Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arty_stka

Kiedy wasze dzieci zaczęły rysować?

Polecane posty

Gość arty_stka

Kiedy to przestało być bezładne mazanie po kartce, kiedy pierwsze kółko, buzia itp?

Gość małgoska mówią ci
niespełna dwa lata jak rysował twarze z wszystkimi detalami, literki proste itp. Potem długo nie chciał rysować, kolorować, nie bawiło go to. Jak poszedł do przedszkola to zapał na rysowanie mu wrócił.

Gość arty_stka
niespełna dwa lata to bardzo szybko :)

Gość małgoska mówią ci
szybko, ale teraz wcale nie idzie mu to rewelacyjnie na tle równiesników więc to nie ma sie co chwalic:)

Gość ma skończone 3 lata
i zaczyna malować słoneczka, łąki z kwiatami, chmurki. Raz udało się namalować ludzika. Ale nie przepada za rysowaniem.

Gość arty_stka
może ktoś jeszcze?

Gość karaaaaaaaa
moj ma 3,5 roku i za bardzo nie lubi rysowac.czasami cos pokoloruje, ale mocno jeszcze wyjezdza za linie. od wrzesnia idzie do przedszkola to pewnie troche nadrobi i polubi bardziej

Gość bzzzzzzzzzzzzzzzzbz
Córka mojej znajomej ma 5 lat i jak widzę, jak ona rysuje czy maluje, to cos okropnego. niby chodzi do przedszkola, niby cos tak sobie w domu paprze, ale to sa jakies bohomazy. Nie wyłania sie z tego żaden kształt, kolory są zupełnie od czapy, w ogóle cienizna. Wiec jak tu czytam o dwulatku, ktory przyzwoicie rysuje - no to respect

Moja corka ma niespelna 4 lata i namalowala kopie "Bitwy pod Grunwaldem"... Ale nieźle jej tez wychodzi "Mona Lisa" :p Nie wiem czemu służą takie tematy...

Ogólnie rozwój dzieci w aspekcie rysowania jest podzielony na kilka etapów- najpierw rysują bezładne bazgroły, potem szkolą się w rysowaniu kształtów, potem dodają detale do rysunku, w końcu wiążą rysunki z emocjami i sytuacjami... Jednak każde dziecko może traktować rysunek inaczej, pewne fazy pomijać, przeskakiwać, lub w ogóle nie interesować się tematem. Niektóre 3-4-latki zaczynają mieć wyczucie perspektywy (ja tak miałam i w przedszkolu śmiano się ze mnie, że na moim rysunku jeż dźwiga drzewo- w rzeczywistości jeż stał pod drzewem:P). Inne dzieci mają takie poczucie estetyki, że najważniejsze dla nich będą technika rysowania i kolory, a nie np. przekaz sytuacji na rysunku.