Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdalenka40

Agresywny uczeń z choroba Aspergera-prosze o opinie!

Polecane posty

Gość Luca Brasi
Rozumiem bo sama pracowałam i nadal pracuję m.in. z dziećmi z zaburzeniami i wiem jaki to czasami problem wręcz horror, dziecko, które bije gdzie popadnie, nie mówię o równieśnikach ale i o dorosłych, dziecko 6letnie wyzywające opiekunów od kurew, 6latek, który jednym kopniakiem powoduje że dół drzwi zostaje wyłamany, dziecko rzucające krzesłami w innych, popychające dorosłą nauczycielkę tak, że ta upada (piszę tylko o dzieciach w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, żeby było zabawniej) i są to dzieci, które przebywają w placówkach gdzie nie ma oddziałów czy klas integracyjnych, nie są to także nieliczne, odosobnione przypadki! Niestety taki mamy system, głupawy,gdzie nie można egezkwować od rodzica diagnozy dziecka u którego na pierwszy rzut oka widać jakieś zaburzenie, a gdzie cierpią tak naprawdę normalne dzieci, bo patologia (bo jak nazwać legalne, codzienne gnębienie dzieci przez inne dzieci, za przyzwoleniem świadomych tego dorosłych) staje się dla nich normalnością, akceptują ją bo muszą i sami stają się jej częścią. Nie oszukujmy się, że poszkodowane przez los są tylko dzieci z zaburzeniami, niestety często przez brak leczenia cierpią przede wszystkim dzieci zdrowe. Po pierwsze uważam, że wraz z wychowawczynią i innymi rodzicami powinniście zorganizować konfrontację z matką, przedstawić jej swoje żądania (diagnoza dziecka, indywidualne nauczanie, terapia itp. itd.). Sporządzić protokół ze spotkania, podpisać się i jej dać do podpisania. Jeżeli nic nie uzyskacie powinniście zwrócić się pisemnie do dyrektora i żądać odpowiedzi na piśmie. Jeżeli dyrektor nie zareaguje powinniście zwrócić się do kuratorium, jeżeli kuratorium nie pomoże jeszcze wyżej, jeżeli to nie pomoże zainteresować tematem jakieś lokalne media albo i nie lokalne. Takie sprawy można także kierować do sądu rodzinnego. Warto też poczytać ustawę o zdrowiu psychicznym itp. Nie bój się, nie będzie żadnych negatywnych konsekwencji dla twojego dziecka w szkole to już nie te czasy. Powodzenia.

Gość Luca Brasi
PS. Twój opis nie bardzo pasuje do zespołu Aspergera, może ADHD z zaburzeniami zachowania?

Gość marlut
niech matka pokaże diagnozę od lekarz psychiatry dziecięcego.w zyciu nie widzialam agresywnego aspargera,pracuje na psychiatrii 16 lat.coś mi tu śmierdzi.

marlut Skoro pracujesz na psychiatrii to się znasz na tym, więc mam pytanie. Czy jeśli mam dziwne hobby te mapy, układam własny świat, liczę powierzchnie państw, liczby ludności, PKB, planuję przebiegi autostrad i szybkiej kolei w Polsce w tym moim świecie, planuję uzbrojenie armii i tym podobne. Jeśli porzucam to zajęcie na jakiś czas, jak np teraz bo nie moge wyznaczyć przebiegu granicy Niemiec i Danii, albo nie mogę znaleźć informacji jakichś potrzebnych mi do wyliczenia czegoś. To czy to hobby świadczy o zespole Aspergera? Bo niektórzy twierdzą że tylko sobie wmawiam.

Gość taa niedobra pupa
Córka nie raz opowiadała mi że Adam krzyczał że nie chce chodzić do tej szkoły,że jej nie lubi,przeszkadza mu hałas. No akurat nadwrażliwość na światło, dzwięk, zapachy świadczy za Aspergerem, a nie ADHD. Agresja występuje przy obu schorzeniach. Większość osób tu piszących nie ma żadnego pojęcia o Aspergerze. Tak już jest, że jedne osoby tą agresję tłumią ( jak ja albo ostatni niedziel, a inne nie. Dobrze dla danej osoby, nie tłumić agresji, gorzej - dla otoczenia. Co do psychiatrów - naprawdę rzadko który zna się na tym - bo schorzenie to odkryto w latach 90, a większość lekarzy studia kończy przedtem. I czytałam masę artykułów, różne fora -o Aspergerze - większość osób doszła do tego przypadkiem - czytając o schorzeniu, sama. A jeszcze co do tej szkoły - na czym, polega jej integracyjność? Tylko na nazwie? Co robią nauczyciele? Czy dzieci w klasie sa informowane, jak postępować np. z taką osobą autystyczną? Czy wiedzą, że nie powinny jej popychać, albo dotykać bez pytania? W normalnych klasach teraz liczna uczniów nie przekracza 20 osób. A w tej,. pozal się Boże, integracyjnej, jest 26....

