Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teczowa1718

maluchy urodzone maj, czerwiec, lipiec 2010, pokój 256

Polecane posty

Dziewczyny z jakich miast jesteście???? być moze wcześniej o tym pisałyście ale juz nie chce wertować wszystkich stron . Dziewczyny co wprowadziłyście do jedzenia swoim pociechom?? Ja jak narazie podaje jabłuszko, marchewke i chrupki.

Moje maluchy konczą w piątek 4 miesiące....zapas słoiczków kaszek itd juz zrobiony. Narazie dałam im 2 razy kleik ryżowy na noc. Ja przygotowuje 120ml mleka i 1,5 łyżki płaskie kleiku. Dają rade przez butle ciągnąć. Dzisiaj pierwszy raz dałam napój bobowity- winogrono, rumianek i koperek. pomieszałam z 1/2wody a i tak chcetnie pili.... mocz zawiozłam jutro ok 11 mam dzwonić , bedzie wiadomo co z tymi bakteriami...;(

hej dziewczyny nie miałam czasu do Was zajrzeć, miałam gości, a w weekend staram się odciąć od cafe i od neta, czas poświęcam wtedy mojej kochanej rodzince, no i trzeba się nacieszyć mężem:-) Dziewczyny moja Emi posmakowała trochę marchewy i jabłuszka. Po marchewce z kupką było oki, ale po jabłku już nie. Pojawił się śluz, chyba powinnam na jakiś czas nie podawać małej tego jabłuszka? Co do kleiku to ja też przeszłam na kukurydziany, bo po ryżowym mała marudziła, chyba ją brzuszek bolał, no i męczyła się przy kupce. Narazie jest oki, więc ten kleik kukurydziany, chyba lepiej jej służy. Tęczowa, moja Emila raczej do śpiochów nie należy i też mam problem z usypianiem jej w dzień, czasami pada ze zmęczenia, oczy same się zamykają, a i tak płacze, trochę to trwa zanim uda mi się ją uspokoić i położyć. I tak jest dużo lepiej bo w dzień malutka śpi kilka razy po ok 40 min, a jak była młodsza nie spała w dzień ani chwili. Co do kontaktów, to mi trochę brakuję, takich spontanicznych wypadów, ale od czasu do czasu gdzieś się wyrwiemy z mężem, ale to tylko 2 godz i wracamy do naszej córci, bo na dłużej nie jestem w stanie jej zostawić. aaaaaaaaq witaj:-) w tabelce masz skąd jest każda z nas. Napisz coś o sobie. Izka wlkp trzymam kciuki za posiew,a i nasze maluszki są z tego samego dnia:-)

Balbinnnkaaa- heh 29.6 magiczna data:) niespodziewanie pojawiły się moje maluchy o 21.01 i 21.03 :) ja ze słoiczkami czekam jeszcze pare dni, i mam jeszcze do was pytanie o kaszke jeli karmie nutramigenem to nie moge na niej przygotowac zadnej kaszki ??? bo kupiłam bebilonu-jest tam mleko, bobowity tez jest mleko dodaje sie tylko wode.... nie wiem czy to dobry pomysł żeby zaserwowac moim maluchom taką kaszke...co myslicie?

izka wlkp a może kleik kukurydziany, lub kaszka ryżowa, bez mleka? Jest też taki produkt jak Sinlac i to jest dla dzieci z alergią.

Gość QalutQqaQ
nowosci do tabelki: QalutQqaQ - Oliwier - 18.07 - 3640/58 - SN - 6100/62 - Kalisz\wlkp - M

Hej Wszystkie chyba zajęte dzisiaj :-) Ja moją Lady usypiam w leżaczku. W łóżeczku śpi w nocy. Beti to jest plus swojej firmy, sama sobie ustalasz wszystko. Fajnie masz :-) Pewnie nie jedna mama ci zazdrości Aaaaq witaj. ja podaje marchewkę, jabłko. Ostatnio dałam marchewkę z ryżem i też chętnie jadła. Jabłko to albo ze słoiczka albo sama tre takie kupne. leneczkowa jak tam usg? A jak paluszek małej bo nic nie piszesz albo ja gdzieś przegapiłam :-( Tęczowa mi też brakuje kontaktu z ludźmi. Ja mam to szczególnie utrudnione bo mieszkam na wsi a koleżanki mam w mieście, prawie 10km od siebie. teraz jesteśmy bez samochodu po wypadku więc jestem uziemiona. jedna przyjaciółka nie ma dzieci ale pracuje długo i do południa nie ma jej w domu a kiedy wyjdzie z pracy to mi się zaczyna czas kąpieli karmień itp więc rzadko się teraz widujemy:-( A niedaleko mamy zaprzyjaźnione małżeństwo ale oni tydzień temu zostali rodzicami więc teraz spotkania to beda rzadkością chyba że się na spacerki gdzieś pośrodku drogi don nas umówimy

