Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Właśnie zamierzam.......

Właśnie zamierzam skompletować ...............

Polecane posty

Gość DO z weluru to chyba
Świetna lista!!! :D I mogę się pod nią podpisać! Same wygodne ciuchy, żadnego wydziwiania. Niemowlętom najłatwiej się żyje w prostych wygodnych rzeczach.

Gość Ano faktycznie fajna lista
;)

Na początku oczywiście chciałabym karmić piersią ,ale chyba będę potrzebować też jakąś butelkę?Jakie polecacie na początek?I jakie inne niezbędne rzeczy przydatne dla przyszłej mamy?

Gość różne butelki są dobre. zależy
co podpasuje dziecku. trzeba próbować i indywidualnie oceniać. ja miałam lovi i mothercare, moja siostra miała tylko nuk, szwagierka nuby i tommee tippee, kuzynka avent i dr browns i bebe confort. ile matek i dzieci tyle dobrych produktów. każde jest inne i każde preferuje co innego. inny materiał smoczka, kształt, itd. zacznij z butelką 240 ml (jeśli masz nieograniczone fundusze możesz wystartować od mniejszej 120 ml). 2 to maksimum. kup ze 2 anatomiczne smoczki uspokajające 0+. paczkę krążków laktacyjnych. kilka tetr i flaneli, które jak się z czasem przekonasz mają multi zastosowania. coś do obcinania paznokci dziecięcych (tu podług upodobań), coś do oczyszczania nosa (tez podług uznania; dodatkowo może się tu przydać sól morska w sprayu), jakieś płatki kosmetyczne do przemywania niemowlęcej twarzy (niekoniecznie muszą być grube, bo ja używałam zwykłych małych okrągłych i tez były ok), jakiś płyn albo mydło do kąpieli, oliwkę albo lotion do nawilżenia martwego łuszczącego się naskórka dziecka po porodzie (zasadniczo masz dwie opcje: albo dodajesz troszkę oliwki do wody kąpielowej i po kąpieli niczym nie smarujesz dziecka, albo nie używasz oliwki i po kąpieli smarujesz skórę dziecka niewielką ilością lotionu). nie daj się zbajerować emolientami, na które na 100% ktoś będzie usiłował cię naciągnąć. :) co poza tym.. jakieś małe opakowanie gotowych gazików dezynfekujących do pępka (stosuj króciutko, to się pępek błyskawicznie zagoi). ze 2 kocyki. nie kupuj pościeli (tyko prześcieradło, tetrę/flanelę i kocyk, ewentualnie ochraniacz na szczeble). nie kupuj rożka (zawijaj dziecko w kocyk lub flanelę). kup ze 2 paczki różnych chusteczek niemowlęcych na próbę, z jedną niewielką paczkę pieluch jednorazowych, lub jakiś system wielorazowych jeśli zamierzasz takich stosować. nie kupuj zabawek bo cię pewnie rodzina i znajomi zasypią. musisz mieć fotelik samochodowy na powrót ze szpitala do domu (o ile nie wracacie wózkiem na pieszo). przy kupnie fotelika zwróć uwagę na jakość i markę a nie tylko cenę i wagę. jeśli nie masz funduszy i zamierzasz kupić polski, to zwracaj uwagę na tkaniny z których jest wykonana tapicerka, bo często są strasznie złej jakości i dziecko się bardzo w nich poci, bo nie przepuszczają powietrza. spacerówka/wózek to według własnego uznania i nawierzchni w waszym sąsiedztwie. możesz jeszcze ewentualnie rozważyć zakup leżaczka i chusty/nosidełka, albo umówić się z kimś żeby kupił taki konkretny prezent.

