Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emilka 11

Jakie przysmaki na 18 tkę????

Polecane posty

Witam, wielkimi krokami zbliża się moja 18-tka. Pomysł mam, gości zaprosiłam, jedyne czego brakuje to jakieś menu (Moja Mama dała mi wolna rękę). I tu właśnie pojawia się problem, nie chce żeby na stole pojawiły się same paluszki i chipsy Byłam na takich 18-tkach i uważam , iż fajne towarzystwo jest najważniejsze, ale nie ukryje wszystkich mankamentów w przygotowaniach. Czekam na wasze rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pyszne sa oscypki podpiekane do tego odrobina zurawina grzanki z maslem ziolowym ( najlepiej bagietka) do masla odpowiednio miekkiego zeby latwo bylo mieszac dajesz zabek lub dwa czosnku ziola prowansalskie lub bzylie lub oregano szcypte pieprzu ucierasz i juz pyszne dam ci przepis na schab wyjatkowo soczysty rewelacyjny i na zimno i na goraco z sosem chrzanowym jest idealny - sos tez na cieplo badz na zimno bierzesz kawalek schabu najlepiej bez kosci marynujesz MARYNATA ( sos sojowy majeranek sol ziolowa papryka ostra troche lubczyku lub estragonu) schab trzymasz w lodowce w tej maryncie 12 lub jeszcze lepiej 24 godziny. do garnka wlewasz zimna wode dodajesz niewielka garsc soli ziele angielskie ja daje ok 6-8 ziarenek i liscie laurowe tyle samo schab ciasno zawijasz w folie spozywcza wiazesz nitka aby sie nie rozlecial i wklaadasz do zimnej wody. czekasz az woda sie zagotuje GOTUJESZ 5 MINUT I POTEM NA 5 MINUT DOSLOWNIE 5 WYLACZASZ GAZ CHABU NIE RUSZASZ. PO UPLYWIE POL GODZINY POWTARZASZ CALY PROCES. jA TAK ROBIE 2 LUB 3 RAZY W ZALEZNOSCIE OD WIELKOSCI SCHABU :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze chili corncake albo tortilla :) pikantne wiec chyba pasuje :) mozesz tez podac cienko rozbity schabowy obtoczony tylko w mace do tego pieczrki podduszone na masle ziemniaczki surowka lub bukiet warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze tez kawalki kurczaka pieczone na soli np same udka lub skrzydelka kuraka przyprawiasz jak lubisz na blasze wysypujesz gruba rownomierna warstwe soli i wio do piekarnika. ikle tam siedzi sama sie zorientujesz skorka musi byc chrupiaca tumiana roboty chwila tyle co umyc i przyprawic a jak siedzi w piecu robisz cos innego aha jakbys tak robila kuraka to na spodzie moze sol przywrzec. baz najmniejszego problemu ja zdejmiesz nozem bo przeciez sie zbryli ;D i nie boj sie nie bedzie za slony ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domowy smalczyk jest pyszny jak nie jadles zaluj to sa propozycje a rosol bedzie dobry PO 18

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz tez zrobic np fondue :) wokol garnka siadaja ludzie na specjalnych patyczkach nakluwaja pieczone badz gotowane mieso albo bagietka jablko banan maczaj i juz pyszne jest ja fondue uwielbiam albo risotto z piersiami kurzymi i pieczarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak zwane dania jednogarnkowe jak pisalam wczesniej leczo albo gulasz albo schab pieczony z sosem sliwkowym zapiekanki najrozniejszej masci :) napoje gazowane lub soki ja preferuje na imprezkach soki kawka herbata to wiadomo standard proponuje na osobnym stole postawic szklanki do kawy i herbaty a te napoje osobno w termosach czy dzbankach na napoje alkoholowe tez inny stol ale blisko tam gdzie bedzie jedzonko no chyba ze masz stol kolos ja mma dwa takie mini barki i tam zawsze stoja napoje i inne takie utensylia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i oczywiscie takie do pogryzki chipsy ( do tego proponuje dipy wlasnej roboty ) paluszki krakersy orzeszki solone pistacje sa tez takie specjalne gotowe mieszanki;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a na deser np galaretka wielokolorowa bierzesz 3 rozne kontrastowe galaretki np cytrynowa malinoa agrestowa kazda przyszradzasz wg przepisu i jak zastygnie kazda kroisz w kostke i wkladasz do osobnych miseczek kazdej po troszku fajnie to wyglada mozesz dac lody np waniliowe tylko do tego jakis owoc np gruszka czy brzoskwinie czy nektaryny dekorujesz plastrem owocu brzeg pucharka lody poklewasz albo gotowa polewa albo odrobina likieru baileys adwokat do tego czekolada drobno stara i juz ;) ja daje tez do lodow te rurki waflowe fajnie to wyglada. taka galaretke pokrojona w kostke tez mozesz smialo do lodow dodac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz tez podac pieczarki faszerowane :) pycha sa moj maz uwielbia ja tez ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kacice, JESTEM KOBIETĄ. Nie jestem jakąś wojującą wegetarianką, ale wybacz, świńskiego tłuszczu nie tknę i nigdy bym go nie podała na przyjęciu... Większość z twoich przepisów nadaje się na przyjęcie dla 50-latków na dożynkach, a nie na osiemnastkę. Ja bym w życiu czegoś takiego nie podała :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesz to poczytaj sobie prxepisy na 18 wpisz w gogle wlasnie sa koreczki wedliy dania jednogarnkowe salatki jajka faszerowane i tego typu rzeczy i kanapki oczywiscie tez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie moge wkleic linka do topiku z tego forum poczytaj przejzyj krytykuj pozniej ciekawe co bys ty podala czepialska babo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 rodzajów sałatek,ale raczej świeżych (np grecka) niż z jakimiś gotowanymi warzywami, chrupkie pieczywo z ziołowym masełkiem, 4 rodzaje chleba+duuużo komponentów do zrobienia kanapek (kilka rodzajów wędlin, sera, pokrojone warzywa itp), duperelki typo orzeszki, popcorn, paluszki, ciastka, na zakąskę oliwki na wykałaczkach, kilka rodzajów owoców + owocowe koreczki, różne inne rzeczy których nie pamiętam, wszystko na naczyniach i sztućcach z zastawy, nie tak, że każdy talerz inny. Tak wyglądały moje 18 urodziny, prawie 5 lat temu. I do tego różne soki, napoje gazowane,syropy i rodzaje alkoholi, a do przystrojenia drinków świeża mięta, limonka i cytrynka. Da się bez smalcu? Da się :-) I wszyscy zachwalali jedzenie, nikt nie narzekał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak ludzie
bedą pić wódkę, to muszą mieć jakieś porządne mięsne potrawy na ciepło, a nie jakieś pindowate koreczki, pokrojone warzywka itp., bo inaczej to się szybko upiją

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojtamojtamoj tammm
i tak się upiją :P a potem będą zwroty :P ja stawiam na kanapki, koreczki, coś co można wziąć w rękę lub na talerzyk jednorazowy, a nie tam podziabią się po pijaku widelcami i nożami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×