Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starapannamloda

stara panna mloda

Polecane posty

Co do dziewczyn w ciazy to mnie właściwie lotto jak chcą wyglądać fatalnie ich sprawa. Za to mnie było żal kolezanki mimo, że nie było widać brzucha to matka z teściową podoszywały jakieś niebieskie okropne kwiatki do suknii welonu bo przecież nie może być biała skoro ciąża. I to dopiero wyglądało koszmarnie

Gość też
edytka, ja brałam ślub w wieku 33 lat i w okularach. W związku z tym ostatnim style na księżniczkę i romantic i tak odpadały.

Gość No to nie licz że
Jejku, nie przesadzajcie... Dlaczego ecru zamiast bieli ? Jeżeli Pannie Młodej się podoba biała sukienka, to powinna ją ubrać. Dla 30-kilkuletniej panny młodej ślub to tak samo najwazniejszy dzień, jak dla 20-latki i tak samo ma prawo wyglądać tak, jak się jej marzy. Miesiąc temu ślub brał brat mojego narzeczonego. Jego narzeczona ma 35 lat i miała piękną białą sukienkę i welon i nikt się nie śmiał. Wyglądała pięknie, młodo i świeżo.

Gość No to nie licz że
woalki są cudne mi też się podobają i mimo, że sama jestem przed 30 zdecydowanie to tez o tym myślałam.

Gość tajasne
welon w tradycji polskiej nie był traktowany jako symbol czystosci itd. w tradycji polskiej symbolem panienstwa i niewinnosci zawsze był wianek (lub w warstwach społecznych wyższych nasladujaca go opaska na włosy). panny mogły i wrecz wskazane było żeby chodziły w głowach nienakrytych żadną materią, bo z zakrytą głową chodziły męzatki - stąd tradycja oczepin, czyli włożenia czepca na głowę juz mezatki. potwierdza to też nawiązanie językowe - jak wiadomo z licznych źródeł literackich i historycznych, utratę cnoty przez dziewczynę okresla się jako utratę wianka a nie welonu :D welon to element ozdobny. utożsamianie go z symbolem niewinnosci i dziewictwa jest po prostu błędem powtarzanym od dawna i przez to utrwalonym. ale historycznie nie ma ku temu podstaw. przynajmniej w tradycji polskiej.

Gość stara panna mloda
Dziekuje wam jestescie kochani,ja bardzo bym chciala wystapic w bialej sukni i pieknym welonie ale moja rodzina lubi gadac i juz slyszalam glosy ze jak welone to dziewica a niedziewicy niewypada miec welonu,ale jak widac ludzie sie nie znaja i bzdury gadaja, w kazdym badz razie ....w jakim wieku teraz mozna o kims powiedziec ze jest ..."stara"?

Gość energiczna 30
po 70

Gość grrrrr
" Dziekuje wam jestescie kochani,ja bardzo bym chciala wystapic w bialej sukni i pieknym welonie ale moja rodzina lubi gadac i juz slyszalam glosy ze jak welone to dziewica a niedziewicy niewypada miec welonu,ale jak widac ludzie sie nie znaja i bzdury gadaja, w kazdym badz razie ....w jakim wieku teraz mozna o kims powiedziec ze jest ..."stara"?" Taaa , jasne jak by tylko dziewice w welonie mogły iść do ślubu to by chyba teraz żadna nie poszła. Idź do ślubu tak jak ci się podoba. Jak masz w rodzinie ludzi, którzy lubią obgadywać to i tak na pewno coś znajdą ;) takie osoby zawsze znajdą, więc naprawdę nie ma co się przejmować. Kwestia welonu, sukni księżniczki i takie tam to tylko twoja sprawa i wybierz sobie to w czym ty się czujesz najlepiej i w czym będziesz wyglądała najkorzystniej.