Gość QalutQqaQ
nie wiem czemu ale nie mogę się zaczernic. Ubieracie swoje maluchy na dwór w kombinezony? bo ja zakładam jeszcze dres i do tego ciepły koc. mój mały ma 62cm a jak się urodził to 58cm czyli praktycznie nie rosnie. ale pielęgniarka mówiła ze przy porodzie są zawyzone ponieważ mierzą malucha ze wszystkimi zgięciami. jeszcze mam pytanie czy wasze dzieci tez tak mocno zaciskają piąstki jakby chciały złączyć rączki a cos je odpychało?

Izka jest oprócz kaszki mleczno ryżowej w której już jest mleko także kaszka ryżowa do której trzeba dodać mleko. Musisz zwrócić uwagę na nie na półce z kaszkami i pod nazwa pisze jaka to jest.

Qqqa mam bratanka Oliwierka. Super dzieciak, taki spokojny, grzeczniutki a w grudniu skończy 2 latka. Ja ubieram w polarowy kombinezonik. taki jesienny, lekko ocieplany, nakłądam jej jeszcze kocyk izasłaniam wierzchem od gondoli bo u naas strasznie wieje od paru dni Moja zaciśniete pięści ma tak jak bokser ;-) czasami nie mogę jej rozchylić paluszków :-)

Acha Qqqa aby się zaczernić to coś się zmieniało w ustawieniach, nie pamiętam już dokładnie ale wejdź na ,,moje konto"

mój tez tak jak bokser robi rączki. czy wasze dzieciaczki tez mają troszke płaska główke od lezenia na jednej stronie??

mój maly ma asymatrie i problemy z napieciem miesniowym wiec nie wiem czy to cie interesuje. Trzymał głowke cały czas na prawą strone, jak cos podłożyłam to płakal tak długo szalał aż przesunął przeszkode. O spaniu na nielubianej stronie nie było mowy i własnie od tego miał buzke i główke spłaszczoną troche po jednej stronie. Chodzimy na rehabilitacje i jest duzo lepiej. Układaj malego na brzuszku- wtedy główka odpoczywa od ciągłego ucisku i mózg sam kształtuje odpowiednio czaszke-tak mi powiedział neurolog.

Qqqa nie ma płaskiej ale to dlatego że nie kładę jej ciągle na tą samą stronę tylko raz tak raz tak bo dzieci mają miekką czaszkę na początku i mi pediatra powiedziała żeby przekładać teraz jest trochę ciężko ją dopilnować bo potrafi z boczku obrócić się na plecki ale mimo wszystko staram się pilnować tego. Podkłądaj jej pieluszkę albo miśki pod głowkę na tą stronę co ma taką główkę i wyrówna się

apropo kombinezonów-kupowałyście juz zimowe??? ja musze to zrobic i sama nie wiem czy na allegro czy w sklepie. Zamawiała któras z allegro i może polecić że są oki? bo wiecie jak jest z fotkami na aukcjach...

QalutQqQaQ moja Emi kiedyś lubiała spać tylko na jednym boku i miała troszkę płaską główkę z tej strony, ale od kiedy swobodnie porusza szyją,sama układa głowę jak jej wygodnie i już tego spłaszczenia nie widać. No i na brzuszku też ją często kładę,

aaaq witaj:) moja mala juz sprobowala troszke jablka i marchewki, troche sie krzywila bo nie wiedziala co ja jej daje, i jak ma to jesc:P bablbinka moja miala tak samo po ryzowym i tez przeszlam teraz na kukurydzianyq iza twoje maluchy maja skaze bialkowa? bo to chyba mleko na to? jesli tak to mozesz dawac im tylko kaszki ryzowe bo nie zawierala bialka mleka. co do ubierania to ja moja ubieram roznie, czasem zakladam jej kombinezon ale nie zimowy tylko taki jesienny i wtedy pod spod tylko rajstopki niezbyt grue i cienka bluzke z dl rekawem. a tak to przewaznie ubieram taka jesienna kurteczke,z takim jakby misiem na wierzchu ale wtedy tez tylko cienka bluzka pod to. moja nie ma plaskiej glowki, i w sumie nigdy nie miala bo zawsze kladlam ja roznie a jak spala na plecach to miala jedna strone ulubiona ale juz jej przeszlo. iza jeszcze nie kupowalam zimowego kombinezonu, jak cos to mam zimowa kurtke dla niej choc kombinezon tez chyba kupie bo jest wygodniejszy

