Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość płomień w nas

imie Matylda-skrzywdze dziecko?

Polecane posty

Gość mrumra
Imię świetne, a zdrabniać można na Mati :-)

Gość hlf
O imieniu nataszka sądzę to, że ma swój polski odpowiednik: natalia. Jest teraz na topie, nic się nie stanie jeśli będzie nataszka, ale jeszcze to przemyśl. Martyna Laura Magdalenka Lena Helenka Hania Kaja Maja EWA

a ja lubię to imię. Jeśli będę mieć jeszcze córeczkę to będzie Matylda-w skrócie Matusia lub Anastazja- w skrócie Nastusia. Oba po babciach, prababciach więc rodzinnie. Starsza córcia ma na imię Amelia, też po babci i niech mówią co chcą inni, to nieważne :P nam się podoba i do małej pasuje, daje wiele możliwości zdrobnień, choć ostatnio popularne bywa.

Gość piękne imię
znam jedną fantastyczną matyldę więc imię kojarzy mi się bardzo dobrze :)

Gość płomień w nas
hlf, wiem,że Natasza to Natalia ale z kolei Natalia jest imieniem które wybitnie mi sie nie podoba, wręcz mnie irytuje... patty pochwal się jakich to oryginalnych imion?

Gość irene reaktywacja
krzywda

Gość płomień w nas
upup

Gość ciezarowka30
U nas tez miala byc Matylda, ale bedzie Martyna, bo od Matyldy nie ma ladnego, naturalnego zdrobnienia. Natasza natomiast jest calkiem popularna w Wielkiej Brytanii i nikt nie uwaza tego imienia za takie 'rosyjskie'

Gość płomień w nas
:) wiem, tam funkcjonuje jako Natasha o ile się nie mylę:)

Gość płomień w nas
upup

Gość płomień w nas
upup

Gość yakuza.
też znam 2 Natasze. wołano do nich: Tasza, Taszka, Naszk:) fajne imię, ale naprawdę typowo rosyjskie - mnie to nie przeszkadza. co do Matyldy, to kojarzy mi się z grubym kotem sąsiadki, który nosił to imię i chodził o parapecie na 10piętrze:) ale to tylko mnie się tak kojarzy..imię w sumie ok. Dobrze, że nie kolejna Julka, Maja, Wiktoria czy Oliwka- ja nic absolutnie nie mam do tych imion, są ładne, ale drażni mnie tylko to, że w najbliższym otoczeniu (sąsiedzi,znajomi,dalsza rodzina) jest tych imion kilka, a jak idę na plac zabaw z córką to tylko te imiona się słyszy. jeśli chodzi o mnie ja dałam córce na imię Klaudia, bo: - nie podobają mi się starodawne imiona noszone przez nasze babcie typu: Hania, Marysia, Zosia, Antonina itd... - nie było tego imienia wśród znajomych i sąsiadów, nie słyszałam nigdzie w pobliżu, by ktoś tak wołał do dziecka:) - szału na to imię nie ma, moooże kiedyś był, ale nie aż taki jak na Julki czy Wiktorie -imię nie jest wymyślne jak np. Kevin czy Vanessa - nie jest też fatalnie spolszczone jak Dżesika czy BraJan. - a poza tym podoba mi się bardzo jego BRZMIENIE i znaczenie. Ps. nie jestem z patologii ani nie jestem zaciążoną małolatą jak mi to ktoś gdzieś tutaj zarzucił, bo takie imię wybrałam hahaha to mnie najbardziej na kafeterii bawi:)

Gość yakuza.
wcięło mi literki: miało być: Naszka* i po* parapecie.

