Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam jakiegoś odpowiednieho

kwas foliowy-jaki polecacie? jaki same brałyście?

Polecane posty

Gość kamil, kamil
agawo kwas foliowy ma za zadanie zmniejszenie ryzyka wad cewy nerwowej u dziecka. Wiadomo, ze nie każde dziecko jest tymi wadami obciążone i jedne mimo zażywania kwasu urodzą się z różnorakimi problemami zdrowotnymi, inne bez brania kwasu urodzą się zdrowe. Jeśli chodzi o za granice to np w stanach kwas foliowy jest dodawany do mąki do codziennego pieczywa, nieraz do płatków i tamtejsze kobiety nie muszą go przyjmować w postaci tabletek bo ich organizm ma dostarczoną tą witaminę na co dzień. U nas również można już kupić chleb z kwasem foliowym, ale trzeba o taki pytać w piekarniach.

Ja chleb piekę sama, makę kupuje w młynie, to dodatków tam zadnych raczej nie ma. I dobrze - jak sama piekę, to wiem, co jest w srodku. Po prostu czasem przeraza mnie dzisiejsza cywilizacja - jemy coraz więcej przetworzonej zywności, coraz więcej lekarstw, a i tak mnóstwo ludzi choruje. Sama byłam chora na raka kilka lat temu i dlatego tematyką zdrowego odżywiania interesują sie na poważnie i jestem wrogiem "chemii". No, ale łykam ten kwas foliowy - kazali, to niech będzie...

Gość żebyś sie Agawa nie zesrala
sorry za tamten wpis, ale się zdenerwowałam:p ja tez staram się ograniczać chemie w jedzeniu, czytam etykiety itd, ale w takich sytuacjach bierze się kwas i już-nie od dziś wiadomo, ze Jego brak może prowadzić do rozszczepu kręgosłupa między innymi. Taka nie bierze a później płacz 🖐️ na zgodę?

OKI - bezimienna ciężarna kobieto :-) Ale jak to jest, że nasze matki i babcie o kwasie foliowym nigdy nie słyszały, a jakoś ludzkość nei wymarła? ;-)

Gość Paulina33
Cześć pamiętajcie że tak samo ważny jak kwas foliowy jest jod. Ja biorę Folio to jest połączenie właśnie kwasu z jodem cena ok 120 tabletek ok 37 zł

Gość odkrycie-ameryki
ja zaczęłam brać kwas foliowy (FOLIK), gdy poszlam do ginekologa i ten mi powiedzial, ze jestem w ciazy - to bylo w 8 tygodniu.

Gość conwaliaq
ja kupilam z firmy Aflofarm. 90 tabl za 8 zl. rewelacja

Gość A ja biore
Biofer folic nie drogi. Brałam w pierwszej i drugiej ciąży przed zajściem też i jest ok :)

Gość ghjkg
poszłam do lekarza pare miesięcy przed zajściem w ciążę, właśnie po to, żeby się do niej dobrze przygotować. usłyszałam, że mam zacząć od razu brać kwas foliowy - najlepiej jest zacząć zażywać kilka miesięcy właśnie przed ciążą, gdyż cewa zamyka się około 27 dnia ciąży i wtedy tak naprawdę zażywanie kwasu zaczyna być bezcelowe. oznacza to, że kobiety które zachodzą w ciążę nieplanowaną nie zażywają kwasu właśnie wtedy, kiedy ma on szansę uchronić dziecko przed wadami układu nerwowego. dodam, że mówił mi to lekarz, który jest naprawde wybitnym specjalistą.

