Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona.........

WESELE BRATA.......

Polecane posty

w pazdzierniku zeni sie brat mojego meza......nie wiem ile dac mu kasy....ja nie pracuje, mamy 3 miesieczne dziecko i ciezko jest z pieniedzmi. Na dodatek brat jego chce go wziac na druzbe...normalnie brak slow... powiedzcie czy pasuje odmowic funkcji tym bardziej ze wiecej braci nie ma tylko same siostry.....? no i finanse.....

Gość brat to brat
a kogo ma szwgier wziac na swiadka jak nie wlasnego brata, zwlaszcza, ze same reszta to siosrty? wesele spadlo jak grom z jasnego nieba? takie rzeczy sie chyba planuje duuuuzo wczesniej. czemu nie odkladaliscie kasy? przeciez wiadome bylo, ze zostaniecie zaproszeni i bedzie wydatek! na dziecko stac a bratu na wesele szkoda?

pomijajac fakt ze gdy my bralismy slub on zadnych pieniedzy nam nie dal.......bo nie mial......same zyczenia....to bylo 5 lat temu......

tak wlasnie! na dziecko odkladalismy bardzo dlugo! a dla niego mi szkoda!!

Gość po drugiej str barykady
o kurwa taka zona ze brata z bratem chce skłócić jestech chora

Gość brat to brat
no to nie daj i tyle. tez mozecie powiedziec, ze nie macie!

no,ale funkcja swiadka nie pociaga przeciez za soba konsekwencji finansowych..ty chyba nie lubisz tego brata.twoj powinien byc swiadkiem,dajcie im 100-200zl i bedzie ok:)

Gość A ona nie ma wacka
Jak on wam nie dał prezentu bo nie miał a wy to zrozumieliście, to i on zrozumie że u was ciężko z kasą. Najważniejsze żebyście byli.

ale nie o to chodzi ze nie chce dac.....tylko o to zeby nie miec funkcji......wiadomo jak jest....na wodke trzeba wydac ok 1000zl + w koperte + niania do malenstwa i ja karmie piersia wiec kilka razy musimy wrocic do domu by nakarmic malenstwo.......:O

funkcja wiaze sie z wydatkiem...on mi nie da na wodke czy wodki jak goscie beda spiewac.......bez przesady..........

wiec to wesele nie bedzie dla nas TYLKO zabawa i przyjemnoscia.........

a czemu druzba ma placic za wodke?pierwsze slysze...z tego co wiem druzba podpisuje dokumenty a potem ewentualnie lata z butelka i nalewa do kieliszkow

Gość jakie 1000 na wódkę ?
chyba nie chcesz powiedziec ze swiadek ma wódke kupic ? to gdzie wy mieszkacie ? takie rzezczy to juz przeszłosc ze panna młoda płaciła za jedzenia a pan młody za orkiestre i wódke Teraz jest pół na pół sory ale jakby mój miał komus swiadkowac i wódke jeszcze kupic to tez bym sie nie zgodziła

tak...lata....ale ze swoja wodka......u nas taki zwyczaj........

moim zdaniem jak zaplacicie za nianie,to dajcie tylko 100-200zl do koperty i bedzie ok..a jak dziecko jeden dzien poje jakies robione mleko,to tragedii nie bedzie.to slub brata,tam po prostu trzeba byc.powiem ci przyklad.robimy teraz slub,znaczy za miesiac.moj facet jest z holandiii,jego znajomi tez.dwie kobitki urodzily tydzien temu,ale i tak beda!przejada 1300km bez dziecka,bo chca byc,dla nich to wazne.

hmm..to normalnie powiedzcie jego bratu,ze juz takie tradycje zanikaja,zreszta sam wie,ze kasy nie macie,wiec niech sam kupi wodke,a wy dacie tylko koperte.na pewno zrozumie.przeciez wie jaka macie sytuacje.a co na to twoj maz?

ale nie wodke na cale wesele;-).......tylko jak ktos zaspiewa swiadkowi np....wesele bedzie na 140 osob......chodzi o to ze wole wydac 1000zl na dziecko niz na wodke ...sorry.......

moj maz........hmmmm......moj maz woli wydac na brata niz wlasne dziecko...niestety.....

trudno...niech powie bratu,ze jak beda spiewac,to bedzie bral normalnie jego wodke weselna..inaczej was nie stac na swiadkowanie

cholerka to jaak mu ktos zaspiewa to niech bierze flaszke ze stołu i polewa :D swoja droga ciekawy zwyczaj Tu sie z toba zgodze wydac 1000 zł na wódke dla ludzi z których połowy sie nie zna to przesada Hmm Niech brat dokupi tych pare butelek wiecej , dla niego tys w ta czy w ta to nie róznica

Gość dariuszek to ja
hej ja miałam wesele brata w kwietniu i mój drugi brat był starostą i z tego co wiem to dał tysiaka ja też jako siostra pomimo tego , że jeszcze studiująca i sama musze sie utrzymać dałam w tedy 150 euro. Ale to dla rodziny komuś na który mniej by mi zależało dałam dużo mniej...

mysle,ze brat zna wasza sytuacje finansowa,wiec pewnie zrozumie,skoro to brat,to zawsze mozna szczerze pogadac,i moze dac prezent w pozniejszym terminie.

powiem tak-zrob tak,jakbys zrobila,gdyby ktores z twojego rodzenstwa wychodzilo za maz/zenilo sie.wtedy bedziesz miala czyste sumienie.

wydaje mi sie ze mąż tu nie jest winny On chce wyjsc z twarza To nie oznacza ze nie woli wydac na dziecko Zapewne wolałby wydac na wiele innych fajnych rzezcy niz wódke na czyjes wesele Ale to jedyny brat a to do czegos zobowiązuje Pomysl czy Ty odmówiłabys swojej jedynej siostrze Mąż chce byc w porzadku i nie win go za to.Mysle ze powinniscie porozmawiac z bratem o tym ze nie macie srodkow na to by tradycji stało sie zdosc Moze rodzice moga pomóc A jak nie to przezciez te kilka butelek wódki pan młody bratu moze dac .

Pogadajcie z nim. Powiedziecie jaką macie sytuację (chociaż powinien o niej wiedzieć) i wtedy być może sam zaproponuje zmianę świadka.

Gość dariuszek to ja
ej u mnie jest też ta tradycja , że to straości kupuja wódke :(

rodzice?? jego rodzice NIGDY nam nic nie dali....wesele zrobili nam moi rodzice...za WSZYSTKO zaplacili....bo tamci "nie maja"....rozlozyli rece z niemocy....wiec nawet nie mam zamiaru ich o cos prosic.... chodzi tylko o to by jakos ladnie i elegancko odmowic funkcji i byc na weselu jak kazdy inny gosc, dac w koperte i czesc....

w takiej sytuacji chmastwem jest domowic.to jego brat.jedynym rozwiazaniem jest rozmowa z nim,czy nie daloby sie ominac tradycji..jesli nie,to nic nie dawac w koperte i serwowac wodke na co drugi okrzyk :P

Gość ciekawaaaaa
pierwsze słysze o takich obyczajach. Gdzie takie są? U nas świadek dba o alkohol na stole, ale nie kupuje swojego. Porozmawiaj z mężem i niech cos wymyśli, to jego brat, wiec niech sie jakoś z nim dogada.