Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ten ostatni niedziel

Jak rozpoznać Kanie? Znalazłem i zamierzam jutro zjeść, ale nie jestem pewien

Polecane posty

Znalazłem 3 kanie, chyba kanie, nigdy dotychczas nie zbierałem tych grzybów więc nie jestem tego pewien. Chciałbym być tego bardziej pewien niż jestem obecnie pewien. Rosły na łące, w wysokiej trawie. Na czubku kapelusza mają taki garb, brązowy, a na trzonie mają pierścień który jest ruchomy. Według mnie to kania, ale czy ktoś może to potwierdzić po moim opisie? Widziałem w internecie zdjęcie jakiegoś podobnego muchomora to nie miał tego garba brązowego na czubku kapelusza i piszą że muchomor ma pierścień na trzonie przyrośnięty. Czy to prawda?

Gość xcvxvv
nie jedz :classic_cool:

Gość lian.w
jeśli pierścień jest ruchomy to raczej kania, ale ja bym nie ryzykowała. Chwila przyjemności w ustach a później tygodnie spędzone w szpitalu albo nawet i śmierć? lepiej tego nie jedz, nie warto ryzykować, tym bardziej że widzę że nie za bardzo znasz się na grzybach

Gość forumowiczka 87
zrób fofo!

Aaaa, ślepa jestem! Nie przeczytałam, że akurat "tych", tylko że w ogóle żadnych, nigdy :P A koniecznie musisz je jeść? Dla mnie kanie w ostatnim czasie są porównywalne z takifugu :O

Ja w tamtym roku jadłam kanie, które nie były zbierane przez wprawnego grzybiarza... Teraz raczej unikam jedzenia tych grzybów...

W sumie foto jest raczej zbędne, wystarczy w google wklepać kania i tak te grzyby moje wyglądają. Właściwie to mam powiedzmy 90% pewności że to kania. Chciałbym jednak mieć jeszcze to 10% więc pytam, bo może jest tu ktoś kto zbiera te grzyby. Jak pisałem, rosło toto na łące w wysokiej trawie, ma taki brązowy garb na czubku kapelusza, ogon pusty, pierścień ruchomy. Raczej kania, co nie?

Gość ola90asdad
jasne że kania. One jeszcze mają te kropki które się ścierają, no i specyficzny zapach.

Gość jak nie jesteś pewien
to idź jutro do sanepidu i zapytaj ;)

Gość Do autora ...
Właśnie 2 godz. temu jadłam smażone kanie, tak całkiem przypadkiem dostałam od grzybiarza sąsiada. Tyle się mówi w mediach o zatruciach, że byłam pod wrażeniem, gdyż zawsze jadam rurkowe grzyby. Sąsiad więcej życia "spędził" w lesie niż domu, dlatego postanowiłam mu zaufać. Po za tym kiedyś zbierałam kanie i wiem jak wyglądają, jednak upyw czasu zrobił swoje. Wrażenie jeszcze nie ustapiło. Ale smakują - pycha. Mały kłopot z tym, że .... zostało mi trochę młodych, bo ja na raz za dużo nie zjem i je zamroziłam. Pytanie tylko, czy one nadają się do mrożenia? Czy ktoś orientuje się w tym temacie?

Gość lumpasy
zwiększ mase bo masa to jest klasa, na kaniach zrobisz zayebisty cykl i gówniarze na ulicach będą mówić : "patrz kuhwa jakie bydle poszło"

kanie nie nadają się do dłuższego przechowywania żadną miarą polecam przed smażeniem zalać kapelusze mlekiem no i podtawa - srodek głow kanii nalezy wyciąc, poniewaz jest twardy i łykowaty a rozpoz\naje sie bardzo prosto - ruchomy pierścień, brak pochwy u bulwiastej podstawy, korzen po przekrojeniu ma w środku dziure, nie wspominam o imponujących rozmiarach nie radze zbierac czubajki czerwieniejącej, jest mniejsza, niga nie jest pokryta łuskami, kapelusz tez nie

Gość lumpasy
aha, stary Wakulak za remizą z cegłówek opieńki zrywał to w ten czas mu nową wątrobu dali u szpitalu i szczęśliwy był bo komputera dostał. w ten czas wszyscy dla niego zazdrościli

Gość lumpasy
hehe, w ten czas ja pamiętam jakżem Wakaluka za remizą spotkał jak walił konia bo mówił, że nie ma do żadnej poszwy włożyć więc poradziłem mu do weków się spuszczać, moży te kani twoji byli u wekau ?