Gość magdalenka40
Luca Brasi-bardzo dziekuje Ci za odpowiedz.Myśle że Twoja rada jest najbardziej obiektywna,Nie chcialabym zalatwiać tej sprawy awanturami,grożbami itp.

Gość taa niedobra pupa
marlut dziwna ta diagnoza.asparger ma nietypowe hobhy-może to byc np.rysowanie map z dokładnością do każdej małej wioski,albo znajomoś dinozaurów wszystkich,nazw łacińskich itp.maja fenomelną pamięc te dzieciaki.dla mnie to zaburzenia zachowania.na bank Tak właśnie piszą pseudo znawcy. Wierz mi, że zainteresowania nie są głównym kryterium! Pamięć najczęściej jest b. dobra, ale może być też słaba. Jest bardzo szerokie pole tych anomalii. Moga występować w jedną i drugą stronę - np. kontakt wzrokowy - może unikać, ale może też mieć - za intensywny. Nie będę tu wszystkiego opisywać, bo szkoda mi czasu...

Gość magdalenka40
taa niedobra pupa-klasa integracyjna to była w podstawowce.Teraz jest publiczne gimnazjum. Mam pytanie.Czy ktoś wie jak prawnie spowodowac by zdiagnozowano Adama?Moze calej tej sytuacji nie byłoby gdybyśmy wiedzieli na co tak naprawde ten chłopiec jest chory,jak z nim postępowac.

A hobby to nie wszystko. Do tego niechęć do kontaktów z ludźmi i trudności w kontaktach z ludźmi. Nadwrażliwość na dźwięki. Zdolność do zapamiętywania liczb, szczególnie wzrokowego, jak widzę zapisane. Mogę np wymienić z pamięci przybliżone powierzchnie i liczby ludności państw Europejskich. Czy ja sobie wmawiam tego Aspergera? Czy nie?

Gość marlut
oj niedziel ,ja pracuję z dziecmi a ztego co widzę jesteś osobą dorosłą.był odcinek ,,na dobre i na złe ,,o dziecku z tym zespołem,bardzo dobrze pokazane.asparger jest specyficzny,tzn np.mówisz mu:przyjdz zaminutkę.,,przy czym dla ciebie ta minutka to pojęcie względne czyli znaczy za chwilelub pózniej,.. a dziecko z tym zespołem odczeka RÓWNĄ MINUTĘ i przyjdzie.

Gość taa niedobra pupa
Wiem tylko tyle, że na badania psychologiczne trzeba wyrazić zgodę. Czyli w tym wypadku - zgoda należy do matki. Z tego co piszecie, to jak najbardziej może być Asperger. Ja mam na bank, i pół mojej rodziny, i nie rysowałam żadnych dinozaurów. Bardzo typowa jest ta nadwrażliwość na dżwięki - chyba nie występuje przy niczym innym. I jeszcze co do diagnoz - Musiałby to diagnozować specjalista od Aspergera, anie byle jaki psycholog.

Gość taa niedobra pupa
marlut - piszesz takie pierdoły, że aż głowa boli, serio.

Gość Aniulka ania
Specjalista od aspergera powiadasz? Wedlug ciebie psycholog nie ma kompetencji? Caly czas stoisz po stronie agresywnego dziecka, bo sie z nim utozsamiasz. Ciekawe jakbys sie czula na miejscu tej dziewczynki codziennie popychana i bita? Lubisz te klimaty.

Gość taa niedobra pupa
Oczywiście ,że nie ma kompetencji, zresztą to musi być psychiatra nie psycholog. Bo psycholog nie może stawiać diagnoz, jest ew. od terapii. Nie jest to mój wymysł, tylko wszędzie tak pisza. Psycholodzy są zresztą tak kiepscy, że jak pójdziecie do paru, to każdy orzeknie wam co innego. Ja kiedyś na studiach byłam u jednego - to orzekł mi osobowość neurotyczną. Potem inny - schizoidalną. Dopiero dobry psychiatra doszedł, co mi naprawdę jest, w zasadzie o z moją pomocą...

Gość taa niedobra pupa
Ciekawe jakbys sie czula na miejscu tej dziewczynki codziennie popychana i bita? Lubisz te klimaty. No ja właśnie w szkole byłam kozłem ofiarnym, więc jak najbardziej wiem, jak to jest. Osoby z ZA często rozumieją wiele rzeczy dosłownie, i mi opowiadali, że mnie zabiją, spalą, zamordują... Ryczałam całą przerwę, a oni się śmiali. Takie osoby najczęściej sa lękliwe, i ja bałabym się uderzyć... Ale wyjątki też są od reguły...

Gość Aniulka ania
Muszę wyprowadzic cie z blędu, ale psycholog rownież stawia diagnozy. I gdyby matka tego chlopca pofatygowala sie do psychologa, dowiedzialaby sie na co dziecko jest chore i ze zapewne nie nadaje sie do PUBLICZNEGO gimnazjum.

