Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

slodka_kotka

Skandal! Przeniesiono krzyż spod pałacu prezydenckiego!

Polecane posty

"kawałkiem zieleni z ławeczkiem na piwko" Skąd wiesz, że to mój ulubiony wariant urbanistyczny ? :classic_cool:

slodka_kotka Znajdź niepasujące słowo kościół, meczet, synagoga, pałac prezydencki

Nie wszyscy w tym kraju są katolikami. Ja jestem ateistką. I nie chce żeby polityka i religia miały ze sobą nic wspólnego. Dlaczego pod pałacem prezydenckim, który jest symbolem głowy państwa,ma stać krzyż? Dlaczego krzyż został postawiony akurat ku czci nic nieznaczącego Lecha Kaczyńskiego? Co on wniósł do historii polski, oprócz tego ,że jest przyczyną podziału społeczeństwa polskiego, afer, skandali. Już nie wspomnę ,że już mało kto pamięta o pozostałych ofiarach tej katastrofy, pod krzyżem stały tylko zdjęcia Kaczyńskich... Katolicy mają swoje świątynie - kościoły , niech tam stoją ich symbole religijne. Czy ateiści wam stawiają w centrum miasta tabliczki z napisem "nie wierz w boga!" ? Już nie pamiętacie co w bibli jest napisane: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. Banda katolickich hipokrytów. Wasz bóg nie chce kościołów, pomników ani innych gówien , stworzonych w średniowieczu do zbijania kasy.

Gość Wielmożny Pan Profesor
żydostwo kwitnie.

Gość owocgranatu
"żydostwo kwitnie" cóż za kochający się naród aż płakać się chcę. Zakładam że PAN PROFESOR do zagozały katolik który zapomniał że sam Jezus był żydem GRATULUJE

A i jeszcze coś : W Polsce jak w Francji powinno panować prawo do swobodnego wyznawania religii i wszystkie wyznania traktować jako równe. Nie zapewniać specjalnego statusu dla religii: religie powinny podlegać takim samym prawom jak inne sfery życia i nie stać ponad prawem.

Ostatni niedziel to jakiś mocno chory gość, zmarzł pod pałacem, i teraz biedaczek nie może się odgrzać.

Gość krzyż a kysz
katole ,to by chcieli wszystko obstawić tymi dwiema dechami zbitymi gwoździkiem,ciekawe,jak by tak tego waszego bozie utopili,to czy byście na szyi nosili akwarium z topielcem,hahaaa

Każdy ma prawo do własnego zdania. Jeśli ktoś jest ateistą neich sobie będzie i niech omija z daleka krzyz tak jak i omija kościół. Przecież nikt Wam nie każe kłaść się krzyżem na ziemii i modły odprawiać-proste. Nikt nikogo nie zmusza do tego żeby w Boga wierzył. Jak ktoś nie chodzi na dyskoteki to też je omija szerokim łukieim, a nie każe ich likwidować, dlatego tak samo można z krzyżem :)

Nie jestem katolikiem.

Gość betylii
a ja jestem katoliczka ale tez jestem przeciwna tym fanatykom którzy odstawiali szopkę pod krzyżem i uważam ze pałac prezydencki to mieszkanie kolejnych prezydentów, a nie miejsce kultu Krzyża a raczej s.p. prezydenta Kaczyńskiego. Moim zdaniem na samym początku z czcią krzyż powinien być przeniesiony z procesją do pobliskiego kościoła.

Moim zdaniem trzeba tam postawić krzyż, krzyż prawosławny, gwiazdę dawida i ewentualnie półksiężyc czy inne symbole religii wyznawanych przez zmarłych w katastrofie.

