Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zap...

zatrucie pokarmowe a skutecznosc tabletek anty

Polecane posty

Gość zap...

witam. Mam pewien problem ktory mnie meczy dlatego zdecydowałam sie napisac. Biore tabletki cilest. O zadnej nie zapomniałam. Niestety w sobote nad ranem dopadło mnie straszne zatrucie pokarmowe, wymioty trwały az do 17. Przyszedł lekarz i zrobił mi zastrzyk zeby zatrzymac wymioty i dał jakies leki i był juz spokój. Przez kolejne 2 dni meczyła mnie straszna biegunka i tez musiałam ratowac sie lekami. Wiem ze tabletki mogły sie niewchłonac. Moje pytanie brzmi: Czy jesli ok 24 godziny przed tym zatruciem współżyłam to istnieje ryzyko ciązy? Pózniej juz stosunków nie było

myślę że istnieje pewne ryzyko ale to zależy czy zatrucie przebiegało w 1tyg brania tabletek czy np. ostatnim. Przy pierwszym przypadku radziłabym zrobić test ciążowy w odpowiednim czasie

Gość zap...
to był przełom pierwszego i drugiego tygodnia. Próbowałam wyczytac cokolwiek z ulotki ale tam jest tylko napisane ze w przypadku takich wymiotów lub biegunki aby zachowac zabezpieczenie nalezy dodatkowo zabezpieczac sie np prezerwatywą przez 7 dni po ustaniu wymiotów. Nic nie pisze na temat wczesniejszych stosunków. Czy były ryzykowne czy czy nie!

Gość zap...
bardzo prosze nich sie ktos jeszcze wypowie. Stosunek był 24 godziny przed poczatkiem wymiotów. Tabletka przyjeta była ok 5 godzin przed poczatkiem wymiotów, wiec powinna sie wchłonąc. Kolejne tabletki mogły sie nie wchłonąc, ale nie było juz zadnych stosunków oprócz tego 24 godziny przed zatruciem

Wydaje mi sie że powinna sie wchłonąć, ale dla pewnosci zrob test:) po co nerwy sobie psuć:)

Gość zap...
Moze napisze dokładnie jak było: Stosunek w w nocy z czwartku na piątek. Tabletki przyjmuje ok godziny 22. Wymioty wystąpiływ nocy z piatku na sobote o godz 4. Trwały do 17, kolejne tabletki normalnie przyjmowałam o 22. Potem przez 2 dni była biegunka. Stosunków nie było poza tym jednym

Gość zap...
Wszedzie piszą o tym jak postepowac po wymiotach, ze przez 7 dni trzeba sie zabezpieczac dodatkowo zeby uniknąc ciązy. Ale nigdzie nie pisze czy wczesniejsze stosunki mogą doprowadzic do ciązy?

Gość inkkkkkkkkka
nie istnieje ryzyko jeśli wspóżyłas wcześniej ale jakbys po wymiotach to zwieksza sie ryzyko,ale też nie pojawia sie gwarancja wpadki:)

Gość zap...
inkkka dziekuje . Uspokoiłas mnie. Własnie mnie to zastanawiało dlaczego w ulotkach i w necie wszedzie piszą o tym co robic po wymiotach a nigdzie nie ma informacji czy wczesniejsze stosunki były bezpieczne. Ciąza nie była by dla mnie straszna tragedia bo mam meza, ale obecnie lecze sie i nie po prostu nie powinnam zachodzic w ciąze

dla mnie też to jest głupie. bo jeśli zapomni się tabletki w pierwszym tygodniu, a był stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki (czyli w tygodniu przerwy) to trzeba się skonsultować z lekarzem, jak zapomni się w drugim tygodniu no to niby ochrona nie jest zmniejszona. natomiast przy biegunce, wymiotach każą się zabezpieczać przez 7 dni.. to chyba też powinno być wyszczególnione w zależności od tygodni bo przecież jakaś tabletka mogła być zwrócona i w ogóle się nie wchłonęła (to tak jakby jej wogole nie wziąć) aż chyba sama się spytam mojej ginekolog bo mam wizytę w poniedziałek.

Gość zap...
cholera juz nic niewiem

Gość zap...
Klaudynka jesli mozesz to daj znac co powiedziała twoja gin. Bardzo prosze o wasze opinie. Moze ktos ma wiedze na ten temat???? Strasznie sie martwie

Gość przeprowadzam się
idź do gina, albo zrób test jak już jest czas. Ja na wszelki wypadek przestałabym brać tabletki aż się upewniłabym że nie jestem w ciązy. Kiedyś miałam podobną sytuację i też nie wiem czy mogłam zajść czy nie. Niby piszą w gazetach że plemiki mogą przeżyć do tygodnia, czyli jeśli w pierwszym czy początku drugiego tyg nie weźmie się tabletki to owulacja może nastąpić. Czyli niby ciąża też ;/

Gość zap...
Tylko ze ja tabletki wzięłam. Wymioty trwały od 4 rano do 17 a tabletki biore o 22 wiec teoretycznie powinny sie wchłonąc. Oprócz tego miałam biegunke przez 2 dni ale tylko rano. Pozatym nie współzyłam oprócz tego stosunku 24 godziny przed zatruciem. Nigdzie nie ma informacji czy taki stosunek jest niebezpieczny. W ulotce jest napisane ze w przypadku wymiotów lub biegunki trzeba sie dodatkowo zabezpieczyc przez 7 dni. Nic nie pisze o tym zeby odstawiac tabletki. Od stosunku mineło 10 dni wiec jeszcze troche za wczesnie na test

Gość ona ta od motora
spokojnie, nie panikuj. Skoro dwa dni przed wspolzylas i bralas regularnie tabletki to wszystko jest ok.

Gość zap...
Dziekuje za odp. Wspołżyłam dzien przed zatruciem. Pózniej juz stosunków nie było i narazie nie ma. Jedyne co mnie gnębi to czy gdyby ktoras tabletka nie wchłoneła sie to ten wczesniejszy stosunek jest niebezpieczny?! Czy w takim przypadku niebezpieczne byłyby tylko stosunki po wymiotach czy ten przed tez??? Przestudiowałam dokładnie ulotke od moich tabletek i nie ma tam mowy o wczesniejszych stosunkach, jest tylko o tym zeby przez 7 dni dodatkowo sie zabezpieczac, czyli mam rozumiec ze ten stosunek przed zatruciem nie był ryzykowny?! juz głupieje z tym wszystkim

Gość zap...
witam. Zrobiłam test 12 dni po. Wyszedł negatywny ale chyba zrobiłam g za wczesnie:( Zrobie jeszcze jeden jak minie 16dni

Gość zap...
Klaudynka jestes!????? Pytałas swojej gin?????

Gość uuuuuuuuuuppppppppppp

Gość podnoszeh jmhtm

Gość Monciaqqqw
Hej dziewczyny biore tabletki vixpo o 10 rano byla to dopiero druga tabletka, o 4 nad ranem wymiotowalam czy tabletka mogla sie juz wchlonac?