Gość Aniulka ania
Widzisz jakie zycie jest przewrotne, moze atakowal cie jakis z aspergerem:D Takze powinnas to zrozumiec.

Gość bardzo przykra sytuacja
Podobno z zespołem Aspergera można w miarę normalnie żyć, jeśli rodzice odpowiednio zadbali o terapię. Moim zdaniem powinnaś ingerować w szkole - za bezpieczeństwo Twojego dziecka w szkole odpowiada szkoła, a nie rodzice innych dzieci ani tym bardziej same dzieci, zwłaszcza jeśli są tak ciężko chore.

Gość taa niedobra pupa
Muszę wyprowadzic cie z blędu, ale psycholog rownież stawia diagnozy. Chodzi mi o diagnozy - w znaczeniu diagnozy lekarskiej. Taką diagnozę psychologa - to można nią sobie dupę podetrzec, co najwyżej. A z dowiedzeniem się, co mu jest, to na bank nie miałaby nic wspólnego.

Gość Aniulka ania
ta nie dobra pupaa nie opowiadaj glupot. Diagnoze lekarska- po co skoro aserger to nie choroba?? tu potrzeba jest terapia, dziewczyno mysl. Asperger nie zwalnia z myslenia- chyba ze twoj psychiatra mowil inaczej:D

Gość taa niedobra pupa
Widzisz jakie zycie jest przewrotne, moze atakowal cie jakis z aspergerem Poczytaj moje posty to ja mam Aspergera, chodziłam z patologią do szkoły, bo w okolicy były takie baraki dla bezrobotnych, a moi rodzice sądzili, że szkołę należy wybierac po ładnej posadzce, a nie osobach co do niej chodzą. I jeszcze mam pytanie do autorki - na razie przyjmuje się że on ma Asspergera - i jest to rzeczywiście prawdopodobne - to w jaki sposób szkoła postępuje wobec niego? Chodzi mi o to specjalne postępowanie... Jeszcze co do diagnozy - przypomniało mi się - że są specjalistyczne poradnie psychologoczno-pedagogiczne, które specjalizują się w diagnozowaniu dzieci z autyzmem i ZA....

Gość taa niedobra pupa
Anuilka - jaka terapia? To tak jakbyś chciał wyleczyć Zespół Downa terapią...

Gość Aniulka ania
Ta nie dobra pupaa nie zrozumialas ironii:D Chlopak ktory terroryzuje dzieci jest niewinny, a jak ciebie w szkole ponizano to zle. Nie jestes empatyczna, muslisz tylko o sobie- lub poprostu jestes glupia.

Oczywiście że jest możliwa terapia, która nie leczy Aspergera, ale pomaga funkcjonować. Podobnie z zespołem Downa - dzieci, które poddane zostały dobrej terapii wprawdzie wciąż mają Downa, ale mogą lepiej porozumieć się z innymi ludźmi, więcej rozumieją, nabywają więcej umiejętności i co za tym idzie - łatwiej im potem.

Gość Aniulka ania
Ta nie dobra pupaa- po twoim ostatnim poscie zrozumialam, ze szkoda na ciebie czasu- naprawde jestes glupawa. Terapia sie nie leczy, ale lagodzi objawy. Zespol downa jest nieuleczalny. I ponawiam prosbe- mysl.

Gość taa niedobra pupa
aniulak - drogie dziecię, osoby z Aspergerem czasem muszą brac antydepresanty.... Nie będę ci tłumaczyć dlaczego, ale jeśli znasz różnice między psychologiem, a psychiatrą, to wiesz, że tylko ten drugi przepisuje leki...A psychiatra jak najbardziej może prowadzić też terapię.., zwłaszcza jeśli jest też psychoterapeutą.

Gość taa niedobra pupa
Zespol downa jest nieuleczalny. I ponawiam prosbe- mysl. A zespół Aspergera jest uleczalny??? :)

zespół Downa podlega złożonej terapii. Dziecko z zespołem Downa pozostawione samo sobie może nigdy nie nauczyć się mówić i załatwiać na nocnik (co jeszcze zależy oczywiście od stopnia upośledzenia) - terapia nie sprawi, że wzrośnie mu iloraz inteligencji, ale pozwoli mu nauczyć się takich czynności, które zdrowe dziecko opanowuje bez specjalnej nauki.

Gość taa niedobra pupa
Chlopak ktory terroryzuje dzieci jest niewinny, a jak ciebie w szkole ponizano to zle. Niewinny ? Co to za kretyńskie określenie? Masz czarno- białe myślenie, jakbyś nie skończyła 15 lat... Nie znam na serio tej sytuacji, ma tylko b. skromny, jednostronny opis matki. Jedyne c z tego wszystkiego wynika na bank, to to, że szkoła jest do dupy....