Gość płomień w nas
yakuza mnie sie imie Klaudia zawsze podobało:) czyli twierdzisz że Natasza jest ok? z tym kotem Matyldą to zabawne;) Mikusia biedne dziecko bo Matylda czy bo Natasza?

też oczekuję córeczki i będzie mieć na imię Matylda. Rodzinie nie za bardzo przypadło do gustu ale ja się w tym imieniu zakochałam i nie wyobrażam sobie żadnego innego Zdania nie zmienię :-)

Gość płomień w nas
skoro już podjęłaś decyzję:) a co partner na to imię?> też taki w nim zakochany;)?

prawdę mówiąc to Męża propozycja. Powiedziałam że chciałabym dla córeczki imię które jest rzadkie i oryginalne. I On zaproponował Matyldę. To było jeszcze lata temu kiedy zaczynaliśmy się starać o dziecko Oglądnij sobie super film ,,Leon Zawodowiec'' tam był Leon i Matylda :-) To po tym filmie zdecydowaliśmy się na Matyldę I faktycznie to imię jest rzadkie. Nigdy jeszcze nie poznałam żadnej dziewczyny o takim imieniu, oprócz aktorki Matyldy Damięckiej A zdrobnienia też są ładne Matysia, Matusia, Tysia, Mati. Super :-D

Gość płomień w nas
zdrobnienia fajne, ale chyba jednak zdecyduję się na Nataszę;)

Gość płomień w nas
co do Matyldy to to imię zyskuje przy dłuższym osłuchaniu. pamiętam że gdy 1 raz je usłyszałam-zaczynał się serial Na Wspólnej gdzie występuje Matylda Damięcka to byłam w szoku jak można komuś dać tak koszmarne imię, po prostu nie mogłam tego pojąć, to było najobrzydliwsze imię na świecie;) a po latach i osłuchaniu się z tym imieniem zaczęło mi się podobać;)

ja tam nigdy nie miałam żadnego problemu z osłuchiwaniem tego imienia

Gość płomień w nas
no to moze nie każdy tak ma;) ale sama widzisz po reakcji otoczenia, że miny mają nie tęgie;) u mnie też jak usłyszeli Matylde to pukali się w czoło...Natasza też nie są zachwyceni, ale uznali ją chyba za mniejsze zło... ale kto powiedział że musimy mieć Julki i Zuźki, nie;)?

no u mnie to się najwięcej brat rzucał choć nie wiem co mu do tego zreszta ja uważam że to mój i Męża wybór i nikt mi nic nie będzie narzucał. Później co, może przedszkole albo szkołę będą mojemu dziecku wybierać? ;-) a odzew na swoim topiku (przeczytałam wszystkie wypowiedzi) miałaś bardzo pozytywny. Doliczyłam się chyba tylko dwóch osób na nie więc jest ok :-D

Gość płomień w nas
a co sądzisz o Nataszy, że tak pro forma spytam?:P a jakie brat miał argumenty na nie?

natasz kilka znam, a raczej rodziców którzy tak dali swoim córkom na imię więc dla mnie to nic oryginalnego bratu się po prostu nie podoba, ale ja nie zwracam na niego uwagi bo ja mu się do życia nie wtrącam. Za to znajomi są jak najbardziej za nie przejmuj się opinią innych bo każdy ma inny gust. Podoba Ci się Matylda daj Matylda, podoba Ci się Natasza daj Natasza :-) co mi się jeszcze w Matyldzie spodobało to to że my się o dziecko staraliśmy ponad 4 lata a Matylda to patronka rodzin wielodzietnych i par które mają problemy z płodnością :-)

Matylda kojarzy mi się z piosenką o "ciotce Matyldzie" :) "Pod budą" bodajże. Bardzo oryginalne imię i na pewno nie będize nikt prowadził dialogów jak kiedyś u mnie na roku: "A:Widziałaś Kaśkę? B:Którą? A:No tą od Agi. B: Od której Agi? A:No od czarnej, ale od tej większej." Jak na roku jest ok 100 to nie zawsze się pamięta nazwiska a z imionami czasem problem. Mi się marzy Aniela albo Klara, ale tej drugiej za diabła nie mam pomysłu jak zdrobnić. Mój mąż chce Konstantego albo Hieronima ale ja mam pewne obiekcje :)

jak Klara to może Klarcia? :-) ja uważam że każde imię ma w sobie coś fajnego. Dlatego nigdy nie krytykuję wyboru innych dobrze też poczytać znaczenie imion, jakie cechy charakteru niosą, kto jest patronem itd zanim się podejmie decyzję