Gość owocgranatu
Panie Profesorze bzdura to nie jest miejsce na symbole religijne !!

rus1 ten ostatni niedziel "Ty kolegów nie masz?" Dokładnie :D "Możesz sobie uważać że robienie szopki z symboli religijnych czy katastrofy samolotu jest normalne, ja uważam inaczej. Tak ciężko ci to zrozumieć, czy po prostu prowokujesz?" Ja? Czy ty nie masz rozdwojenia jakiegoś osobowości? Już zapomniałeś jak pisałeś "Ale do cholery co autor miał na myśli stawiając go przy bramie pałacu prezydenckiego?", albo "Dla mnie czy posąg buddy, czy krzyż to jeden grzyb.". Nie zgadzam się z idiotami stawiającymi posąg buddy (element obcy kulturowo) na równi z z krzyżem (1000 lat obecności w kulturze Polskiej) i koniec. Państwo neutralne światopoglądowo to wymysł durnej lewicy, coś takiego nie istnieje. Mamy własną kulturę i powinniśmy ją szanować, a nie patrzeć na to czy jakiś skośnooki Wietnamczyk poczuje się zgorszony widokiem krzyża czy nie. I kończę z tobą dyskusję bo odnoszę wrażenie że to co ja do ciebie piszę i to co ty do mnie piszesz gdzieś w drodze się mija i piszemy lekko o czym innym.

To miejsce by uczcić pamięć poległych, prezydenta na służbie.

kotka a to ci coś mówi? Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

Gość owocgranatu
Absolutnie się nie zgadzam takie miejsca to - cmentarz czyt. miejsce pochówku czy miejsce tragedii a nie miejsce pracy

ten ostatni niedziel dzięki że już nie będziesz ze mną gadał!!!!!!!!!! Już mówiłem że krzyż znaczy dla mnie tyle samo co każdy inny symbol religijny. A ile znaczy dla rzeszy moherów też mnie mało obchodzi. Ile znaczy dla kraju- nic. To co jest ogólnie przyjęte to stek bzdur i propaganda.

rus1, nie posługuj się zasadami wpojonymi przez torę i talmud. Chyba nie do końca się przechrzciłaś i nie pojęłaś przykazania miłości naszego Pana Jezusa Chrystusa, który przyszedł by Prawo wypełnić :classic_cool:

Ta regułka to jedno z twoich 10 przykazań "katoliczko". Nic nie wiesz o swojej religii , jesteś żałosna, pewnie nigdy bibli w ręku nie trzymałaś. Powtarzasz bezmyślnie to co ci od dziecka wpajali w ten głupi łeb. :D

Gość wmordejeża
Jak to powiedział Pan Radosław Sikorski: " Jarek ostatnio urwał się z orbity okołoziemskiej" no rozbawił mnie tym tekstem ale popieram w całości słowa Pana Radosława: Polska to nie Kuba nie potrzebujemy tu systemu monopartyjnego, żeby jedynie działającą legalnie ugrupowaniem politycznym był tylko PiS.

slodka_kotka To że nie jestem wierzący nie znaczy że nic nie wiem o religiach. Regułkę zacytowałem z posta wyżej. W moim domu nie ma krzyży, a zdjęcia się trzyma nie dla tego że się jest wierzącym. Myślisz że ludzie innych wyznań nie pamiętają o zmarłych?

Gość miejscem dla krzyża
jest świątynia,cmentarz i pierś katolika,to społeczeństwo które niby idei chrześcijaństwa broniło to stare dewoty i drobne pijaczki co widać:P to nie jest rzeczywisty obraz społeczeństwa polskiego tylko wycinek części z marginesu społecznego,samotni starzy,niechciani ludzie znaleźli sobie miejsce wspólnych spotkań,miejsce ubolewania nad swoim losem i ta wyimaginowana idea te biedne dusze połączyła tak ja to widze jagoda

Wielmożny Pan Profesor Że niby jak???????????????????????????/

Gość krzyż przetargiem
cieszę się,że krzyż nie będzie już symbolizował walki politycznej!!!! "zmęczony"wreszcie przeniesiony!

Gość miejscem dla krzyża
ty profesor a tego twojego Jezusa to gdzie można spotkać hę?

Będzie nadal argumentem w walce politycznej, nie łudź się...

rus własnie sam sobie odpowiedziałem - czzcenie zmarłych zdjęciem nie czynią tylko wierzący, a także neiwierzący, a że Polska jest narodem chrześcijańskim, a symbolem chrześcijaństwa jest krzyż, w związku z tym modlą się przy krzyżu :] przecież nie wystawi nikt pomnika Kaczyńskiego inie bedzie modlił się przed nim.