Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*campini*

pierwsza zupka - jak podać??

Polecane posty

witam dziewczyny. dzisiaj moj syn skończył 4 miesiące, więc wprowadzamy pierwsze zupki - papki... podpowiedzcie jak wy podawalyście pierwsze zupki swoim pociechom?? mi siostra poradzila zeby zrobić na początku na rzadko i podać z butli zeby się maly przyzwyczail, ale jakoś nie chcial takiej pić...a z łyżeczki jak go karmilam kaszka to sie denerwował:/ no i nie wiem jak mam to zrobić?? podpowiedzcie dziewuszki:) dziekuję:D

Gość seafish
jak już rozszerzasz dietę dziecka to zaczyna się od monotematycznych pokarmów - najlepiej zacząć od marchewki - zaczynamy od 2 - 3 łyżeczek na początek później po jakimś tygodniu jeśli nie wystąpiła alergia na jakiś składnik to podajemy dwuskładnikowe pokarmy np. marchew z ziemniakiem, później zupki jarzynowe itd. jedzenie wprowadzamy pomalutku - obserwując reakcję dziecka. Na początku więcej jedzenia będzie na dziecku a to co już zje to przeleci przez niego z czasem organizm się przyzwyczaja i zaczyna pobierać potrzebne mu składniki.

Gość seafish
aha i żadna butla - tylko łyżeczka :)

Ja od razu podawałam łyżeczką i dziecku się podobało a ja do dziś jestem dumna że tak mu ładnie wyszło. Tylko się nie zdziw jeśli na początku zje tylko parę łyżeczek (lub jeszcze mniej). Choć może z pół słoiczka pochłonie... :D Dla dziecka jedzenie to nowa zabawa i cenne doświadczenie. Nie ma powodu żeby je przed tym chronić.

Gość zaczynasz dosłownie od
łyżeczki idealnie zmiksowanej marchewki! wiem że to frustrujące, ale dziecko musi się przyzwyczaić pomału, nie wyobrażam sobie żeby dziecko wypiło od razu załą butlę zupy :D