Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat mocno polityczny

co uważacie o zakazie noszenia burek w belgii i francji?

Polecane posty

uwazacie ze w Polsce powinien też być wprowadzony? ja uważam , że tak

Gość ktos z zadupia
nie wiem, bo mieszkam jak w temacie :D

niech bedzie sobie mniejszosc islamska, ale niech nie wprowadzaja tutaj swoich zasad. sa w gosciach wiec to oni musza sie dostosowac

Gość w Polsce jeszce nikogo w burce
nie widzialam, wiec chyba nie ma czego zakazywac. Ale jestem za, tak samo jak za tym, zeby nie wieszqac krzyza w urzedach.

Gość ksennnaaa....
dokladnie, te krzyze w urzdach i niektorych domach to jakas paranoja, a do tego strasznie prymitywny zwyczaj.

Krzyże powinny być, bo jesteśmy krajem katolickim. Natomiast żadnych burek w Europie !!! Niech noszą sobie burki w Arabii Saudyjskiej. My u nich nie mamy nawet prawa założyć krzyżyka !!!

Gość gk.ui.uio;
Jakim krajem katolickim? Wszyscy, tz. prawie wszyscy wyznają katolicyzm, bo nie znają innych religii, bądź boją się przyznać do ateizmu. Tak wychowali nas rodzice, bo ich także wychowano w katolickiej wierze. Wszystkim symbolom religijnym mówię nie, krzyżom także.

Gość ksennnaaa....
yyyyyyy....krajem katolickim?? A slyszalas moze rowniez o innych wyznaniach, oprocz katolickiego??? ja na przyklad jestem ateistka i moze nie zycze sobie ogladac w miejscach publicznych takich gadzetow.

Gość www.tesko.com
Kraju katolickim? Od kiedy kraj może posiadać religię?

Gość gk.ui.uio;
No dokładnie o tym mówię, może Ty lepiej to ujęłaś. Jestem ateistką i takie przywiązanie kraju do religii jest dla mnie czymś nienormalnym. Katolicy w Polsce nie powinni mieć przywilejów i nie powinni dyskryminować mniejszości wyznaniowych.

Gość o burkach zakazanych
W wymienionych przez autora krajach, zakaz noszenia burki jest umotywowany wzgledami bezpeczenstwa publicznego a nie religijnymi. Zaczelo sie od zakazu noszenia bluz z kapturem, bo wtedy trudniej jest takiego osobnika zidentyfikowac na podstawie zapisu z kamery miejskie w razie jakiej akcji. I jezeli zakaz noszenia burki ma byc uwarunkowany tymi samymi przeslankami, to oczywiscie sie zgadzam, bo jak tu sie nie zgodzic. Natomiast jesli mialby byc on spowodowany wzgledami religijnymi to jestem przeciwna. Prawda jest jednak taka, ze akcja, mimo podawanych przez rzad racjonalnych argumentow, ma na celu ograniczenie swobody spolecznosci muzulmanskiej, tyle ze pod kamuflarzem dbalosci o dobro publiczne.

Gość kreglek
jesli by chodziło o tę niemożność identyfikacji poprzez noszenie burek czy kapturów ,to co z czapkami w zimie? :)

większość jest TUTAJ katolikami czy wam się to podoba czy nie. Mniejszość dostosowuje się do większości. I błagam nie chrzańcie o ateiźmie itp, bo założe się, że każdy z was biorąc ślub i tak pójdzie do ołtarza. Prawdziwych ateistów jest BARDZO bardzo mało i nie sądze, żeby im przeszkadzał czyiś krzyż.

Gość o tego niunka ci chodzi?
bzdet. ja jestem niewierzaca i nie poszlam do zadnego outarza. burka tuszuje tozsamosc obywatela, wiec powinna byc zakazana, bo kazdy obywatel powinien byc mozliwy do szybkiego zidentyfikowania. poza zadne panstwo swieckie nie powinno dopuszczac zadnych oznak religijnosci w miejscach publicznych. a co uwazacie o tym niunku? http://www.youtube.com/watch?v=HTmGGiGQlsM&feature=related

Gość poogladaj sobie hamerykanskie
ludzie a gdzie tradycja? bez tego nie ma państwa! tradycja w Polsce nie jest muzułmańska. zreszta - burki zostaly wymyslone przez jakichś talibskich pojebów, uwłaczają godności kobiety, dlaczego nikt ich nie każe nosić facetom? chcecie burek - to w swoim kraju, a nie w Polsce!!! tu jesteście w gościach, tu się tak nie nosi!!! tutaj mimika i komunikacja niewerbalna też jest bardzo istotna!!