Cześć dziewczyny, tylko się witam, bo dopiero przyszłyśmy ze spacerku po usg, wieczorkiem Wam odpisze. USG ok. następna wizyta za 3/ 4 mie4siące. W sumie myślałam, że tylko 2 razy się robi usg a tu jeszcze 3 raz. Lekarka powiedziała, żeby dziecko pół doby leżało na brzuszku- dobre sobie :) Moja Lenka ładnie główkę podnosi, ale wyleży na brzuchu może z 5 minut. Ania z paluszkiem już lepiej, jest jeszcze zaczerwieniony ale trochę mniej opuchnięty. Jutro wizyta u lekarza i szczepienie, więc na razie nic nie pisałam. A szczepimy drugi raz 5 w 1 i Rotateg na rotawirusy, Buźka narazie

Leneczkowa mama- ile u was zalecają dawek na rotawirusa? ja dałam małym juz 2 i mnie farmaceutka pytala czy bede tez 3 podawac... wiec nie wiem jak to jest bo myslałam ze zawsze daje sie 2

do iza z tego co wiem to na poczatek zaczyna sie od jabłuszka i marchewki .Ale każdegojest wybórodczegozacznie.Moj synek soczek jabłkowy pije juz od 1,5 msc a marchewke od 4 tygodni . I równiez z bobovity jabluskzo mu kupuje bo gerber jest za mocny. A kleik je na noc .Robie mu juz duża porcje i karmie łyzeczka. do izka wlkp jarówniez szczepiłam rotawirusami i były 2 dawki .Piszesz o asymetri moj syn równiez ja ma .Czy wy chodzicie na rehabilitacje??? Bo my tak prywatnie juz kobieta tyle kasy wyciagnela ze szok ale jak trzeba to trzeba.Panstwowo trzeba czekac 5 tygodni .NAsze zalecenia byly kłaścsyna na brzuszko i spac ma tak cały dzien .Napoczatku niesamowicie plakal teraz juz sie przyzwyczaja ,Jak przysnie na brzuszku przekładam mu glowke .Wiadomo jak od niego odejde z przyzwyczajenia ja przekłada ale musze tegopilnowac. do patusiowa u nas jak pierwszy raz podałam jabluszko to wykrzywiał sie na prawo i lewo a teraz bużka szeroko ze nie zdąze mu dawac.

do anna19810 czy ty kupujesz jabłka ekologiczne??? Moj syn dostał uczulenia od tych z supermarketu:( za bardzo sa na nawozach i on od razu zareagował :( ehhh do tej pory nie bylo problemu tym bardziej ze marchewke tez sama mu tarlam ale mialam od rolnika .A od tych ze sklepu szok:/:/

witam:) my juz po kapieli i mala spi od pol godziny:) dalam jej ten kleik kukurydziany rano i teraz na noc, i poki co nie widze nic niepokojacego i chyba sie nie powtorzy to co bylo z kleikiem ryzowym:) aaq dawalam jej jablko z hippa z tej paczki ktora dostalam i rzeczywiscie bylo troche kwasne. ale dzisiaj przy marchewce tez lekko sie krzywila, podejrzewam ze po prostu jest zdziwiona co ja jej tam pcham:) ciekawe ile nam zajmie nauczenie jej jedzenia lyzeczka:P dziewczyny a jakie moga byc przyczyny zielonych kupek? bo mala takie robi od ok 2 dni. choc jedna dzisiaj byla taka mniej zielona a bardziej zolta. sory za opis, ale nie wiem czy sie martwic?

patusiowa zmieniasz jedzenie i pewnie dlatego robi inne kupki ,albo żoładeczek jescze nie może strawić. My tez juz jestesmy po kąpieli i synuś spi a dizś cała miske zjadł kleiku własnie łyżka nakarmiony.U nas bardzo szybko załapał łyżke:) Matusiowa ja to musze sie pochwalićbo moj syn jak skończyl pełne 4 msc wyszły my 2 zęby :] cyrk :) ale terazgóra mu idzie bo z buzki tak mu leci jak z kranu:/:/:/

mam nadzieje ze dosc szybko nauczy sie jesc z lyzeczki:P codziennie bede jej dawac czegos po troszke zeby sie nauczyla:) moja mala juz sie slini coraz bardziej, wszedzie pelno jej sliny, moze za jakis czas tez jakis zabek sie pokaze?;)

hejka My też już po kąpieli, malutka w łóżeczku zasypia. Patusiowa, te dziwne kupki to na pewno reakcja na nowości, jeśli mała nie marudna, to myślę,że wszystko ok. Emilka też robi zrobiła dwukolorową kupkę:-) po marchewce, a po jabłku zrobiła ze śluzem, więc na marchewce, narazie poprzestanę. Emilka też się okropnie ślini, dzisiaj dwa razy ją przebierała, bo zaśliniła bluzeczki.

