Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat mocno polityczny

co uważacie o zakazie noszenia burek w belgii i francji?

Polecane posty

Gość ateistka to nie wiara
. Konstytucja RP Art. 12. Rzeczpospolita Polska zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych, organizacji społeczno-zawodowych rolników, stowarzyszeń, ruchów obywatelskich, innych dobrowolnych zrzeszeń oraz fundacji. Art. 19. Rzeczpospolita Polska specjalną opieką otacza weteranów walk o niepodległość, zwłaszcza inwalidów wojennych. [jednego z nich przed pałacem potraktowano niegodnie] Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.[ dlaczego więc ludzie są dyskryminowani: nazywa się ich moherami,psychicznymi,fanatykami,dewotami, debilami,oszołomami,kretynami, opętanymi,diabłami, dlaczego Prezydent Lech Kaczyński był dyskryminowany i obrażany,wysmiewany,wykpiwany,pokazywany w zlym ,nieprawdziwym świetle w zyciu polityczno-spolecznym ] Art. 53. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują. [ a więc ludzie mają prawo zrzeszać się razem i uprawiać kult nie tylko w świątyni ,bo konstytucja mówi też „ w zależności od potrzeb ludzi wierzących. Czy ktoś tym ludziom pomógł czy ich przepędzał?]

Gość Ja też jestem za
Te zakryte małpy są po prostu żywą reklamą "zero szacunku do kobiet "

weź ty człowieku, nie wychylaj się z konstytucją, bo to jest dla cywilizowanych ludzi, a nie jakichś dzikusów. Noszenie burki jest równoznaczne z noszeniem kominiarki i gówno mnie obchodzą przekonania religijne, które są niedostosowane do realnej rzeczywistości. Wejście np , kogoś w burce do banku powinno automatycznie uruchamiać bezspieczeństwa.

Gość to piosenka mandaryny
Ja też tego nie rozumiem. Krzyże w przestrzeni publicznej są elementem naszej narodowej tradycji i chrześcijańskiej spuścizny. Nie ma czegoś takiego jak "zbyt wiele krzyży", zresztą przecież nie szafuje się nimi bez powodu. Pamiętajmy, że orędownikom "neutralności" światopoglądowej nie chodzi o neutralność. Chodzi o zastąpienie naszej symboliki swoją. Kiedyś to były czerwone sztandary, sierp i młot, współcześnie tęczowe flagi i symbole rozpusty i hedonizmu. Gdzie my ustąpimy, tam oni wejdą. Dlatego uważam, mimo wszystkich wątpliwości na temat politycznego kontekstu krzyża na Krakowskim, czy niewłaściwego zachowania ludzi, że trzeba tego krzyża bronić.

chciałem napisać, że osoba taka powinna być zatrzymana i zrewidowana przez służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo, banku, klientów....

krzyż pod pałacem prezydenckim, jest przejawem działalności jakiejś sekty "obrońców krzyża", nie należącej do kościoła kotalickiego, więc zwierzchnicy tego kościoła nie mają nic do gadania. Jest to przejaw anarchii a także słabości rządu, który powinien zająć się tą sprawą jak należy. Może zaniedługo, jakaś banda talibów islamskich postawi sobie jakiś meczet po urzędem państwowym i będzie sie domagać wprowadzenia szariatu.....

bmblondyn, z tym się zgodzę. tablica pamiątkowa - tak, niech i będzie pomnik jeśli chcą, ale przecież nie tylko katolicy chcą uczcić pamięć L.Kaczyńskiego czy w ogóle ofiar katastrofy pod Smoleńskiem, więc krzyż nie do końca jest uprawniony. rozumiem, że było to spontaniczne, jak w tradycji - ktoś polegnie, to krzyżyk. ale robi się z tego jakiś koszmarek, podczas gdy o sensie jego postawienia się już dawno zapomniało, przerost formy nad treścią

zadałem sobie tyle trudu i na youTube, obejrzałem to co wrzucili internauci. Odnoszę wrażenie, z całym szacunkiem, dla tych straszych pań, które mogą być naszymi babciami, matkami, ale urządzanie sobie tańców, żenujący spektakl i bardzo smutny, polscy emeryci robią zsiebie zdzieciniałych przygłupów....