Jest mi to kompletnie obojętne gdyż nie mieszkam w żadnym tym kraju. :classic_cool:

ale pytanie jest o Polske - czy chcialbys taki zakaz?

no ale myr czy to nie pojebane? kobiety musza zaslaniac twarz, a dlaczgeo faceci nie?

Gość ja mieszkam w belgii
Rosalinda:-o To zesz napisała..Dlaczego maja byc krzyze? Nie powinno ich byc,kazdy ma prawo wyboru. Co do burek to zgadzam sie,by je zdjęły..Nie tylko burki,bo te płachty(nie sukienki a płachty!),ktore nosza tez odstraszaja.. Ja kiedys szlam zatłoczoną ulicą i wpadłam na taka,tylko oczy bylo widac tak sie przestraszylam,ze az pisnęłam.Naprawdę. My jakbysmy do nich pojechali w spodniocy krotkiej i dekolcie to by nas zabili,wiec oni niech sie dostosuja. Ale od wprowadzenia tego zakazu nic sie nie zmienilo.Moze troche dzieci je zdjelo,ale starsze babki juz nie zdjely.A wladza nic z tym nie robi

Myślę że wszelki fanatyzm jest pojebany. Nie uważam by dyskusja o tym była ciekawa. Parę polemik jakie tu miały miejsce, na temat choćby krzyża przed pałacem prezydenckim pokazało że rozmowa z fanatykiem to strata czasu. Niech sobie nim będzie. dopóki nie złami prawa np.

Gość żona Małysza.
poogladaj sobie hamerykanskie-----> bo to cała ideologie z burkami itp. WYMYSLILI faceci, a niby po co mieli by SOBIE uprzykszac zycie?? Skoro u "NICH" kobieta jest nikim, to zadna sie nie sprzeciwila i tak chodza. A jak chcesz innych info to sobie poczytaj jakis "Koran" czy jak to sie tam zwie.

ja tych info nie potrzebuje, niewiele wiem ale wiadomosci mam rzeteltne i nie chce sie wglebiac juz dalej :O co do krzyza, to powiem tak - w tradycji polskiej jest on wazny, bo od chrztu to sie wzielo, wiec w tym aspekcie nie mozemy sie odcinac, tradycja jest bardzo waznym elementem, ale nie mozna mieszac religii i polityki, to mnie wkurza.

Ponieważ religia jest nieodłącznym elementem życia wielu ludzi, zawsze gdzieś będzie stawała w sprzeczności z innymi poglądami. Kwestia aborcji czy in vitro ilustruje jak potrafi wpływać na politykę.

Rosalinda to ty gluoty gadasz bo zycia nie znasz..skad mozesz wiedziec co siedzi czlowiekowi w glowie? Ja nie chodze do kosciola,bo uwazam to za zbedny rytual,bylam ochrzczona,bo nie mialam wyboru.Swojego dziecka nie ochrzcilam(ma 5 lat) i samo podejmie decyzje w jakiej wierze chce byc.Nie bronie jej czytania bibli,nawet byla kilka razy w cerkwii jak bylismy w Polsce. Rosalindo nie udawaj najmadrzejszej,bo to,ze ty masz w swoim otoczeniu samych katolikow to nie oznacza,ze juz my wszyscy nimi jestesmy. Ja mam znajomego ateiste,ktory namwet nie obchodzi w zwiazku z tym smingusa dyngusa i zaluje,ze matka go ochrzcila.

Bo kobiety od zawsze byly nikim dla mezczyzn.Kobieta byla do rodzenia dziecka sprzatania i gotowania.Marokan,Arab i inne dziadoctwo na srodku ulicy potrafi i moze uderzyc kobiete.Osatnio jak szlam to facet wydzieral sie i rzucal sie z lapami do swojej dziewczyny badz siostry,ale jego matka go odciagala i prosila by sie uspokoil.Swietoscia u nich jest czyjaś żona,wiedza,ze jak mężatka to nie maja prawa jej poderwac itp.oczywiscie w swojej religii.