Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość On chce dziecko..a ja boję się

Po 40 i ciąża?!

Polecane posty

"do pani chcacej dziecko"- No nie,teraz po Twoim poście to juz płakac mi sie chce....Bardzo dziękuję... bardzo dziękuję za cenne rady,pomoc i życzliwość.....

Gość przyszłość niejasna
no widzisz autorko nie jest tak źle, a takie wypowiedzi jak pani pod nickiem kot 13 radzę ignorować i jej czarnowidztwo.

Gość kot13
nigdzie nie napisałam, że autorka ma w tę ciąże nie zachodzić ale przedstawiłam zagrożenia. Swiadomość to nic złego.

Gość no dobra, węc tak:
z tych, co znam - sasiadka, 44, przyjaciólka 42, znajoma lekarka 45, kolezanka 39, ja 38, wszystkie dzieci bardzo udane, juz odchowane. oczywiscie,ze jest ryzyko ZD, ale ryzyko ( ktore jest zawsze), w starszym wieku wieksze, wejsc w linki medyczne zobaczysz dokladnie, jak to jest procentowo)

Gość a ja ci powiem takkkk
zamierzam miec swoje pierwsze dziecko wlasnie okolo 40, a mam 38. nigdy nie chcialam miec dzieci, bronilam sie przed tym. ja jestem z tych, ze mialam zawsze super powodzenie u facetow i jakos nie bylo mi w mysli, aby sie ustatkowac, choc mialam propozycje malzenstwa, a meski trup słał sie tam, gdzie przeszłam :-p :-p niedobra małpa byłam dla facetow :-p zwiedzalam troche swiata, jezdzilam na koncerty, wszelakie imprezy, poznawalam przeroznych ludzi, nawet tych znanych opinii publicznej :-p no i po tych szalenstwach poznalam duuuzo mlodszego cudownego przystojniaka, ktory kocha mnie do szalenstwa i on wlasnie chce miec ze mna dziecko. a ja mowie: TAK!! :-) i bedziemy sie starac!! i zadna mloda matka polka, z ktorych, mentalnie, wiele mi nie dorownuje i nie przezyla tego co ja, moze sobie psioczyc i pisac czarne scenariusze!!! z wdziekiem mam to gdzies!!!! :-p :-p :-p

Gość przyszłość niejasna
haha jeszcze by brakowało żeby anonimowe osoby komuś mówiły żeby zachodziły w ciąże czy też nie:).Każdy zdrowo myślący człowiek zdaje sobie sprawę z zagrożeń tym bardziej wieku autorki i myślę że autorka też ma ich świadomość,sam fakt założenia tego wątku o tym świadczy.Natomiast przedstawiać zagrożenia w sposób że jak nie zespół downa to porażenie mózgowe i jeszcze 50 tys innych chorób,które usg nie wykryje, po co to??

Gość kot13
żeby nie było że jestem tak strasznie zaściankowa i wredna;-) Pierwsze badania powinno się przeprowadzić w 11.-13. tygodniu ciąży, drugie w 18.-24., trzecie około 30. tygodnia. Dokładne badanie serca płodu pozwala wykryć jego wady, które można leczyć już w czasie ciąży. Warto dodatkowo wykonać badania prenatalne, przede wszystkim amniopunkcję. Ryzyko wad genetycznych jest mniejsze, jeśli kobieta już rodziła, a dzieci są zdrowe. Warto też dowiedzieć się, czy w rodzinie przyszłej matki i ojca występowały choroby genetyczne. Zapytaj koniecznie o zespół Downa i Edwardsa. W przypadku późnej ciąży kobieta powinna unikać sytuacji stresujących, prawidłowo się odżywiać, relaksować i jak najwięcej wypoczywać. Ważne prenatalne W przypadku gdy lekarze podejrzewają jakiekolwiek nieprawidłowości w rozwoju płodu, wskazane są badania prenatalne. Szczególnie ważne dla kobiet, które przebyły poronienia. * Test potrójny - wykonuje się go ok. 16.-18. tygodnia ciąży na podstawie badania krwi. Jest to badanie hormonalne. Prawdopodobieństwo wykrycia wady płodu wynosi 60-70%. Test potrójny powinien być uzupełniony szczegółowym badaniem USG. Wtedy wiarygodność obu badań wynosi ok. 80-90%. * Amniopunkcja - pozwala na wykluczenie lub potwierdzenie wrodzonych wad rozwojowych płodu (zespół Downa, Edwardsa).