Gość prinzesska27
Do pierwszej ciazy wystarczy na 3 m przed planowana ciaza. 0.4 dawka wystarczy. Oczywiscie w ciazy tez brac dalej. Wielu lekarzy z ktorymi mialam do czynienia nie bylo zwolennikiem szt witamin. Teraz biore czekajcie zajrze--0.8 2 tabletki z jodem i b. Ja mam tez z Pl jakies witaminy bodajrze feminatal czy jakos tak. Jak zajde w ciaze bede lykac je Nameno.

ja brałam folik przed zajsciem przez 1 miesiac i po zajsciu przez miesiac wraz z wit A potem elevit dla kobiet w ciąży do 19tc

Gość białe magnolie...
Chciałabym zacząć brać kwas foliowy, niestety łykanie tabletek ciężko mi idzie. Znalazłam tabletki do rozpuszczania w wodzie Plusssz Active, mają w składzie Kwas foliowy200 g. Czy to odpowiednia dawka dla kobiety starającej się o dziecko ?

Gość łucja 32
Z doświadczenia wiem, że jeżeli coś jest od wszystkiego to jest do niczego!! Kwas foliowy, to kwas foliowy, dawka wszędzie taka sama, czyli 0,4mg to po co przepłacać, ja używałam przed ciążą i w trakcie folicum acidum, bardzo tani i skuteczny tak samo jak słynny folik w którym płacimy nie za jakiś ulepszony skład preparatu tylko za firmę!

Gość jolandda
Folik to żadem ulepszony skład, to jest witamina z grupy B, i branie go w ciąży ma jak najbardziej sens bo miedzy 18 a 28 dniem od zapłodnienia tworzy się mózg i rdzeń kręgowy.

Gość zammminka
Łucja własnie nie wszedzie jest taki sam skład kwasu foliowego, na pewno o wiele mniej jest go w suplementach.

Gość alllicja_b
Co do suplementów diety to w ciązy jak mówi mój ginekolog nie powinno sie ich przyjmowac poniewaz wystarczy ze odpowiednio sie odzywiamy.

alicja - kwas foliowy w tabletkach jest bardzo trudno zastąpić odpowiednia dietą, kwas foliowy znajduje sie prawie we wszystkich produktach, które spożywamy w codziennej diecie, przyjmujemy go w dosyć dużej ilości , jednak ulega on wielu przemianom w naszym organizmie i w efekcie wchłanialność jego jest niska. kwas foliowy w tabletkach jest jako jedna z niewielu witamin w tej formie znacznie lepiej wchłaniany niz w formie naturalnej. jest on potrzebny zarówno płodowi do prawidłowego rozwoju jego układu nerwowego jak i prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego matki stad to zalecenie dotyczące przyjmowania syntetycznego kwasu foliowego

kwas foliowy w tabletkach jest bardzo trudno zastąpić odpowiednia dietą ponieważ większość folianów ulega utracie podczas obróbki termicznej, dlatego jak najbardziej wskazany jest zwykły 0,4 mg Folik

Gość rajjjska89
Tylko Folik ma taka dawkę kwasu foliowego na rynku ? naprawde jedna tabletka spokojnie wystarczy ?

Chcialam zapytac (moze jest odpowiedz w tym topiku ale nie czytalam calego) w jakiej porze dnia najlepiej brac folik? Rano czy wieczorem? Mnie sie wydaje ze to nie ma znaczenia ale pytam dla pewnosci...

Gość kajjjka78
Ja zawsze brałam rano przy śniadaniu, ale nie wiem czy jest jakas zaleznośc i jakiej porze bedziesz przyjmowała. Wazne zebys nie zapominała.

Gość sebillliankowska
I tak własnie powinno byc, ustalamy sobie czas i wtedy przyjmujemy jedna tabletke kwasu foliowego.

Gość asdfgqwert
osobiscie polecam Pregne Plus całą ciaze mialam bardz dobre wniki krwi ;)

Gość okkejka
Jednak ja pozostaje przy sprawdzonym juz Foliku.Zresztą chyba jest najdłuzej na naszym rynku.

Gość kkklewka
Czy któras z Was moze zaczeła przyjmowac kwas foliowy jak już była w ciąży ? Czy to nic złego jesli chodzi o dziecko ?

kup sobie Folik, też brałam przy staraniach. Jest tani, ale nie pamiętam dokładnie ile kosztował, 8 zł? Femibion brałam już w ciąży,gdzieś od 3 m-ca tak mi kazała moja gin.