi o zdrowie to i tak musze isc prywatnie, bo na nfz to kipnela bym. Jesli ulzy ci, to pomysl, ze moja elka idzie ze skladek mojego meza. Przepracowane 11 lat bez zadnego zwolnienia :) A zreszta kiedys fajnie uslyszalam, ze to nie chodzi o kobiete, ao dziecko ktore w niej siedzi... o nasza przyszlosc... Macie pretensje ze tyle dzieci chorych i tez na nie idzie nasza kasa, bo matka nie uwazala na siebie, no ale po co wkoncu ciaza to nie choroba. Pamietajcie, ze tu nie chodzi o dorosle baby, tylko o malenstwa, ktore niczemu nie sa winne i nalezy im sie to co najlepsze i nawet jesli to sie wiarze z 8 miesiecznym siedzeniem na dupie...

Gość skończcie plucie jadem wredne
zmije. zal wam dupe sciska chyba . co was obchodzi ze ktos idzie na l4 w ciazy to indywidualna sprawa i tyle. ja 4 lata starałam sie o dziecko i gdy w koncu zaszlam moj lekarz sam powiedzial ze zbyt dlugo sie staralam i zbyt wiele przeszlam zeby teraz stracic to dziecko i dal mi l4 od razu chociaz mam prace biurowa. myslicie ze praca biurowa to taki raj? glupie kosztuje wiecej nerwow niz fizyczna, użeranie sie z walnieta szefowa ktora dowala ci tylko dlatego ze sie boi o stolek bo ma mniejsze wyksztalcenie niz ty, czy sama ma 40 pare lat i nie ma swojej rodziny i pluje jadem na kazda ciezarna. dziekuje za to. wole isc na l4 i sie nie stresowac tylko odpoczywac. nie wiem czy to taki raj wymiotowac pol dnia w pracy, gdy sie ledwo chodzi bo ci ciagle nie dobrze.

Gość hrthwrtt
a ty dlaczego tak się rzucasz? jesli twoje zwolnienie było słuszne bo podczas ciąży źle się czułaś to nikomu nic do tego. nie umiesz czytać? tu nie chodzi i kobiety w ciąży które miały wskazania do zwolnień a o takie które ich absolutnie nie miały. skoro jesteście az tak ambitne i nie odpowiada wam robienie na kogoś, macie takich złych szefów to na co wy czekacie? pozakładajcie własne firmy i zobaczycie co to za miód i cud gdy połowa waszego personelu od którego zależy funkcjonowanie firmy oznajmi że jest w ciąży i idzie na zwolnienie. nie byłybyście raczej zadowolona i żeński personel zastapiłybyście po prostu męskim. trochę zrozumienia, dla tej drugiej strony także. syty nie zrozumie głodnego, wy nie zrozumiecie pracodawców dopóki sami nie zostaniecie nimi i nie będziecie walczyć o każdy miesiąc.

a wczoraj dopiero co byl topic o tym ze pracodawca nie chce ciezarnej w pracy widziec i wysyla ja na l4 jak ona chcialaby pracowac... i co?? okazuje sie ze pracodawcy tez nie sa fair, zamiast zgodnei z prawem zmienic ciezarnej prace fiz na inna lzejsza dostosowana do ciazy to nie ma isc na zwolnienie, a nawet jesli nie ma takich mozliwosci to zawsze mozna zwolnic z obowiazku pracy i placic pensje to tez nie bo oszczednosc, niech zus placi :/ zadna strona nie jest swieta...

Gość ale jestescie głupie :)
"taka tam.......... Ale tu jest mowa o tych którym nic nie jest a siedzą w domu. A nie o tych co muszą podnosić coś w pracy,plamią i faktycznie mają problemy. " Całą ciąze czuje sie swietnie, jestem w 9 miesiącu i nawet zaraz moge isc pracować ale co jak mnie tam po prostu nie chcą ??? Co kurna na siłe mam isc, walczyć z pracodawcą ? A tobie żal dupe ściska bo sama poszłabyś na ta elke aleś zapomniała zapłacic skladke i ci się nie nalezy. :)Trzeba było sie pilnować. I dlatego tak cie boli że ktos moze a ty nie

Głowa w chmurach wiem wiem... kiedyś też kobiety miały problemy w ciąży ... harowały w polu do 9 m-ca i w połogu to samo... ale powiem Ci jedno Moja Droga - teraz większość moich koleżanek ma tabletki na podtrzymanie.... albo plami... albo leży w szpitalu..... nic dziwnego, że lekarze dają L4... bo jak 1 za 2 zaczęła by ronić to dopiero żadnych dzieci by nie było.