Gość glistha 69
Co za zwariowane pytanie! To twój dzień i robisz to na co masz ochotę! Jeśli podobasz się sobie w welonie to załóż go! Jeśli masz ochotę na oczepiny to dlaczego nie?! W ogóle jaka stara?! Kobieto starsze od ciebie wychodziły za maż i niczego sobie nie odmawiały! A co do śmiejących się pod nosem gości.... Zaproś najbliższych i przyjaciół, po co ci jakieś prześmiewcze osły i klępy w tak pięknym dniu?

Jaka stara panna młoda ? W tym wieku ? Jesteś w kwiecie wieku. Rozkwitasz jako kobieta. Dziewczyno zakładaj co uważasz. Chcesz biała suknie ? Załóż ją !! Na pewno będziesz wyglądać pięknie. Nie masz się nad czym zastanowiac ani czego wstydzić. !

Oczywiście:) jak dla mnie do 40 jest się młodym i biała suknia pasuje:) w późniejszym wieku widzie pannę młodą raczej w karmelowym kostiumie i kapeluszu:)

,,jak welone to dziewica a niedziewicy niewypada miec welonu'' wg mnie do do ślubu nie dziewice nie powinny mieć wianka;) O welonie nic takiego nie słyszałam:)

Gość Inna PM
Jesteś w kwieciei wieku- ubierz na co tylko masz ochotę.

Gość tyuj
Zakładaj welon jeśli tylko Ci się podoba taki dodatek!!! Jesteś młoda! Nie wiem kto Ci takie kity wciska, że nie wypada :>

STARA???????? - ale mnie rozbawiłaś:-) Kobieto, załóż to, co Ci sie podoba pod warunkiem, że bedzie do Ciebie pasowało i baw sie dobrze - nawet jak piętnastka;-)

Gość normalnie ci przywale
ja mam 32 lata i slub w przyszlym roku i w zyciu nie okreslilabym siebie per STARA (pomijam ze ostatnio ktos chcial ode mnie dowod jak kupowalam wodke). co do tego gdzie i wczym kwestia gustu. ja mam wysportowane cialo, zero zmarszczek, wybralam sukienke do kolana i kwiat we wlosy. slub w kosciele.

Gość hehjj
Symbol dziewictwa to WIANEK, a nie welon !!!! Pewnie, że możesz iść w białej sukni i w długim welonie :D Ja sama mam 31 lat, ślub mam za pół roku i będę mieć bieluteńką suknie z pół koła i długi welon :) Nie patrz na ludzi... Gdyby sie ze wszystkim oglądac na ludzi, żadno z naszych marzeń nigdy nie mogłoby sie spełnić.

Gość normalnie zgłupieli niektórzy.
idź w welonie, wianku, sukni krótkiej lub długiej.. Jak czytam te wywody w czym pasuje, a w czym nie, to śmiech mnie dziki ogarnia. Dopasuj suknię, dodatki do siebie, figury, twarzy, upodobań, a nie głupich wymysłów. Żadna z moich znajomych nie była dziewicą w dniu ślubu ;) a do ołtarza szły w welonach, jedna w wianku, niektóre tylko kwiaty (ale dlatego, że tak im się podobało po prostu). Średnia wieku od 20 do 30 paru... Welon to jak dla mnie kawałek (za przeproszeniem) szmaty, żadna oznaka czegokolwiek. Mnie osobiście się nie podoba, dlatego wolałam skromne kwiatki we włosy. Jeśli tobie pasuje, ubieraj i nie słuchaj wymysłów co czego jest symbolem. Przeżyta już tradycja, czasem zabobon... A twój wiek, no przestań........ Ja mam 30 (niedawno brałam ślub), a czuje się na dużo mniej i ani przez chwilę nie myślałam, że mój strój ślubny ma być związany z moim wiekiem i że coś wypada, albo i nie...

jakby tylko dziewice do ślubu szły ubrane na biało, w welonie i wianku, to niewiele by tego produkowano ;)

Gość werdtftyu
ja brałam ślub w widocznej ciąży i mialam ;) a to przecież znak czystości ;) więc wal to co myślą inni ;) ty masz sie dobrze czuć