Witam Was Kochane:) mój mały już wykąpany i prawie spi ,mąż buszuje w kuchni i robi sobie o tej porze kawe znów mi nie da spac w nocy:) aaaq witaj miło ze do nas dołączysz:)napisz cos wiecej o sobie jaki poród jak karmisz itp teczowa ja już wróciłam do pracy niby mam kontakt z ludzmi jest fajnie ale mam mało czasu na wszytstko wczoraj nie miałam nawet chwili zeby wam cos napisać a wieczorem byłam tak padnieta ze nie pamiętam kiedy zasnęłam:( leneczkowa my mamy trzecie usg za 4 tygodnie także jak widzisz nam też kazano zrobić az trzy i to jest chyba normalne nie ma powodów do obaw:) Qualut ja tez jeszcze nie ubieram w kombinezon tylko w ciepły dres i do tego grubszy kocyk wydaje mi się ze na kombinezon jest za wczesnie bo w co bedziemy im zakładać jak będa mrozy:) izka ja dostałam kombinezon od kolezanki używany ale dużo rzeczy kupuje na allegro dla małego i ceny sa naprawdę ok także może warto kupić na allegro:)a co do rotawirusów to ja tez szczepiłam i dostał już dwie dawki i wiecej już nie ma na następnym szczepieniu będzie tylko 6w1 i pneumo.

Izka wlkp ja też sporo rzeczy kupuję na allegro i do tej pory się nie naciełam na nie uczciwego sprzedawcę. Ceny w porównaniu ze sklepowymi są naprawdę konkurencyjne.

do doris19 Ja urodziłam synka w czerwcu a obecnie kari tylko sztucznym mlekiem.Synek ma zabki i gryzie a teraz planuje wrócic do opracy wiec butelka myśle że to dobre rozwaizanie. Rodizłam przez cc .Obecnie synek waży 9100 :) i mierzy 79 cm . :):) Dziewczyny codziennie wychodzicie na spacerki??? Bo ja sie staram codziennie , ale z każdym dniem jest coraz zimniej i nie wiem czy bedzie tak dalej:/:

aaaq staram sie codziennie, zawsze ide po meza do pracy wiec ze 2 godzinki przynajmniej z mala pochodze. a jak to bedzie jak bedzie zima to nie wiem:P

doris-szczepisz teraz na pneumokoki? ja sie zastanawiam słysze takie rozne opinie ze nie wiem czego juz słuchac...warto jak ma sie przedszkolaka w domu...ja nie mam ale tez sie boje zeby nie zalapały tego świństwa....z drugiej strony boje sie poszczepiennych reakcji i dlatego mysle czy jeszcze nie poczekać.... jesli chodzi o asymatrie i napiecie- aaaaaaq- na poczatku prywatnie chodzilismy ale załatwilam sierowanie szpitalne( pisałam o tym chyba 2 dni temu )byłam u 3 roznych rehabilitantów kazdy sugerował inna metodę i inny sposob postepowania-wybrałam moim zdaniem własciwą i teraz chodzimy co 10 dni. Pani która pracuje w szpitalu z dzieciaszkami juz wiele lat tez mówiła mi o dobroczynnym lezeniu na brzuszku( wiecie ze dzieci które w niemowlecym wieku leza duzo na brzuchu mają wyzszy iloraz inteligencji bo wiecej spostrzegają ? widza co sie wokół nich dzieje i ą bardziej kumate-tak mi Pani mówiła ;))) i mają większe oczy jak dorosną ;) ) u nas najwiekszy problem to konsekwencje napiecia i asymetrii- mały jest bardzo niespokojny,jak miał 3 tygodnie to nie spał 7 godzin zasypiał na 15 min i znowu 7 godzin.... nie spi nocami nawet teraz a ma prawie 4 miesiace-poszedł spac godzine temu i za jakąs godzine sie obudzi i do rana płacze przez sen, kreci sie stęka przewraca z boku na bok....nawet chwili nie lezy spokojnie ( jego rekord to 18 pobudej jednej nocy) jest przebadany od stóp do głów i najczesciej słyszałam ze to własnie przez te napiecie i asymetrie jest taki-nie radzi sobie z emocjami, jest nadwrazliwy na bodzce i to jest jego reakcja ...;( uciekam spac bo chociaz godzinke musze sie przespać :-)