Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak i gdzie..

kto stosował orsalit

Polecane posty

syn ma biegunkę w aptece dano mi 4 saszetki orsalitu .jak mam go podać//jakie dawki

rok i 2 mies

Gość Tu jest opis :)
Skopiuj linka i usuń spację A jak nie to wklejam Opis: Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Doustny płyn nawadniający o zmniejszonej osmolarności i zredukowanej zawartości sodu jest zgodny z zaleceniami ESPGHAN Zastosowanie: uzupełnienie płynów i składników mineralnych podczas biegunki i/ lub wymiotów Przeznaczenie: dla niemowląt od 6 mc życia, dzieci i osób dorosłych. Niemowlętom poniżej 6 mc życia oraz dzieciom szczególnie skłonnym do alergii podawać ORSALIT bez dodatków smakowych Postać: proszek do rozpuszczenia w wodzie Opakowanie: 10 saszetek po 4,37g (masa netto) + miarka + 2 słomki Dawkowanie: Saszetkę rozpuścić w 200 ml ciepłaj, przegotowanej wody. Przed podaniem schłodzić. Płynu nie nalezy dosładzać. Produkt powinien byc przyjmowany pod nadzorem lekarza. Okres ważności: 24 miesiące Przechowywanie: temperatura pokojowa. Przechowywać w miejscu niedostepnym dla małych dzieci. Status: dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. * Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Wersje preparatu: Orsalit - o smaku malinowym (do stosowania od 6. mies. życia) Orsalit - o smaku bananowym (do stosowania od 6. mies. życia) Orsalit - bez dodatków smakowych (zalecany dla dzieci poniżej 6. mies. życia)

Ja dawałam synkowi przy biegunce do wody trochę orsalitu i trochę smekty. Kiepsko szło więc zrobiłam kaszkę na wodzie w której zrobiłam "koktajl"- smekta, orsalit i acidolac. Super działa na biegunki

Sposób przygotowania: Zaw 1 saszetki rozpuścić w 200ml ciepłej, gotowanej wody. Przed podaniem schłodzić. Płynu nie należy dosładzać. W celu poprawy walorów smakowych płyn można podawać przez rurkę Masa ciała 12-15 kg (1-2 lata) W pierwszych 3-4 godz nawadniania podać 4 saszetki. - przepisałam z ulotki Z własnego doświadczenia wiem, że to jest niewykonalne ze względu na smak (chyba, że posmakuje). Podawaj co jakiś czs łyżeczką ile się da.

Oczywiście preparaty zalecił pediatra :) Naprawdę pomaga. Smekta hamuje biegunkę, orsalit uzupełnia elektrolity, acidolac to probiotyk

Osoba otrzymująca ORSALIT FAZA NAWADNIANIA (pierwsze 3 4 godziny nawadniania) FAZA NAWADNIANIA PODTRZYMUJĄCEGO (dalsze etapy nawadniania) Masa ciała do 8 kg (wiek: do 6 miesięcy) 2 saszetki rozpuszczone zgodnie z zaleceniem (400 ml) Podawać w ciągu 34 godzin. 1saszetka rozpuszczona zgodnie z zaleceniem (200 ml) Podawać 100 ml po każdym biegunkowym stolcu lub wymiotach. Masa ciała od 8 do 12 kg (wiek: od 6 miesięcy do 1 roku) 3 saszetki rozpuszczone zgodnie z zaleceniem (600 ml) Podawać w ciągu 34 godzin. Masa ciała od 12 do 15 kg (wiek: od 1 roku do 2 lat) 4 saszetki rozpuszczone zgodnie z zaleceniem (800 ml) Podawać w ciągu 34 godzin. 1saszetka rozpuszczona zgodnie z zaleceniem (200 ml) Podawać po każdym biegunkowym stolcu lub wymiotach. Masa ciała powyżej 15 kg (wiek: powyżej 2 lat) 6 saszetek rozpuszczonych zgodnie z zaleceniem (1200 ml) Podawać w ciągu 34 godzin. Dorośli 3-8 saszetek rozpuszczonych zgodnie z zaleceniami (600-1600 ml) Podawać w ciągu 34 godzin. * Dla niemowląt poniżej 6 miesiąca życia oraz osób skłonnych do alergii polecany jest Orsalit bez dodatków smakowych. Stosuj ORSALIT niezwłocznie po wystąpieniu biegunki lub wymiotów, nawet jeszcze przed wizytą u lekarza. Każda mama przez cały rok powinna w swojej apteczce posiadać Orsalit oraz Lactoral. ja znalazłam takie coś czyli mam teraz dziecku dać 600ml w ciągu 3-4h a potem po 100ml po każdej biegunce

mam orsalit w domu i na ulotce jest napisane: "Masa ciała od 12 do 15 kg (wiek: od 1 roku do 2 lat). 4 saszetki rozpuszczone zgodnie z zaleceniem. podawać w ciągu 3 - 4 godzin".

adzia ma rację - mój 4 latek krzywił się jak miał wypić 200ml:)

Zrób na wodzie z orsalitem mleko. Ja po pierwszej próbie z wodą gdy dziecko nie chciało tego pić podawałam zawsze z czymś- z zupą, kaszką, mlekiem

no nie wiem ja znalazłam też że 3 saszetki czyli 600ml.synek tyle nie wypije napewno.a dać mu można jak śpi to do picia

Gość jatoja45
Własnie ja tez dodaje bezsmakowy Orsali do zupki. Tak nie chciał pić a tak widze ze biegunka mija, i z twarzy widze ze mniej sie meczy moj synek.