Hm..... w tym wieku decydując sie na ciążę-jestem świadomą,dojrzałą kobietą.Tak,mam świadomość zagrożeń zarówno dla mnie jak i dla dziecka-ale dlatego właśnie tutaj piszę-aby dowiedzieć się może czegoś więcej,co mogę jeszcze zrobić( oprócz dobrych badań ginekologicznych które juz mam)-aby dziecko było zdrowe. Wiem już,że brać kwas foliowy,kupić test owulacyjny i...szukać dobrego,doświadczonego ginekologa...a takiego nie znam niestety...Jesli ktoś zna z okolic Katowic to proszę o kontakt.. Dziękuję Wam....wiem że chcecie mi pomóż.....

Gość jest jeszcze problem ze
po 40tce tak latwo sie w ciąze nie zachodzi, mozna planowac i dluugo czekac, ale zycze powodzenia!

Gość kot13
:-) autorko , w Katowicach na pewno znajdziesz dobrego ginekologa a jeśli chodzi o pediatrie to z tego co wiem to Kraków zawsze był na najwyźszym światowym poziomie.:-) Naprawdę mam nadzieję że wszytsko będzie ok - nie było moim celem ani obrażanie Cię ani tym bardziej straszenie- jeśli tak to odebrałaś- przepraszam:-) Na pewno będziesz wspaniałą mamą a ciąza CIę odmłodzi- życzę, by dziecko urodziło się zdrowo- jestem dzieckiem 43 letniej matki-urodziłam się zdrowa, byłam wyjątkowo urodziwym dzieckiem którego wszyscy matce zazdrościli:-) Tylko ostrzegałam- ktoś musi być złym policjantem:-)

Gość noooooo
a powiedz mi kocie, czemu sluza takie badania???? a jesli takie badanie stwierdzi porazenie mozgowe lub co tam jeszcze, TO WTEDY CO???? wyleczysz takie dziecko w lonie matki???? czy po prostu jest to po to, abys wczesniej sie przygotowala na to, "co urodzisz", czy zdrowe, czy nie???

A ja znam przypadek, gdy pierwsze dziecko urodziło się z porażeniem, a drugie,już po 40-tce(44), zdrowiuteńkie.

Gość kot13
noo- proponuję przeczytać cały wątek:-) Wiem , co masz na mysli ale tematu nie będę ciągnąć bo rozpęta się burza .To o czytm piszesz jest kwestią etyki. Prawo polskie jest jasne w tej kwestii...

Tak jak mówię,temperamentem,wizualnie-absolutnie nie przypominam 40 ;') Mam młodszego partnera, ginekologicznie zostałam bardzo dokładnie przebadana i jestem zdrowa-myślę że z "zajściem" nie powinno być problemów.... Wiem że trzeba dobrze sie odżwywiać,tzn.zdrowo,nie palę,nie piję,a mój kochany który jak to mówią ma głowę do picia (kawał chłopa)-postanowił że nie będzie juz nic pił-aby mieć zdrowe,silne plemniki ;) Chyba powinno być pod tym względem ok....

Gość kot13
porażenie mózgowe jest najczęściej uszkodzeniem okołoporodowyw tak więc wiek ma nieco mniejsze znaczenie:-) ale dobra, dosyć czarnowidztwa:-)

Gość noooooo
ale ja pytam powaznie :-0 :-0 co, jesli okaze sie podczas badan, ze dziecko jest chore. PO CO ROBI SIE TAKIE BADANIA??? pytam, bo nie wiem, a mam 25 lat i tez, poki co, nie chce miec dzieci, jak dopiero grubo po 30. zbyt wiele planow mam do zrealizowania. no wiec jak to jest?????

Gość kot13
część chorób można wyleczyć w łonie matki,. części nie.