dodatkowo jakaś wanienka (chociaż zwykła miska, a nawet umywalka tez będzie ok) i jakiś mały przewijak (choć tez niekoniecznie, bo kilka ręczników ułożonych jeden na drugi mogą pełnić tę samą funkcję). nie kupuj ręczników z kapturem, tylko przeznacz dla dziecka ze dwa wasze domowe ręczniki kąpielowe i tez będzie ok. o łóżeczku i materacu nie piszę, bo to oczywiste. a i z jedno opakowanie patyczków kosmetycznych dla niemowląt kup i szczotkę do włosów. może jakiś termometr jak nie masz w domu (elektryczne są szybsze jeśli chodzi o pomiar i odczyt temp.) to chyba tyle. mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam. generalnie niewiele tego jest. powodzenia i miłych zakupów :)

zapomniałam o jakimś kremie albo maści albo pudrze do pupy. wybierz 1 z tych tych 3 opcji i stosuj niewielkie ilości jak nie ma odparzeń. do tego często i długo wietrz pupę. jak się pojawi jakieś odparzenie to dopiero wtedy kup specjalistyczny krem lub maść (sudocrem, bepanthen, tormentiol itp), bo wcześniej nie ma sensu ich stosować i wywalać kasy na darmo. 🖐️

Gość chyba raczej elektroniczne? :)
poza tym "elektrycznym termometrem" to zgadzam sie co do joty ;)

tak tak :) oczywiście o elektroniczny chodziło! przepraszam najmocniej! coś kawa przestaje działać bo błędy sadzę ;)

Dziękuje,że ktoś poświęcił mi tyle uwagi i takie mądre rady dał ;) A co poradzicie żebym zabrała do szpitala dla mnie?Co sądzicie o majtkach poporodowych?

Gość Ja bym jeszcze dorzuciła
krem do twarzy na pogodę, kiedy zrobi się mroźno. Poza tym koleżanka chyba już o wszystkim i bardzo fajnie napisała. Oprócz lotionu masz jeszcze dwie alternatywy: mleczko albo krem do ciała, choć to wszystko to w sumie jeden czort, tylko nazwą się różni. :) A piszę o tym, żebyś się nie zdziwiła jak zobaczysz tyle przedziwnych rzeczy w dziale z kosmetykami dziecięcymi i nie zastanawiała się czy ci to wszystko potrzebne, bo naturalnie NIE jest :) ale nie każda świeżynka o tym wie i nieraz nakupuje jak szalona. Co do szpitala to zależy jak rodzisz. Jeśli SN to kup podkłady poporodowe albo wielkie podpaski. Mogą się przydać takie duże podkłady na przewijak, które kupisz w dziale z art. niemowlęcymi z marketach, aptece albo Rossmannie, które będziesz mogła położyć na łóżko, fotel w domu, żeby przypadkiem nie zabrudzić tapicerki w razie gdy podpaska/podkład zawiedzie. Majtki nie muszą koniecznie być specjalne poporodowe, ani siatkowe, tylko mogą być nawet zwykłe bawełniane, byle bez domieszki lycry i innych syntetyków, bo chodzi w nich o nieograniczony dostęp powietrza, by rana mogła się szybciej wysuszyć i zagoić. Majtki muszą być z oddychającego materiału i tyle. Kup opakowanie Tantum Rosa do przemywania krocza po porodzie (szczególnie po nacięciu, otarciu itd.). Weź też jakiś sprawdzony płyn do higieny intymnej (np. Lactacyd itp.). Do osuszania krocza (szczególnie z raną) kup sobie rolkę porządnego grubego ręcznika kuchennego (wspaniale się sprawdzi również w domu przy karmieniu niemowlęcia zamiast śliniaków). Nie wycieraj krocza ręcznikiem. Reszta to standard: dokumenty (dowód, legitymacja ubezpieczeniowa albo studencka jak się uczysz, NIP pracodawcy), karta ciąży (z wynikami analiz, usg itd), kosmetyczka, klapki, szlafrok, skarpety, ręcznik kąpielowy, jakaś woda, telefon. O resztę zapytaj szpital (czy dają pacjentkom piżamy, noworodkom ubrania po porodzie, czy trzeba wziąć swoje sztućce i talerze, itp.) - generalnie powiedzą ci co zapewniają, a co musisz sama zabrać. Niech tata weźmie aparat i przy wypisie niech przywiezie ciuchy dla dziecka na wyjście, kocyk i fotelik do auta (albo jak pisała koleżanka wózek, jak macie blisko i zdecydujecie się wrócić pieszo).

WITAM, sprzedam nowe body dla chłopca i dziewczynki w rozmiarze 68 FIRMY H&M cena 19.90szt. oraz sweterek i spodenki za 19.90 Zainteresowanych prosze o kontakt kate24s@wp.pl