Gość tandem90
najlepiej to do cocacoli bezsmakowy, kazac szybko wypic to nawet sie nie kapnie ze Orsalit jest w butelece :P bardzo dobrze poskutkował ...

Gość kleopatra900
wczesniej podawałam węgiel, ale to sa juz metody moich rodziców :) wiec w aptece poradzili mi Orsalit własnie. I nie wiem o co chodzi wam z tym smakiem, moze podajecie ten bezsmakowy on jest taki slonawy, ale sa inne jakies banany malinki i z tym nie ma problemu zandego

Gość jenura
rada z orsalitem i cola jest swietna rozwiazala moj problem z wmuszaniem mojemu dziecku go w kazdej innej postaci

Gość czikaikropka
Po Orsalicie miałam wrazenie ze zaraz moj synek zwymiotuje ale pozniej bardzo szybko mu sie poprawilo, wienc jest tego wart, czytalam ze na biegunke mozna nawet umrzec wienc wole nie ryzykowac ze smiercią

Gość lustereczko lustereczko
wienc:O:O boze, nie ogarniam poziomu niektorych:O

Gość Tomek Wawa
Nie polecam. Obrzydliwy smak, sam zapach odrzuca. Żeby moja córka to wypiła trzeba było zmieszać 1/4 zalecanej dawki do co najmniej 300ml.soku. A że sok przy zaburzeniach jelitowo-gastrycznych nie jest polecany to był kłopot. Piła 1 porcję cały dzień. Zamiast 3 porcji. Z całego opakowania 70% wyladowało w zlewie. Z tego co wiem, większość tego typu lekarstw ma okropny smak i sa problemy z piciem przez dzieci. Szukajcie maksymalnie bez smaku, lepsze są o smaku lekarstwa bo można je zmieszać z jedzeniem bez obawy o całą potrawę. A bananowe czy malinowe wynalazki powodują, że dziecko nie chce tego pić, jedzenia i picia z dodatkiem też nie. Podobnie było zresztą ze Smectą. Olbrzymie ilościowo saszetki, śmierdzące na odległość, niepijalne i niejadalne. Polecam Humanę, jesli dziecko jada kaszki to bedzie ok.

U nas Orsalit się sprawdził. Co prawda na pocxzątku dziecko niezbyt chętnie chciało go pić ale znalazłam porade że lepiej smakuje schłodzony. Dodatkowo podawanie go przez rurke uatrakcyjnia dziecku picie.

Gość krówkaciągutka
orsalit jest też bezsmakowy, więc spokojnie mozna go zmieszać z czym sie chce. ja podaje z sokiem, bo dziecko mam czujne i leki wypluwa od razu gdy tylko wyczuje.

Gość bajkowamama
u nas byla masakra z tym orsalitem;-( synek byl wtedy tylko na piersi i prawie nie pil bo mial podraznione gardło, i super swietna pani pediatra ktora byla na zastepstwo naszej pani dr przepisala tyle cudów, ze nie dosyc ze w aptece paragon byl długi to w zaden sposob malemu nie moglam tego podawac;-( kazala mu pic 2l orsalitu dziennie bo inaczej cytuje " szpital i kroplówa - dodam ze nie ma miejsc na pobyt matki przy dziecku bo sale sa przeludbione" no myslalam ze suke ubije!!! synek mial wtedy 9 miesiecy, za nic nie chcial tego pic;-( nastepnego dnia rano pojechalam do innego lekarza i jak mu opowiedzialam byl w ciezkim szoku, orsalit kazal zastapic woda z glukoza, ewentualnie sokiem z pomaranczy jezeli dziecko nie jest uczulone;-)

Gość zdziwko90
lekarz kazał zastąpic Orsalit sokiem pomaranczowym?? co to za lekarz przeciez u małych dzieci jest baaaardzo duze prawdopodobieństwo wystąpienia odwodnienia . W niektórych przypadkach jest to bardzo niebezpieczne. Po to sie daje Orsalit zeby uzupełnic poziom eletrolitów w organizmie aby temu zapobiec ....

Gość lady bronka
dokładnie, orsalit uzupełnia elektrolity i szybko stawia na nogi. moje dziecko uwielbia pić przez rurkę więc to co podawałam zawsze było wypite. ale każdy musi znaleźc swój złoty srodek...

Gość papiernozyce
Ta rureczka mnie ratuje przy orsalicie :) bez niej nie ma zabawy córka nie wypije jak nie dołoze rureczki :P teraz własnie lerzy chora taka ale widze ze po tym jak podałam orsalit to sie robi bardziej zywa :)

Gość maryjoe
faktycznie dobry pomysł z orsalitem i słomką. jesli kiedyś będę musiała podac (oby nie było potrzeby) tez spróbuję.