Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam jakiegoś odpowiednieho

kwas foliowy-jaki polecacie? jaki same brałyście?

Polecane posty

Gość roooosa
A co tu wydziwiać, przecież wiadomo, że jest on lekiem i skuteczniej chroni dziecko od wad niż suplementy, które zazwyczaj zawierają go o wiele mniej niż potrzebuje organizm.

Gość Dorotex6
ja bralam symnatal pro baby - ma 0,6mg kwasu foliowego, żelazo, prowitamine witaminy A, i mnostwo innych witamin i mineralow, wiec takie kombo dla ciezarnych ;)

Ja o ciazy dowiedziałam się około 4 tygodnia. Wcześniej nie łykałam żadnego kwasu foliowego, żadnych witamin - z mężem nie koniecznie staraliśmy się z całych sił o ciążę - poprostu stwierdziliśmy "jak będzie to będzie i juz". W chwili obecnej jestem w 8 tyg ciąży i odkąd się o niej dowiedziałam łykam kupione w aptece tabletki Prenatal Complex -skład kwasu foliowego 400 UG, cena 29,95 zl. Lecz nie polecam tych tabletek - po ich zażyciu strasznie mi jest nie dobrze, odbija mi się nimi i czuję w ustach taki chemiczny posmak - okropność. Podczas ostatniej wizyty ginekolog aż dwa razy się mnie pytał czy łykam kwas foliowy bo jest bardzo, ale to bardzo ważny. Więc zaciskam zęby i łykam...

Gość gość
folik rzadzi! a co do zestawow witaminowych- moja rada uuwazac na witamine A w skladzie, nadmiar szkodzi w 1wszym trymestrrze- polecam po czytac o wplywie na plod. ja preparaty z wit i dha zaczelam brac dopiero podkoniec 2trymestru, wczesniej tylko folik (2mies przed ciaza mi wyszlo)

Gość gość
Kwas foliowy ma wiele innych dobrych zastosowań dla organizmu, np zapobiega miażdżycy.

Gość gość
żaden, samo zdrowie

Gość gość
A co powiecie na bardziej zbilansowane suplementy, w których też bedzie występował własnie kwas foliowy?

Do Nelka87 : A próbowałaś może innego? Może lepiej zmienić bo po co masz się męczyć. Ja stosowałam prenalen magnez-fol. I dobrze się po nim czułam , nic mi nie było. Brałam 1 tabletkę dziennie.

Gość gość
Tutaj trzeba dodac ze foliany są niezbędne w profilaktyce wielu chorób. Regularne zażywanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak: astma, alergia, katar sienny, utrata wzroku, utrata słuchu, migreny, a nawet choroby serca. Wiec łykajmy Folik.

Gość gość
Moim zdaniem jest najwazniejszy ze wszystkich leków na etapie planowania dziecka. Koniecznie wlasnie musimy o tym pomyslec.

Gość aszaaa
Tak, ale połączony z magnezem nie dopuszcza do porodów przedwczesnych, porodów dzieci o zbyt małej masie ciała i innych powikłań w czasie ciąży. Także prenalen jest tutaj jak najbardziej wskazany.

Gość gość
Czytam na wielu forach o tym i wszyscy polecają folik bo jest tani. 50% kobiet nie przyswaja jednak kwasu foliowego w takiej postaci (zobaczcie zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego). Wręcz jest on dla nich szkodliwy i w dłuższej perspektywie może powodować nowotwór. Jeśli naprawdę chcecie się przygotować do ciąży to sprawdźcie, czy możecie w ogóle taki kwas foliowy przyjmować. Ja wiem, że nie bo mam mutację w genie MTHFR (nawet co 2 kobieta ją ma). Dowiedziałam się przypadkiem u dietetyka. Ktoś może polecić jakiś w miarę tani ale dobry zmetylowany kwas foliowy? Na allegro widzę tylko sprowadzane z USA :/

kwas foliowy to zwykła witamina z grupy B :D kobito, nie ma lepszego czy gorszego, każdy tak samo wpływa na organizm

Gość gość
22mała_Mi to zależy od tego, czy Twój organizm jest w stanie przekształcić taką witaminę do formy wchłanialnej przez organizm. Poczytałam wczoraj trochę i faktycznie gość z 16 może mieć rację. Tylko dlaczego Ci ginekolodzy w takim razie wszystkim kobietom w ciąży bez wyjątku zalecają standardowy kwas foliowy?

Gość gość
Bo są niedouczeni? Bo dostają kasę za polecanie pewnych produktów? To, że coś jest witaminą nie znaczy, że się przyswaja :) Witaminy też nie przyswajają się ot tak po prostu. Zanim zostaną przekształcone do postaci, w której są przydatne naszemu organizmowi muszą przejść szereg reakcji.

Gość grymałka
ja w trakcie ciąży brałam dwa foliki, w pierwszym trymestrze folik 1, a jak zaczęłam drugi trymestr to już folik 2/3, który biorę aktualnie, oba różnią się nieco składem, ten drugi ma wiecej witamin w składzie.

Gość gość
Do grymałka: ty pewnie bierzesz folik mama suplement a nie folik. Skoro piszesz o tych podziałach 1 i 2/3 bo dzisiaj mój lekarz mi to polecił

Gość grymałka
być może masz rację, ale w sumie kwas foliowy jest ze mną cąły czas. moja mama, moje przyjaciółki non stop powtarzały mi, że kwas foliowy to podstawa.

Gość gość
Tez uwazam ze w ciązy na samym jej poczatku, a nawet w momencie planowania wazne jest to aby przyjmować kwas foliowy. Zapytajcie tez dziewczyny w apetece o Folik Mama.

Gość gość
Tak naprawdę nie od dzisiaj wiadomo ze jak planuje sie ciąże albo jak sie w niej jest ze najwazniejsze jest to zeby przyjmowac kwas foliowy. I na pewno kazda z nas powinna o tym pamietac.

Gość figlufka
nie wiem czy każdy rodzic jest na tyle świadomy żeby o tym kwasie foliowym myśleć. ja podeszłam do tematu bardzo odpowiedzialnie, dlatego odrazu jak zaczęłąm starania o malucha to już brałam folik.

Gość gość
Akurat jesli chodzi o mnie to polecam Folik Mama. Sięgnęłam po ten suplement po poleceniu mi go przez moją położną. Dla mnie najlepiej zbilansowany.

Gość figlufka
też brałam folik, uważam, że to najlepszy i najbardziej sprawdzony kwas foliowy obecny na naszym rynku.

Gość gość
5546556455465564

Gość gość
Jest teraz dużo na rynku różnych olejów konopnych. Ja bym doradzała Saticann. Można to kupić na stronie www.goodplant.pl Jest dobry, bo czysty, bez żadnych domieszek, rozcieńczania itp. Olej CBD Saticann mi akurat najbardziej pomógł przy stanach bólowych. To naturalny środek uśmierzający ból, który działa przez wpływ na układ endokannabinoidowy.

Gość gość
Ja uwazam ze jak prowadzimy zdrowy tryb zycia i jemy zróżnicowane posiłki to nie ma tez potrzeby łykania tabletek. Oczywiscie oprócz najwazniejszego kwasu foliowego.

Gość brumkaa
kwas foliowy to podstawa, ja pomimo tego że prowadziłam zróżnicowana dietę to i tak obowiązkowo brałam folik.

Gość gość
A czy Femibion 1 na początku ciąży jest zły??

Gość brumkaa
a czy lekarz nic ci nie wspomniał o foliku?