Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość On chce dziecko..a ja boję się

Po 40 i ciąża?!

Polecane posty

Jesteśmy po tzw.przejściach.Ja mam dziecko,on nie.On chce dziecko,ja też...kochamy się...Ale....Ale ja mam już 41 lat! Boję się aby dziecko było zdrowe...Czy znacie kobiety które w tym wieku rodziły?..Czy w tym wieku trzeb się jednak obawiać o zdrowie dziecka czy można byc spokojną?Proszę....pomóżcie.....

Gość oczywisci ze znam matki
które rodziły po 40tce i wszystko ok, zwłaszcza, jesli drugie - nie ma specjalnie problemów. Ale oczywiscie nikt ci nie zgwarantuje, ze ich na pewno nie będzie, zreszta tak samo wsrod młodszych matek , więc decyzje tylko ty podejmujesz

Gość kot13
można obawiać się o zdrowie dziecka, trudniej się opiekuje małym dzieckiem gdyż organizm jest dużo strarszy( np wstawanie w nocy do dziecka skonczy się niespaniem do rana-bo Pani nie zaśnie po prostu i zwyczajnie) choć zdarzają się często zdrowo urodzone dzieci. Jeżeli chce być Pani starawą matką to proszę spełnić oczekiwania faceta. Mówią, że do dziecka urodzonego po 40tce ma się więcej serca - może dlatego , że się mu trochę babciuje nie wiem. Jeśli ma Pani warunki amterialne na urodzenie to można spróbowac ale prosze liczyć się z urodzeniem dziecka z zespołem Downa lub innymi dysfunkcjami. Jest Pani gotowa pokochać takie dziecko? A Pani partner? zna Pani takie dzieci?

Gość przyszłość niejasna
piszesz jakbyś życia nie znała,każdy lekarz i każde poradniki do tego trąbią,że ryzyko wystąpenia wad u dzieci zwiększa się, jeśli wiek matki przekroczy 35 lat, z drugiej jednak strony najwięcej chorych dzieci rodzi się kobietom młodym więc to trochę taki paradoks.Zycie to loteria.

Gość dfgdgdf
rznij nie pitol

Gość przyszłość niejasna
dok kot...---"prosze liczyć się z urodzeniem dziecka z zespołem Downa lub innymi dysfunkcjami" takie ryzyko istnieje ZAWSZE

Chwileczkę-ale przeciez w tym wieku będę pod specjalna opieką lekarską.Wiadomo że robi sie specjalistyczne badania i wyklucza sie takie choroby.....ale wczesniej mozna sie dowiedzieć m.in o zespole Downa.Po co straszyć...medycyna odzie do przodu...i fakt,że młode mamy-a tez różne problemy... \Jesli chodzi o wstawanie w nocy,itp.-nie ma problemy,kocham dzieci...

Przyszlosc - istnieje zawsze ale Pani kot miala na mysli ze ryzyko jest o wiele wieksze

Gość kot13
po 40tce takie ryzyko jest DUŻO większe.

Gość przyszłość niejasna
możesz też zawsze jeśli by się okazało,że dziecko jest chore(czego nie życzę) usunąć ciążę.

Ale przeciez robi sie badania ... A dwa-mozna chyba tez zrobić badanie genetyczne....Tylko podobno drogie,czy ktos o tym cos wie? Czy naprawde nie znacie kobiet po 40 które urodziły zdrowe dzieci i jest ok? Nie straszcie mnie...:(

Droga Autorko jest to bardzo pozny czas na dziecko i nie chodzi tylko o obciazenie malucha dysfunkcjami ale przede wszystkim o Ciebie - Ty tez mozesz miec duze problemy z taka ciaza, Twoje zdrowie moze sie pogorszyc, moga wystapic dodatkowe niedogodnosci, mozesz zle znosic taka ciaze, przemysl to na spokojnie i zastanow sie jeszcze raz. Poza tym za czym sie postaracie, zanim wyjdzie to moze minac znow sporo czasu no i prawie rok bedziesz w ciazy. Ja bym sie nie zdecydowala.

Gość kot13
autorko- lekarze to nie magicy.

Gość przyszłość niejasna
takie badania po 35 roku życia są refundowane przez nfz,przemyśl to dobrze.

