Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krystian zet

do swiadkow jehowy

Polecane posty

Gość znac a interpretowac
to dwie rozne sprawy :P gdyby wszysycy interprestowali biblie tak smao nie byloby odlamow tej religii

Gość aha i achh
ja nie jestem świadkiem jehowy a też ci mogę rzucić cytatami z Biblii, bo czytałam ją już z 6 razy całą. :D

kto wy?? ja znam tylko apokalipse bo mnie ciekawila ale tez nie uczylam sie na pamiec (na pamiec uczylam sie tylko wierszy w szkole :P) i nie jestem nawet wierzaca :P jak chcesz cos znalezc w bibli to google ci pomoze :P jak chcesz poznac interpretacje swiadkow jehowy wybranego fragmentu tez szybciej znajdziesz w google niz czekajac tutaj :P

Gość xsdfergthy
bo urodzic sie to nie sztuka i nic nie znaczy :P ale umrzec za kogos to jest COS! urodzic sie kazdy moze ale umiera za kogos wybrany i to go (jezusa) czyni takim ...wyjatkowym, po tym (nie tylko cudach przez niego dokonanych) mozna bylo poznac, ze jest synem boga :P (btw gdybys nie wiedzial, to ten Jezus Chrystus byl 14 obwolanym mesjaszem, tylko ze ten akurat spelnil wszystkie 'warunki' i zostal 'pelnoprawnym' synem boga :P )

bo 25 grudnia to dzien narodzin boga mitry :P chrzescijanie nie wiedzieli kiedy dokladnie sie ich jezus wybrany urodzil wiec przyjeli date urodzin poganskiego boga zeby latwiej bylo ludziom przejsc na nowa wiare :P

nie chce mi sie szukac w google, wole tutaj, ale tak jakbys tlumaczyl prosto to czemu nie macie choinki ? prezentow ? i czemu nie obchodzicie swiata zmarlych ?

wszystko dokladnie wszytsko co wymieniles to sa poganskie swieta zaadaptowane (delikatnie mowiac, bo mi to wyglada na zwykla kradziez i plagiat :P ) przez chrzescijan :D nie znasz swojej religii w ogole nie? :D

Masz, bo pewnie kliknąć też ci się nie chce... Świadkowie Jehowy negują Święta Bożego Narodzenia przy pomocy różnych argumentów. Po pierwsze, wskazują, że Biblia nie nakazuje obchodzenia Bożego Narodzenia, więc jest to święto niebiblijne. Po drugie, uważają że Święto Bożego Narodzenia jest osadzone swymi korzeniami w zwyczajach pogańskich, co ma sugerować, iż przez sam fakt takiej genezy jest ono czymś złym. Po trzecie wreszcie, Świadkowie Jehowy twierdzą, że data Bożego Narodzenia wyznaczona na 25 grudnia, jest błędna, bowiem Jezus urodził się około 1 października.

Gość krystian jestes opoznionym
umyslowo kretynem leniwym i zwyczajnie glupim by samemu pomyslec :O

no slabo znam, a interesuje mnie wiara swiadkow jehowy ale nikt mi jej jeszcze prosto nie wytlumaczyl, nie jskimis cytatami z Biblii tylko jask krowie na granicy

znac a interpretowac Co ty pierdolisz, te święta są chrześcijańskie a nie pogańskie. To chyba logiczne że nowa wiara trafiając na różny grunt przyswajała pewnie zwyczaje, które potem stawały się chrześcijańskimi świętami. To że mają pogańskie korzenie nie umniejsza ich chrzescijańskości. Oglądałem taki program o kościołach z XII wieku w Norwegi, tam nawet w kościołach rzeźby pogańskich demonów stoją mając chronić te miejsca przed złymi mocami.

Nie jestem ŚJ ale kiedyś byli nimi moi rodzice.. a później miałam chłopaka który był ŚJ, byłam z nim prawie 4 lata, więc wiem wszystko na ten temat.. A więc Świadkowie generalnie znają na pamięć Biblię ze względu na to, że cały czas jej używają i wszystko na niej opierają.. A co do choinki i świąt to wywodzi się to wszystko od pogaństwa.. dlatego Świadkowie tego nie tolerują.

krystian zet w dupie ma twoje linki, cce odpowiedzi konkretnej a nie linki, ni ebede 100 ston otwieral Wiesz co? Wypierdalaj kurwo pierdolona cipo głupia! Idź zajmij się kurwo obrabianiem gały bo tylko do tego się nadajesz szmato. Intelektualne dno.

Gość NINI MA
krystian zet dobrze sie czujesz? To nie ja bylem ewem jestes

no dobra, a jesli zalozmy rodzice sa Śj i maja 2 letnie dziecko i ono nic nie dostanie pod chionke to chyba mu ciezko wytlumaczyc dlaczego inni dostali no nie ?

to nie ja bylem ewem :D zastanow sie czlowieku jezeli jestes w stanie obiektywnie samodzielnie myslec ;) chrzesciajnie wzieli ZYDOWSKIEGO boga, jego idee boga milujacego biedakow, niewolnikow itp itd, taka idea byla bardziej pociagajaca niz caly panteon tywalizujacych ze soba bostw, a potem przeksztalcili wszystkie pogansie wierzeia we wlasna wizje 'prawdziwosci' chrzescijanskiego swieta: boze narodzenie, swieto zmarlych, jana chrzciciela, swietej brygidy czy swietego patryka.... chrzescijanstwo to nic innego jak zlepek wszystkich wierzen (na upartego to jakies odlamy i w Buddzie widza Jezusa badz odwrotnie :P ) zgrabnie przerobiony by latwiej bylo to lykac ciemnym masom :)

Gość NINI MA
ewem

Gość i tu robisz podstawowy blad
krystian zet no dobra, a jesli zalozmy rodzice sa Śj i maja 2 letnie dziecko i ono nic nie dostanie pod chionke to chyba mu ciezko wytlumaczyc dlaczego inni dostali no nie ?] te dzieci sa od urodzenia uczone ze religia MA znaczenie! nie postrzegaja swojej wiary w prezentach pod choinka czy komputerze na urodziny. dzieci katolikow nie sa nawet w polowie swiadome wiedzy religijnej jaka maja dzieci SJ.

Gość i tu robisz podstawowy blad
komputerze na komunie* mialo byc choc urodzin tez nie obchodza anyway :P

2 letnie dziecko nie rozumie chyba jeszcze takich rzeczy ????? czy sie myle ??? a jak to jest z tymi 10 przykazaniami ??? czy wycieli jedno i zastapiono je innym ? czy jak ?

Gość NINI MA
A mnie ciekawi czy oni dzialaja jak sekta? Jesli np ktos z rodziny chce odejsc od nich (zmienic wiare) to dzieja sie wtedy rozne cyrki. Czytalam kiedys sutobiografie o tym.