Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość On chce dziecko..a ja boję się

Po 40 i ciąża?!

Polecane posty

Ojej.....dziekuję za tyle pozytywnych wypowiedzi..:) JUz banan jest na mojej buzi :) A jednak takie "cudeńka " się zdarzają i wszytsko kończy sie dobrze:) Ale jak sie robi takie badania przed zajściem w ciążę aby wykluczyć chorobe dziecka?

Gość przyszłość niejasna
no to mam pytanie,czy Ci wszyscy ludzie to dzieci późnych rodziców? p.s. dzieci jeszcze nie mam,ale w planach i taka młodziutka już też nie jestem mam prawie 30 lat.

Gość kot13
nie potępiam ludzi którzy podjęli taką decyzję jak nieudzwignięcie ciężaru ale potępiam udzielanie takich rad jak " jak coś to usuniesz" . Po prostu autorka być może nie jest psychicznie gotowa .

Gość kot13
przyszłośc niejasna- TO NIE MAM WIĘCEJ PYTAŃ:-)

Gość TJAAAAAAAAAAAA
znowu sie zebraly mentalnie stare rury, ktore beda wmawiac: jak chcesz miec dziecko z downem, itd :-0 :-0 :-0 :-0 :-0 :-0 taki klimat to tylko w PL :-0 :-0 :-0 cale szczescie mieszkam za granica i tu kobiety rodza swoje nawet pierwsze dzieci wlasnie okolo 40...!!!! tu jest taki trend!!! sama mam kilka kolezanek, ktore urodzily w tym wieku zdrowe, piekne dzieci!!! i to jest tutaj, jak i w innych wysoko rozwinietych, europejskich krajach, normalne!!!! natomiast znajomy, ktory mieszka w Irlandii mowi mi, ze sporo dzieci z downem sie widuje. ciekawe, bo tam tez jest raczej taki pęd, by rodzic jak w Polsce, czyli wczesnie!!!!!

Gość przyszłość niejasna
no ale nie odp na pytanie czy większość tych ludzi z którymi pracujesz to ludzie późnych rodziców? masz szansę potwierdzić swoje zacofane poglądy:)

Gość kot13
Autorko-badnia prenatalne NIE wykluczą wszystkich chorób , musisz także uważac np na porażenie mózgowe które najczęściiej jest uszkodzeniem okołoporodowym. Dlatego przygotujeiśe do tej ciąży, załatw dobrą porodówkę(może cesarskie cięcie byście się z dzieckiem nie męczylły), zorganizuj logistykę domową tak by jak najbardziej ułatwić sobie życie, pogadaj z innymi matkami po 40tce. Może być dobrze lecz przygotuj się po prostu:-)

Gość przyszłość niejasna
TJAAAA-dokładnie to jest Polska ze swoją zaściankowością:)

Gość kot13
przyszłość niejasna- 80% rodziców dzieci z ZD z którymi się stykam są rodzicami późnymi czy moja odpowiedź Cię satysfakcjonuje? Oczywiście nie jest to 100% późnych rodziców gdyż część z nich to rodzice dzieci zdrowych które rzadziej trafiają do szpitala.

Ojej...:) No w końcu sie ruszyły od Was pokłady pozytywnej energii!!!:) Jak mi tego trzeba,bo jesteście pierwsi którzy znacie nasze plany o dziecku ;) Czy za granicą takie rzeczy-to norma i jest dobrze...Boże,jak mi tego trzeba...pozytywnego wzmocnienia.... Znacie jakis dobrych,sprawdzonych ginekologów w okolicach Katowic? Nasze dziecko-będzie miało w Was wirtualna rodzinkę-ciocie,wujkó-którzy juz teraz nam pomagą;))))

Gość kot13
przyszłośc niejasna:-) przestan się denerwować:-) nikt tu nie jeste zaściankowy tylko zdroworozsądkowy- nie można opierać poglądach na życie na pudelku i kolorowych brukowcach:-) tam wszystkie znane mamy mają zdrowe dzieci po 40tce:-) ale życie to nie film:-)

No dobra-zrobiliściw wymianę zdań,na szczęście juz pozytywna energia między WAmi jest:) To teraz do dzieła!;) Poradźcie od czego mam zacząć?Jakie badanie? Chcemy naszego dzidziusia powołąć do życia gdzieś za miesiąc...a więc tyle czasu mamy aby zrobić wszytsko co można na ten etap-aby dziecko było zdrowe....pomóżcie..;)ciocie;)

Gość przyszłość niejasna
ja się nie denerwuję i życie znam nie z kolorowych gazet więc może nie rób ze mnie jakiejś smarkulki ok:),która naczytała się pisemek i się wymądrza. Tak się jakoś składa że znam 2 czy 3 matki,które urodziły chore dzieci i to wieku 25-30 lat i co na to powiesz?

