Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzianka123

położna środowiskowa

Polecane posty

Gość madzianka123

Jestem w szoku mam 2 miesięczne dziecko i położna przyszła do mnie dzisiaj. Już 3 razy była. Po co ona przychodzi??

Generalnie to po to, by opowiedzieć jak sie zajmować dzieckiem, jak przewijać, pielęgnować, pokazać jak karmić prawidłowo itd.:o To ty takich rzeczy nie wiesz?:o

Gość madzianka123
ale żeby 3 razy???

Gość madzianka123
ale po 2 prawie już 3 miesiącach to już dawno zdążyłam się tego nauczyć. A ona nawet jak przyszła to dziecka nie oglądała...

Gość wymóg? a gdzie ten wymóg?
do mnie nikt nie przyszedł ani razu. Mimo, ze chciałabym, ale jak zadzwoniłam do przychodni do której jestem zapisana to mi powiedzieli ze nie ich rejon i że musiałabym zapłacić za wizytę to sobie darowałam.

Więc nie kumam dlaczego tak późno przyszła:o Wizyty są zaraz po urodzeniu dziecka:o Myślę, że do 2 miesięcy. Ale, że po tym czasie jeszcze przyszła to nie wiem.

Gość babkawCiąży
a mojej mamie jak rodziła dzieci to położna potem przyłaziła do domu i cipe oglądała!!przysięgam!!coza siara!!pamiętam to jak dziś

U mnie byla raz. Niby cos tam doradzala, ale nijak to sie mialo do tego co aktualnie bylo moim najwiekszym zmartwieniem. Namieszala mi tylko w gowie i tyle. Aaaa i naderwaa malej kikuta. Mialam pozniej tylko problem, bo krwawil i ropial.

No i też po to, żeby sprawdzić w jakich warunkach wychowujesz dziecko. W końcu to położna środowiskowa. Wiem, że niekiedy przychodzą częściej a niekiedy tylko raz. Tak było u nas. Przyszła raz, zostawiła nr. telefonu, jakby coś się działo i sobie poszła.

Gość madzianka123
a co do warunków to się nie popisałam bo jak zobaczyłam że to położna to zamiast sprzątać to musiałam się z piżamy przebrać....

Gość wymóg? a gdzie ten wymóg?
matka i zona wszyscy jesteśmy w tej samej przychodni. Ja, dzieci i mąż.

U mnie byla 2 razy zaraz po porodzie...po prostu jak nie chcesz to jej nie wpuszczaj, drzwi ci przecież nie wywarzy, pewnie nie ma nic innego do roboty i dlatego cie nachodzi :O

Gość tajasne
"babkawCiąży - a mojej mamie jak rodziła dzieci to położna potem przyłaziła do domu i cipe oglądała!!przysięgam!!coza siara!" położna własnie od tego między innymi jest...

Gość tajasne
"madzianka123 - a co do warunków to się nie popisałam bo jak zobaczyłam że to położna to zamiast sprzątać to musiałam się z piżamy przebrać...." ale położnej nie chodzi o to czy w domu jest trochę bałaganu czy nie :) położna moza sprawdzić np czy w domu jest dosć ciepło dla dziecka, czy sa podstawowe "wygody", czyli prąd, woda itd, a jak nie ma to w jaki sposob są zabezpieczane potrzeby dziecka w tym zakresie, czy jest BRUD (ale wiesz, taki fachowy brud, z pleśnią na ścianach, tonami śmierdzacych śmieci, szczurami itd), i tak dalej. nikogo nie obchodzi że masz na kanapie bluzki rozrzucone, okna ze smugami czy piasek naniesiony butami w przedpokoju. to normalne przejawy życia. nie musisz miec wysprzątane na błysk. nikt Ci nie każe robić z domu muzeum na wizytę położnej :)

A tam,takie gadanie ;) Nie przyszła by wcale to byś też miała ALE. Czasem warto nabrać pokory i posłuchać kogoś bardziej doświadczonego. A to że położne przychodzą to uważam że bardzo dobrze.Może dzięki temu nie będzie tyle tragedii z udziałem dzieci lub tyle pytań bezsensownych na kafe ;)

była raz , zobaczyła mieszkanie , dziecko i poszła .Stwierdziła ,że więcej nie przyjdzie bo widzi ,że jesteśmy normalną rodziną ,dziecko jest zadbane i zdrowe , a ma więcej patologicznych rodzin w rejonie i to nimi musi się zająć .......... a mnie to pasuje ;)

aha i położna musi chociaż raz przyjść , bo NFZ daje im takie rozporządzenia.

Gość tfydresaedryubhkjn,m
JA POLOZNEJ NIE WPUSZCZE :p tzn udam ze mnie w domu nie ma :D nie bedzie mi szpiegowac w domu i krocza ogladac :O

u mnie była tylko raz, w pierwszym tygodniu po powrocie do domu ze szpitala (jeszcze mi szwy nie odpadły) i oczywiście też poprosiła o "pokazanie krocza" ... ;) ...nie pierwszy raz od porodu ktoś tam zaglądał, wiec czym tu się krępować - przynajmniej rzuci fachowym okiem, czy wszystko ok. ;) A i pierworódkom dużo pomaga taka wizyta ( o ile ta położna jakaś normalna i życiowa się trafi). Dobrze, że chodzą, bo nie wszystkie dzieciaki mają szczęśliwy start i lądują w jakichś złych warunkach - zawsze wtedy można jakoś pomóc maluszkowi.

moja mama jest położną srodowiskową i opowiadała mi na czym jej wizyty polegają zaraz po porodzie idzie i patrzy jak kikut pępowiny się goi; jeżeli ma do czynienia z pierworódką to pokazuje jak pielęgnować noworodka np kąpiel czy przewijanie; krocze też ogląda czy się ładnie goi i jak szwy się mają ale to nie jest obowiąkowe co do warunków życiowych to żaden z niej szpieg :-D jak ktoś ma naprawdę złe warunki np materialne i w domu bida aż piszczy to tego nigdzie nie zgłasza ale stara się pomóc. Mówi matce np jakie zasiłki jej przysługują lub w jaki sposób może jej pomóc np ośrodek opieki społecznej

Gość kokojambo
U mnie była 5 razy, bo tyle wizyt ma akurat ta położna u każdej. krocza nie pokazałam, bo się na to nie zgodziłam. Ładnie mi się goiło i nic mi nie dolegało więc uznałam, że nie ma takiej potrzeby:o Nie do wszystkiego się stosowałam z tego co mówiła położna, bo większość rzeczy robiłam po swojemu i dobrze na tym wyszło dziecko ;) Wiadomo, że położna nie nakazuje tylko mówi od siebie co i jak, a to co zrobimy to już nasza sprawa;) Generalnie zawsze pomoc położnej się przydaje. W razie czego zawsze do niej dzwoniłam jak z dzieckiem coś było nie teges ;)

aha i zapomniałam dodać że jak dziecko np choruje to chodzi i robi też zastrzyki żeby matka nie musiała do przychodni z dzieckiem chodzić