Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nic takiego

czy to cukrzyca ciążowa?? pomocy!!

Polecane posty

Gość nic takiego

czesc dziewczyny, jestem w 28tyg ciazy i dzis dostalam wynik z badania krwi po obciążeniu glukozą 75g po 2 godzinach. Wyszlo mi 7,5mmol,a wartosci referencyjne piszeze sa miedzy 3,89 a 5,82. Gdzieś na internecie wyczytalam, ze niby po obciazeniu glukoza w ilosci 75g i badaiu po 2 godzinach, jest ok, gdy sie ma ponizej 7,8,ale juz sama nie wiem. Jakie mialyscie wyniki z tego badaia?? czy to cukrzyca? prosze o odpowiedz,bo chyba nie zasne dzis. z gory dziekuje

Gość musisz isc do lekarza
chyba swojego ginekologa , on bedzie wiedział czy to norma czy nie

Gość nic takiego
pomoze ktos?

Gość trudna_sprawa
Cukrzyca ciążowa dotyka wielu kobiet w ciąży. Nie mart się na zapas - poprostu idz do swojego lekarza. Napewno dostaniesz też skierowanie do diabetologa oraz bezpłatny glukozometr. Będziesz musiała uważac na to co jesz a po porodzie możliwe,ze dolegliwość ustąpi. Głowa do góry!

ja miałam zdiagnozowaną cukrzycę ciążową i powiem ci, że nie taki diabeł straszny. Bałam się przede wszystkim o to, że "choroba" stwarza jakieś zagrożenie dla dziecka. Przestrzegałam diety (co było bardzo dobre, bo przynajmniej miałam pewność że zdrowo i racjonalnie się odżywiam), jeździłam do kontroli, mierzyłam cukier - raz był w normie innym razem z niewiadomych powodów skakała do góry. Kilka razy nie wytrzymałam i zamówiłam w kawiarni "zakazany" deser, wiesz lody z bitą śmietaną, owocami......i co?? Za każdym razem mierząc cukier okazywało się, że jego poziom jest w normie. Po takim deserze!!! A więc od tego czasu wygrał mój zdrowy rozsądek - nie obżerałam się, trzymałam się diety, ale jak miałam mega ochotę na coś słodkiego to jadłam!! Wg mnie ta choroba ma złą reklamę, a generalnie nic się nie dzieje :) Jeszcze całkiem niedawno wogóle nie robiono badań na obciążenie glukozą, więc kobiety którą ją miały nie zdawały sobie z tego sprawy. Obeszło się bez diet, glukometrów i stresów :)

kocurze, nie bagatelizuj cukrzycy ciązowej. nieleczona niesie ogromne obciązenie dla organizmu zarówno matki, jak i dziecka. nie mozna mówić ze kiedys nikt tego nie badał i było dobrze. kiedys ogromny (w porownaniu do dzisiejszych czasów) procent kobiet i dzieci nie przeżywał porodów, a dzieci nie dożywały pierwszych urodzin. i też sie nik tym nie przejmował. i co, to tez bylo dobre?... cukrzycę ciążową należy kontrolowac. obowiazkowo. dobrze leczona nie daje złych skutków, ale zaniedbana - no neistety.

Ja miałam robione badanie 50. Po godzinie wyszło mi 7,1 mmol/l. Pisze, że norma jest do 6,2. I mam tam napisane, że wysoki. A gin na to spojrzał i nic mi nie powiedział, żeby coś było nie tak. Możecie mi to wytłumaczyć?

a mialas napisane ze norma dla cieżarnej? czasami nie podają takich norm, tylko ze tak powiem standardowe :) jesli lekarz uznał ze to nic niepokojącego to sie nie niepokój. a czemu go własciwie nie zapytałas co o tym mysli?...

Gość po pierwsze
Ja po teście obciążenia glukozą 50 g mialam wynik 182 mg%. U nie tylko takie wartoci podano. Nie wiem ile to jest na te warości w jakich podano ci wynik. Skierowano mnie na zrobienie krzywej cukrowej ( czyli obciążenie 75 g glukozy). Wyniki: na czczo - 80 po 30 min - 140 po 60 min - 151 po 120 min - 117 mg/dl. Stwierdzono podwyższony poziom cukru i lekarz polecił odstawić mi cukier. Teraz mierzę sobie poziom cukru glukometrem w domu i wszystko jest ok. A jedynie ze słodyczy zrezygnowałam.