Gość bezrobotnanauczycielka
Bardzo źle się dzieje , że zabrania się Arabom nosić burek. To tylko Francja mogła wymyślić podobny absurd. I tak są mniejszością Arabowie - po co ich na siłę upaństwawiają bez sensu. Przecież oni nigdy nie będą Francuzami. To tak jakby się ktoś zawziął i np. zakonnicom kazał zdjąć welony i przestać chodzić w czarnych habitach - to samo atak na księży za czarne sułtanny. Nie można uszyć MODNYCH burek czy wprowadzić MODY na burki? Przeciez to sensu nie ma w ogóle. Co oni chcą tym osiągnąć? Nie mam pojęcia choć jest to jakiś sposób myślenia bo jak ja chciałam się z Polski wynieść to też nie mogłam powiedzieć/napisać/myśleć - nie jestem z narodu xyz. Nie - kazali mi tak pisać - tak sobie to wyobrażali. No wiecie - dla mnie to jest skandal. To mi dawaj lepszą robotę debilu jak jestem Ci równa - pracy nie ma. No to chyba ich muli jak dla mnie, a Arabowie mają silne tradycje edukacyjne - to im się akurat poddadzą. Modą :(

bezrobotna nauczycielko, żebyś nigdy nie znalazła pracy w zawodzie, bo teraz wiemy dlaczego mamy pokolenie młodych przygłupów.......

"po co ich na siłę upaństwawiają bez sensu. Przecież oni nigdy nie będą Francuzami" to niech wracają do siebie, tam nie będą mieli takich różnic kulturowych. każde państwo ma prawo chronić swoją kulturę i tradycję, więc ja popieram Francję, i Belgiię, i Hiszpanię w tej kwestii 🖐️

ludzie będą zawsze szukali sobie miejsca na ziemi. Moi przyjaciele wyemigrowali do Niemiec, i tam jest ich nowa ojczyzna. Ich córka nauczyła się mówć po polsku dopiero po ukończeniu 10 roku życia, bo dla niej ojczyzną jest Bawaria, więc jak chcą arabowie tu mieszkać, więc niech się przystosują, albo pakować manatki i dalej w drogę.....

miałem nawet wymianę zdań na temat nauki języka ojczystego z kolegą. Powiedział mi krótko i węzłowato, córki ojczyzną są Niemcy, nie chce żeby miała naleciałości słowiańskie i mówiła po niemiecku, jak Niemka, a nie emigrantka z Polski. Cóż musiałem powstrzymać swoje nacjonalistyczne zapędy.......

Gość malinowy soczek
Zdecydowanie nie dla burki.Poczytajcie sobie o islamie i tradycji burki.Wiekszosc zakrywa sie bo jest to odzwierciedleniem islamu politycznego ktory jak wiemy odpowiada za wszelkie odruchy terrorystyczne! zreszta co dziewczynka 5 lub 6 letnia moze wiedziec o tym dlaczego musi sie zakrywac tymi firanami??? czy ona zdaje sobie sprawe dlaczego kaza jej to nosic?! otoz nie! ma to narzucone od dziecka i tak juz jest.W Europie powinni sie odslaniac-koniec i kropka! w domu moga sobie zakladac nawet dwiescie tych szmat na leb! publicznie uwazam to za akcent braku asymilacji z reszta spolecznstwa ale wedle nich jak sie ktos odezwie to jest rasista.

Gość moje spostrzeżenie
nie mam nic przeciw wyznawaniu religi -ale te ich stroje to jest po prostu chore czasem - ostatnio na wakacjach widziłam taka co w ubraniu właziła do basenu - wyłaziła - suszyła się na słońcu i znów sie kąpała i tak cały dzień - stado chodzących bakterii ... rozumiem jeszcze jakby ubrała piankę do nurkowania - ale długie szerokie szmaty do wody???? i w tym miał się kapać później mój roczny synek???? ...wiec siedzieliśmy na brzegu i ja czułam sie dyskryminowana - bo zapłaciłam a ten cholerny basen a nie mogłam sie wykapać bez obrzydzenia. religia religia- ale te zasady z zakrywaniem ciała to jakaś paranoja jest - dlatego uważam że w Europie powinno to byc zakazane- bo nie życzę sobie takiej spotkać na rodzimym basenie.

wybieram się w podróż autobusem, i jak ma się czuć jak na przystanku wsiądzie, istota człowiekokształtna, nie wiadomo, czy chłop, czy baba, zakryta od "stóp do głów", w szerokim ubraniu. Boże toż moja stara zaraz by dostała takiego napadu strachu, nie mówiąc o mnie, albo stoję w kolejce w banku, a tu wchodzi ktoś opatulony, normalnie klasyczny cykor, napięcie mięsni brzucha, rozluźnie miśni odbytnicy....

Gość galimatiasowo
Nie są potrzebne. To nie Sahara, gdzie promieniowanie słoneczne potrafi kobiecie oszpecić twarz przebarwieniami po słonecznymi, lub uszkodzić kondycję pięknych, długich włosów. Bo chyba w zasadzie, to jedyna rola burek tak na prawdę w Arabii. Nie bez powodu również kobiety w Afryce często rezygnują z długich włosów, bo to zbyt droga inwestycja i dlatego mają ogolone na krótko włosy. Myślę, że to nie tyle podłoże kulturowe, co po prostu skuteczność pielęgnacji urody przed szkodliwymi czynnikami intensywnego promieniowania słonecznego. Co innego jest po prostu ściemą i przykrywką dla nie wiadomo już nawet czego.