Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sandra..................

co myslicie o przekłuwaniu uszu małym dziewczynkom?

Polecane posty

Moja córcia skończyłą własnie 6 mscy i chcę przekłuć jej uszy. Zdania wsród moich znajomych są podzielone. Co myślicie o tym? Ja myślę że to dobrze że już bedzie miala to za sobą i będzie mogła już nosić kolczyczki.

Gość asdasdasdasdasdas
Zachcianka prymitywnej mamusi. Kolczyki są potrzebne? to może od razu pępek przekłuj też, no i obowiązkowo tatuaż. S

Gość nudziara stara
Moze cipkę jej jeszcze przekłuj ??? :P będzie cool :classic_cool:

Gość gryczka
Było tu już wiele takich dyskusji, nie ma szans, aby jedna strona przekonała drugą:-) Ja jestem zdecydowanie przeciwna, uważam, że dziewczynka powinna o tym zdecydować kiedy będzie miała minimum 8-9 lat, kiedy będzie umiała przy niewielkiej pomocy mamy pielęgnować te przekłucia. Poza tym uważam, że mała dziewczynka w kolczykach wygląda śmiesznie, to robi z niej taką laleczkę do ubierania i wyglądania ładnie... No ale to moje zdanie tylko, Ty jesteś mamą, Ty decydujesz.

jestem przeciwna dziurki w uszach ma się do końca życia tak malutka dziewczynka nie potrzebuje kolczyków a sam zabieg jest tak szybki i bezbolesny, że spokojnie można go przeprowadzić wtedy, kiedy przyjdzie na to czas czyli wtedy kiedy mała stwierdzi- tak mamo chcę mieć kolczyki sama mam córeczkę podejrzewam, że kiedyś zechce nosić kolczyki ale za nią nie zamierzam decydować i upiększać dziecko na siłę

A ja mysle ze małe dziewczynki własnie ślicznie wyglądają z kolczyczkami.I tak kiedyś będzie przekłuwała i tak, wiec czy nie lepiej żeby już wcześniej wyglądała ładnie?

Gość gdy bylam mala
no ale starsza niz 6 mies.! to przekluto mi uszy, troche chodzilam z przymusu w kolczykach ale juz w podstawowce gdy zaczelam decydowac o swoim wygladzie wyciagnelam kolczyki-bylam typem sportowca- i nie nosze do tej pory. dziurki chyba zarosly bo kiedys chcialam sprawdzic ale kolczyki nie weszly. ja swojej corce nie przebije uszu-ma roczek- jesli sama zechce to wtedy dopiero.

Gość gryczka
Skąd założenie, że kiedyś i tak będzie chciała przekłuć? Znam kilka dziewczyn i kobiet, które kolczyków nie noszą, bo nie chcą (np. nie podoba im się to albo nie chcą mieć żadnych dziur w ciele dodatkowych).

Gość gryczka
Oczywiście, że matka prawo ingerować w ciało dziecka, ale pod warunkiem, że służy to jego dobru (wiadomo - jest chore - to rodzice decydują za nie o podjęciu leczenia itp), ale sytuacja z kolczykami do takich nie należy. To wyłącznie widzimisię mamusi (ciekawe, że ojcowie zwykle nie wpadają na takie pomysły :-) )

mojej wnusi przekłuli uszka, teraz dziecko reaguje płaczem i wymusza obietnicę, że nie będzie nosiła kolczyków.