Gość mikio343
osobiście znam kilka kobiet majacych dzieci chore na porażenie,downa. i one urodziły te dzieci jako młode osoby - urodziły wbrew naturze-bo wcześniej poroniły i zrobiły wszystko by mieć następne, ale choroby wtedy nie można było stwierdzić-inne czasy. I znam matki rodzące po 40 ,w mojej okolicy duzżo jest kobiet które mysląc że przekwitły zachodziły w ciąże -urodziły zdrowe dzieciaki:)

Gość noooooo
i jeszcze jedno: to, ze facet jest przed 30, jego plemniki....to tez ma znaczenie w kwestii, czy dziecko urodzi sie zdrowe????

Gość To moŻe ja....
A moja bratowa urodziła dziecko w wieku 41 lat. Niestety z ZD. Pierwsze było zdrowe. Ale oczywiście autorce topiku życzę wszystkiego co najlepsze :-) Pozdrawiam

Gość noooooo
kocie, skoro jestes w temacie: jakie choroby mozna wyleczyc, a jakie nie????

nooooooo Ja wiem,żę alkohol szkodzi jeśli chodzi o plemniki i zdrowie przyszłej mamy...takie dzieci moga rodzić się słabsze,a w szkole mieć słabszą pamięć,koncentrację,itd...Papierosy,alkohol-NIE-jeśli chcemy mieć dziecko....

Gość kot13
noo - coś mi się zdaje że jesteś chłopakiem- dajże spokój :-) nie da się kontrolowac wszystkiego.

Hej. :) Alkohol pity przez kobietę w trakcie ciąży, nawet w małych ilościach, może mieć bardzo zły wpływ na dziecko. Bezpieczniej będzie zachować nie pić nawet wina czy piwa.

Gość noooooo
:-0 :-0 nie jestem chlopakiem :-0 :-0 spytalam, bo autorka napisala, ze jej partner jest duzo mlodszy i to mnie akurat zainteresowalo, czyli: dojrzala kobieta+mlody chlopak, to moze sie jakos zrownowazy na korzysc zdrowia dziecka??? czyz nie???

Gość To moŻe ja....
A ja odnoszę wrażenie, że chorych dzieci jest niestety coraz więcej :-(

Gość TJAAAAAAAAAAAA
a kim ty, kocie, jestes, by wydawac takie konkretne opinie??? :-0 mysle, ze i warunki faceta, jego zdrowie i wiek, maja wplyw na zdrowie dziecka!! to przeciez oczywiste. usilujesz byc pseudo elokwentna ekspertka, ale twoje wypowiedzi maja...dziwny wydzwiek. mam mieszane uczucia, gdy cie czytam, z przewaga tych negatywnych 🖐️

Gość kot13
tia- nie uważam się absolutnie za eksperta w kwestiach medycznych, conieco wiem to prawda aczkolwiek zawsze odsyłam do specjalistów. piszę tylko o tym , z czym się zetknęłam osobiście. Co do ciąży, rozwija się ona w łonie matki więc siłą rzeczy wpływ zdrowia mężczyzny ma wpływ na dziecko tylko w momencie zapłodnienia( zrdrowe plemniki itd) . Moje stanowcze NIE było żartobliwe( uśmiech) i miało na celu zakonczenie mojej dyskusji z noo. Mam nadzieję że rozwiałam Twoje wątpliwości co do moich wyrażanych tu opinii:-)

Gość Jo lie
Ja synka urodzilam w 42 r.z.Co moge powiedziec to to ze co 2 tygodnie bylam na kontroli u lekarza ginekol..w szpitalu tam robiono zawsze badania i sprawdzano krew,w 5, miesiacu mialam test :wody plodu i wszystko bylo b.dobrze: synka urodzilam naturalnie po przerwie 19lat od pierwszego porodu.Dodam ze my ciazy nie planowali z mezem ,tak nastapil blad lekarza w rozpoznaniu okresu przekwitania w tych latach42i zalecil tabletki hormonalne a ciaza sama dala znac w 3,pol miesiaca.Niczego nie zaluje mamy syna juz 18lat jest zdrowy i wysportowany w pilce noznej.Babcia nie jestem wiec czuje sie bardzo mloda i pracuje w sluzbie zdrowia .KOT13 jest zbyt oczytana lecz nie na temat: Ja osobiscie podtrzymam Pania na duchu.W okresie ciazy zdobedzie Pani ponownie mlodosc i milosc do dzidziusia co ma byc. Nigdy nie bylo nam ciezko wstac w nocy do dziecka .To co macie w planie to mysle ze powiedzie sie dobrze.