Hm...Może tak-nie zniecie,nie widzicie mnie..Nie wyglądam absolutnie na moje lata,każdy daje mi dużo mnie.Jestem temperamentną,pogodna kobietą,dwa przygotowanie pedagogiczne i zawód wyuczony-opieka i praca z małymi dziećmi,trzy-kocham dzieci,i co do opieki nie ma problemów. Jedynie martwię się,aby zrobić wszystko z mojej strony co możliwe-aby urodziło sie zdrowe dziecko....Kasia Figura i inne znany osoby rodziły po 40 i wszytsko było ok... Ja w moim środowisku nie znam takich kobiet,ale wy może tak i podtrzymacie mnie pozytywnie na duchu?....:(

Gość kot13
gdyby było autorko tak jak piszesz, nie byłoby dzieci z dysfunkcjami u kobiet po 40tce. Ale jak mówię, rodza się też dzieci zdrowe. tyle że 40latka to nie 20latka taka jest prawda- za 20 lat będziesz mieć autorko lat 60- będziesz mieć młode dziecko- jakośtam przedłużysz sobie młodośc ale dość dużym kosztem- o ile dziecko będzie zdrowe oczywiscie. Bo jak niepełnosprawne- to jest dramat- i niestety często SAMOTNYCH matek.

Gość przyszłość niejasna
kot 13-dla mnie to pitolisz i tyle, jesteś pewnie młodziutką matką,która ledwo przekroczyła 20 i się rozmnożyła:D,do autorki tutaj na forum jest wątek kobiet,które urodziły po 40 poczytaj ich wypowiedzi może to pomoże Ci rozwiać wątpliwości.

http://www.rodziceradza.pl/Ciaza/Ciaza-po-40,q,26030,1,t,1090.html wiek mamy Ciąza po 35 rz jest traktowna jako ciaza wyzszego ryzyka i zarówno dziecko, jak i mama sa pod specjalna opieką. Jesli kobieta juz rodziła jest w lepszej sytuacji niz taka, dla której to pierwsze dziecko. Kobiety coraz póżniej rodza dzieci a lekarze maja coraz lepsza diagnostyke. Wydaje mi sie, ze poród w wieku lat 40 to pobecnie nic specjalnego i nie ma sie czym martwić. PS. Moja mama urodziła mnie majac lat 40, a bylo to 37 lat temu... Wypiekniała i odmłodniała przez to późne macierzyństwo :)

Gość kot13
"podziwiam" osoby wierzące w cudownośc medycyny:-) naprawdę lekarze to nie są cudotwórcy nie mają możliwości odkręcić wszystkiego by było jak u młodej osoby...

przyszłośc niejasna-a możesz podać mi link? proszę

Gość kot13
przyszłość niejasna - dziękuję za komplement niestety mylisz się- po pierwsze jestem dzieckiem matki po 40tce, po drugie mam duży kontakt z osobami niepełnosprawnymi i ich rodzinami, po trzecie jestem matką dorastających dzieci. Ale głowę mam na szyi a nie w macicy. A usunięcie ciązy które autorce proponujesz "w razie czego" jest przejawem naprawdę dużej dojrzałości...

Dziękuję. Tyle optymizmu bije na forum o ciąży po 40 - http://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/ciaza-po-40-a-3871/ a niektórzy tutaj tak pesymistycznie podchodzą....:( No boje się,to naturalne chyba...ale jak wyglądaja badania genetyczne?To chyba by rozwiało wszelkie wątpliwości przed zajściem w ciążę?...

Ja znam. Moja ciocia miała 48 lat jak urodziła. Ma już 3 dorosłych synów, a teraz śliczną zdrową prawie 2-letnią córeczkę.

moja mama trzecią sztukę urodziła w wieku 40 lat:). Dzieciak zdrowy, mama zdrowa.Fajnie jest mieć brata młodszego o naście lat :)

Gość kot13
autorko- może rodzinne jesteś predysponowana do urodzenia dziecka w starszym wieku i może urodzi się zdrowe- ja tylko mówię, jakie są przeciw.Pamiętaj, że musisz też więcej wymagać od partnera- 40tka to nie dwudziestka jak już mówiłam.

Gość przyszłość niejasna
jeśli istnieje taka możliwość to po to aby z niej skorzystać i to nie jest kwestia dojrzałości lub nie, są ludzie którzy nie udźwigną ciężaru chorego dziecka i nie można ich za to potępiać.Nie wiem po co pracujesz z takim ludźmi skoro piszesz to co piszesz...

On chce dziecko..a ja boję się Ja mam dwie koleżanki, które w drugim związku po czterdziestce, urodziły nie jedno ale dwójkę dzieci i wszystko jest ok. Wiem że jeździły w ciąży na badania prenatalne. Myślę że jeśli starczy ci chęci i sił na wychowanie nie ma się czego bać......powodzenia.

Gość kot13
bo ktoś musi im pomagać?;-) oj przyszłość niejasna jesteś chyba młodziutką mamą i życia nie znasz:-)