Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie znam sie

czy wszystkie grzyby gabczaste sa jadalne???

Polecane posty

Gość nie znam sie

czy są wśród nich trujące??

Gość nie znam sie

Gość Trujace i niejadalne tez s

wśród tych co mają gąbkę pod spodem nie ma trujących, ale trzeba uważać na tzw. gorzkniaki ( znane bardziej jako szatany). Są one podobne do podgrzybków z tą różnicą że od spodu mają rózowy kolor i jak je poliżesz to mają gorzki smak i język po tym chwilę piecze.

Gość Jednym z nich jest
szatan czy goryczak

Gość Jednym z nich jest
niby nie ma trujacych ale niejadalne moga wywolac wymioty biegunke

Gość nie znam sie
ale ten szatan jest trujacy, czy tylko powoduje to, ze potrawa będzie strasznie gorzka, nie do zjedzenia. Bo tak kiedyś słyszałam. Dobra, pytanie zasadnicze brzmi- jak zjem gabczastego to nie kopnę w kalendarz?

Gość nie ma obawwwwwwww
nie kopniesz bo i nie da sie go zjesc,jest tak gorzki ze zepsuje smak calej potrawy.

Gość prawnik u familii
to idz sobie zjedz borowika szatanskiego i zobaczysz czy nie jest trujący :o borowik szatanski tzw. szatan jest trujacy!

Gość taa niedobra pupa
Ja właśnie kompletnie się nie znam na grzybach, i jak zbierałam to tylko podgrzybki z tą gąbką, tylko nie wiedziałam że nie można zrywać. Podobno trzeba podcinać?

Gość prawnik u familii
trzeba delikatnie wykręcić grzyba ze ściółki i to, co zostanie w dziurze po nim przykryć liśćmi albo tą ściółką właśnie i wtedy na tym samym miejscu wyrosnie kolejny grzyb

Gość właśnie nie podcinać tylko
wykręcać z podłoża. A borowik szatański jest bardzo podobny do podgrzybka, tylko nieco jaśniejszy. I łebek i to co podgrzybek ma pod sposdem żółte, to borowik szatański białe i z różowym nalotem. Najlepiej sprawdzić liżąc spód. Od razu poczujesz gorycz jak piołun :)

Gość ja tam zawsze zbierałam
a mi się jednak wydaje, ze szatan jest bardziej podobny do prawdziwka, bo ma tak samo chropowaty łepek...

Gość prawnik u familii
dokłądnie, borowik szatański "wpada" w róż, wiem dokładnie bo kiedyś sama nazbierałam szatanów ciesząc się, że to prawdziwki :o dopiero mój tato, znawca grzybów i zagorzały grzybiarz, uswiadomil mi czego naznosilam do domu :D wystarczylo,ze spojarzal i juz wiedzial,ze to szatany ;)

Gość właśnie nie podcinać tylko
to jak już wyrośnie duży, mniejsze są bardziej do podgrzybka brunatnego podobne

Gość Antyszyszka
W Polsce nie rośnie Borowik Szatański, to o czym piszecie to Goryczak żółciowy. Nie jest trujący, ale...najmniejszy kawałek zepsuje każdą potrawę, lub przetwór. Wszystko będzie gorzkie.

Gość Ratajek
Borowik szatanski nie wystepuje w Polsce od 1932 roku. Jak ktos nie wie to kapelusz ma kremowy a nozka jest czerwona, wiec nie wiem kto takie by zbierał, nawet gdyby rosły. A jak go zjesz to sie nie przekrecisz, najwyzej sraczka i wymioty .

Gość Nygus Vulgaris
Wśród "gąbczstych" nie ma śmiertelnie trujących. Natomiast Borowik Szatański akurat jest jadalny, tyle że po pierwsze pod ochroną, po drugie w Polsce nie występuje. Tzw. Borowik Szatański czyli Goryczak Żółciowy jest wyłącznie gorzki, a nie trujący - co najwyżej sraczka.

Gość rafauuuu
Nawet podgrzybki są trujące bez obróbki termicznej, tyle że nie śmiertelnie.

Gość inaccessible89
Borowik szatański występuje w Górach Kaczawskich oraz na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej. Gorzki jest goryczak żółciowy / gorzkniak, po kilku godzinach od zerwania robi się różowo-tęczowy.

Gość gość
Wszystkie są jadalne ale niektóre jak zjesz to juz nic wiecej nie zjesz

Gość gość grzybiarz
z gąbką tak z blaszkami większość trujące

Gość figo89
Jak się nie znasz na grzybach, to lepiej nie zbieraj. Ja uwielbiam sosy grzybowe, ale nie zaryzykowałbym zbierania grzybów. Albo kupuję albo używam gotowych półproduktów. Wtedy mam pewność, że grzyby nie są trujące. Wywar grzybowy Krakus jest bardzo smaczny, ma dobry skład i w prosty sposób można dzięki niemu przygotować sos grzybowy czy zupę.

Gość gość
Popieram swojego przedmówcę. Ktoś kto się nie zna na grzybach nie powinien ich zbierać. Ja kupuję je ze sprawdzonych źródeł. Polecam wam firmę www.grzybylesne.eu, która zajmuje się skupowaniem i sprzedawaniem suszonych grzybów. Od nich możecie zakupić jadalne grzyby w dobrych cenach.