Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kskjkjkjk

JAKA JEST RÓZNICA MIEDZY MITAMI A TEKSTAMI BIBLIJNYMI

Polecane posty

Gość kskjkjkjk

?? opócz tego ze w mitach jest kilka bogów a w bibli tylko jeden.. co jeszzce ?

Gość zdzirson orendższ
zasadniczo nic więcej :classic_cool: też zdarzały się cuda, również chleli wino (odpowiednio - nektar), odwieczna walka dobra ze złem...blablabla.

Gość zdzirson orendższ
Czy wam też Herakles kojarzy się z Jezusem? :classic_cool:

Stary testament to mitologia narodu Żydowskiego, tak jak my mamy swoje legendy, grecy mity a żydy mają Stary Testament. Chociaż obecne badania dowodzą że wiele wydarzeń mogło mieć miejsce, wyjście izraelitów z Egiptu, przejście przez morze Czerwone, potop... Jest to więc bardziej prastara historia narodu Żydowskiego, w mitologi nie ma nic z historii a jedynie bajki. Nowy Testament to już co innego. To już jest opis życia (zniekształcony) Jezusa Chrystusa i przekaz jego nauk.

mnie tam Prometeusz się z Jezusem kojarzy... ach biedaczek a chciał dobrze, chyba :classic_cool:

Gość różnica jest istotna
mianowicie taka, że mity nie są i nigdy nie były traktowane ortodoksyjnie - w jednej wsi Eros był synem Zeusa, za pagórkiem mówiło się że jest od niego starszy, gdzie indziej robił za wnuka Zeusa - nikt się o to nie obrażał i nie wypowiadał wojny religijnej, podczas gdy teksty biblijne muszą być powtarzane dokładnie co do słowa, nawet przekład musi być "kanoniczny", nie wolno sobie ich dowolnie interpretować.

Gość zdzirson orendższ
Mitaja, ja miałam na myśli raczej różne sztuczki, wiesz, woda w wino, uzdrowienia, 5tysięcy narodu najedzone 5ma bohenkami chleba / stajnia augiasza, pas Hipolity, złote jabłka :classic_cool: Idę spać, miłej dyskusji:classic_cool:🖐️:)

Gość kskjkjkjk
i tak nie rozumime. teraz musze to jakos napisac stylistycznie :D ok,.. próbujemy :)

zdzirson orendższ - a ja Prometeusza przykutego do skały i jaszczombeła który jego wątrobę tam...a Jezus z krzyżem, to chyba tak było? :classic_cool: 🖐️:)

Gość kskjkjkjk
poprawcie..mnie jak cos bedzie zlke i bez sensu