Kot 13 " Może być dobrze lecz przygotuj się po prostu" może....... Z takim nastawieniem to ja bałabym się uprawiać sex z mężem, co dopiero zdecydować na dzieci. W moim otoczeniu mam nie wielu rodziców z niepelnosprawnym dzieckiem, ale patrząc ich mamy to na pewno nie są dzieci po 40......raczej po 20. Nie twierdzę że nie zdarzały mi się podczas ciąży złe myśli......ale bez przesady. To co Kot prezentuje to horror......należałoby od pierwszego dnia ciąży się zamartwiać. Kocie a masz już spisany testament, kupione rzeczy do trumny i miejsce na cmentarzu.......przecież codziennie na ulicy giną ludzie itd

Gość kot13
najpierw zrób wszystkie potrzebne badania, idz do ginekologa niech sprawdzi czy wszystko ok , zbadaj się na obecność jakichś świnstw typu toksoplazmoza np i do dzieła:-)

Ojej-kobietki,nie gadajcie między soba-ale o mnie i o dzidziusiu!;)))Ja tu jestem;) No zabierzcie sie za solidna pomoc i napiszcie od czego zacząć i co robić?;) oczywiście przed poczęciem maleństwa....

Gość kot13
przyszłośc niejasna- ja na to że nie masz pełnego oglądu:-)

ciocia kot13-że zdrowa jestem wiem juz od kilku miesięcy-bo wszelkie badania ginekologiczne juz miałam...co teraz?genetyczne?czy nie?

Gość przyszłość niejasna
Autorko chyba już jedno dziecko masz więc powinnaś wiedzieć jak się mniej więcej przygotować do ciązy

Gość TJAAAAAAAAAAAA
kot, z toba jest chyba cos nie tak. jaki pudelek??? jakie kolorowe magazyny??? masz problem z przyswojeniem prostego tekstu??? :-0 :-0 :-0 napisalam o moim doswiadczeniu za granica, a zyje tu juz 12 lat, wiec nie nie nakrecaj sie "kolorowymi magazynami"!! :-0 :-0 :-0

Gość kot13
pomaranczko nie mam ale po Twojej radzie pomyśle nad tym bo moim hobby jest latanie szybowacami:-)

przyszłośc niejasna-tak,wiem,ale nie wiem co sie robi gdy zamierza sie byc w ciąży w wieku 41 lat!...rodzi sie lęk,strach o zdrowie dziecka...dlatego nie mam pojęcia jakiego typu sa badania które moge teraz,wczesniej wykonać....:(

On chce dziecko..a ja boję się Ktoś napisał ci że jest na kafe temat mamy po czterdziestce , poszukaj bo my pewnie w znacznej części mamy wiadomości z "drugiej" ręki. Powodzenia

Gość przyszłość niejasna
obgadaj sprawę ze swoim ginekologiem, z pewnością on Cię najlepiej pokieruje co i kiedy masz zrobić:)

Gość kot13
autorko- wszystkich informacji udzieli Ci Twój lekarz ginekolog:-) genetyczne nie bo Ty genetycznie jesteś zdrowa Twój partner też tak więc dopiero geny dziecka się sprawdza prenatalnie z tego co mi wiadomo

Gość do pani chcacej dziecko
przede wszystkim trzeba zaznaczyc ze macierzynstwo w tym wieku jest czyms wspanialym i dojrzalym. bardzo prosze wszystkie mlode siksy aby przestaly o nas 40-tkach mowic jak o babciach. wy tez bedziecie w tym wieku i zobaczycie ze roznica miedzy wami a nami polega tylko na bogatszym doswiadczeniu i wiedzy. pani powinna przede wszystkim zrobic cytologie i przebadac sie u ginekologa.kwas foliowy!!!! mozna zakupic testy owulacyjne aby dobrze wyczuc moment i niepotrzebnie nie marnowac czasu-wiadomo jest cenny. dzieci chore rodza sie rowniez u 20-to latek-nie ma reguly. na zachodzie nikt nie zaklada rodziny przed 3 0-tka-dzieci sa zdrowe i inteligentne.zamiast pytac sie co robic na forum i wysluchiwac glupich porad i ublizajacych tekstow- wsluchaj sie kobieto w glos serca i dzialaj .nie marnuj czasu tutaj..... powodzenia!!

Boże!:) Jakie kochane mam cioteczki!:) Baaaardzo Wam dziekuję! :) TYlko...że nie mam za bardzo zaufania do mojego ginekologa...czy ktos zna sprawdzonego i doświadczonego z okolic Katowic?....

Gość przyszłość niejasna
może popytaj wśród koleżanek,znajomych,kogoś z rodziny