Gość nerka Rokita
Powinni zgadzam się

Gość setset
A myslicie że juz dziś kobiety ciężko nie pracują w czasie ciąży?W polsce nadal pracują, pojedzcie gdzieś na wieś i zobaczycie. Moja sąsiadka ma 4 dzieci i kazde z nich prawie urodziła na polu bo musiała pracować. Ostatni poród prawie się w ciągniku odbył bo poszła orać. Wszystkie dzieci zdrowe, ona też i nikt nawet nie myslał aby się wywalić do góry dupa i pachnieć 9 miesięcy. Wy po prostu nie znacie innych realiów, jesteście nauczone życ wygodnie i tyle.

Gość setset
Tylko że tu nie jest winna polityka bo jak pisałam sa kobiety które pracują całą ciążę i to bardzo ciężko bo fizycznie zapierdalając w 40 stopniowym upale przy pieleniu 3 hektarów buraków. I rodzą zdrowe dzieci i one same sa tez zdrowe. Tu chodzi o mentalność, o sposób myslenia. Bo dla legata zawsze będzie źle, zawsze będzie za cięzko, zawsze będzie niesprawiedliwie. Bezrobocie tez się nie bierze z powodu braku pracy, ono się bierze z powodu braku chęci do pracy. Ludzie wola siedzieć i narzekac i za friko dostawac kasę.

Gość Leniwa pięknośc
płacą niecały tysiąc za prace to lepiej isc na zwolnienie i się nie przemęczać. Taka jest prawda.

Gość setset
Ja mam to szczęście że urodziłam się w rodzinie osób zaradnych którzy nauczyli mnie szacunku do siebie przede wszystkim. Ja nawet becikowego nie wzięłam - co wśród moich kolezanek przeszło wielkim hukiem, bo jak to tak? Dają za darmo to trzeba brać, korzystać i jeszcze złożyć papiery do 30 innych instytucji a nóż może sie uda i gdzieś jeszcze da rade się wyłudzić trochę kasy. Według mnie mi się te becikowe nie nalezało - bo ani ja nie jestem osobą biedną, ani ja nie uposledzona, i nie jestem lelakiem i umiem zarobic na siebie i na swoją rodziną. Gdyby przyszło tym kobietom żyć za granicą, w innych realiach to podejrzewam że by zginęły po tygodniu i tylko dlatego że ich stanu nikt nie traktuję jako świętości bo "matka polka" jako obraza nie wzięło sie z nikąd.

Gość Mi mala zaloz rodzine
wtedy pogadamy :D

Dajcie juz spokój tym biednym ciężarnym kobietom. Chcecie by baby rodziły, a utrudniacie to na każdym kroku. Lepiej niech siedzi w domu jeśli ma zagrożenie niż potem ma poronić. Weźcie się lepiej za nauczycieli co mają roczne urlopy na "podratowanie zdrowia", nawet jesli nic im nie dolega. Dajcie już spokój babom w ciąży! (Dla czepialskich, nie byłam w ciąży a pracę nam lekką)

Gość ale kto im każe rodzić dzieci
?pod karabinem ich ktoś trzyma i kaze się zapładniać? nikt im nie każe, robia to z własnej woli, ciąża to zachcianka a nie obowiązek. dlaczego ktokolwiek ma ponosic odpowiedzialność za czyjeś fanaberie?skoro ciąża to taka tragedia to logiczne jest że trzeba w nią nie zachodzić.

Gość Mi mala zaloz rodzine
Mi mała hehe pouczasz wszystkich na forum Ciąża, poród, macierzyństwo nie posiadając dziecka ;)

ale kto im każe rodzić dzieci - fanaberia Twojej matki jest wyjątkowo upierdliwa dla innych ;)

Gość tttttttttttt
Przecież ten temat to wyłącznie prowokacja, nie ma sensu się tu wypowiadać ku uciesze niedopieszczonym i niedowartościowanym idiotom co to w sieci się "wykazują" takimi tekstami jak założyciel tego wątku , a w życiu to śmierdzące tchórze.